Verdens uofficielle vinhovedstad

Bordeaux… Er der noget navn, der får én til at tænke mere på vin?

Vinskribent Signe Wulff | 1. april 2022 | Nr. 2 2022

Rejseguide til Bordeaux

­

Nej, formentlig ikke. Hvis verden har en uofficiel hovedstad for vin, så må det være Bordeaux. Ikke mindst fordi man i mange, mange år anså Bordeaux for at producere de fineste vine i verden. Selv om resten af kloden er kommet efter det, og der produceres vidunderlig vin de mest utrolige steder efterhånden, ja så er der stadig en særlig vin-vibe omkring Bordeaux. Navnet klinger stadig fint og fornemt, og man får lige lyst til at rette ryggen og stramme slipset, inden man hælder vin i glasset.

Bordeaux er hovedbyen i departementet Nouvelle-Aquitaine og ligger ved Garonne-floden. Garonne løber ud mod Atlanterhavet og på vejen fletter den sig sammen med Dordogne-floden og danner flodmundingen Gironde. Floderne er grunden til at man taler om højre og venstre bred i Bordeaux-området – Rive Droite og Rive Gauche.

 

VENSTRE BRED

Venstre bred er især kendt for gemmevine på Cabernet Sauvignon. Klassiske tanninrige rødvine, som ofte skal have masser år på bagen for at blive tilnærmelige. Men når de bliver klar, så forstår man godt vinenes berømmelse.

HØJRE BRED

Højre breds Merlot-vine har ofte mere umiddelbar charme, de bliver hurtigere drikkemodne og er runde og bløde. Bordeaux er også kendt for sine tørre hvide vine på især Sauvignon Blanc og Sémillon og de søde vine fra Sauternes, som anses for at være kongen af de søde vine. Bordeaux-området tæller mere end 50 appellationer, og hvis man er nørd, er der derfor uendelig meget historie og viden at gå om bord i. En sand fest for den flittige vin-elev, der gerne vil være velorienteret inden rejsen.

­

I Bordeaux kan man opleve samme sug i maven, som rammer én på Paris’ brede, smukke boulevarder. Den historiske del af Bordeaux er på Unescos verdensarvsliste som et enestående eksempel på bygningskunst fra det 18. århundrede. Store, perfekt restaurerede bygninger med så megen skønhed og majestæt, at man næsten mister pusten. Så selv om man skulle være helt og aldeles ligeglad med vin, så er Bordeaux virkelig et besøg værd. 

 

Rejseguide for vin og mad i Bordeaux

In the Moon for Wine
På toppen af det store Hotel Intercontinental centralt i byen er der en rooftop bar ved navn In the Moon For Wine. Herfra har man panoramaudsigt over hele byen og fremragende underholdning i form af klientellet, der kan tælle både oliesheiker og filmstjerner og så helt almindelige mennesker på eventyr i Bordeaux. Et sjovt sted at observere den rigdom og internationalitet, som også præger Bordeaux.

In the Moon For Wine
Place de la Comédie
Bordeaux

Brasserie les Noailles
På Brasserie les Noailles er stemningen mere classique og bourgeois. Her er træpaneler, hvide duge og tjenere i vest og skjorte. Restauranten er bygget i 1932, og det er ikke sikkert, menukortet har ændret sig meget på de små hundrede år. Men hvorfor også lave om på noget, der fungerer? Maden er lokal og sæsonbaseret, og jeg husker fra mit besøg noget med østers, foie gras og en mave, der blev alt for hurtigt mæt.

Brasserie les Noailles
12 Allée de Tourny
Bordeaux

 

Rejseguide til vin og mad Bordeaux

Restaurant Brasserie Les Noailles

­

La Villa Tourny er maden dejlig, og det er ikke usædvanligt, at der bliver danset efter middag, siges det... Restaurant Le Davoli, beliggende i det historiske centrum, har jeg fået varmt anbefalet, og den står på min egen to-do-liste. På samme liste har jeg La Pointe Bistrot – en bistro med speciale i fisk og skaldyr, hvor kvaliteten skulle være i top. Anbefalingerne er hermed givet videre.

La Villa Tourny
20 Allée de Tourny
Bordeaux

Restaurant Le Davoli
13 Rue des Bahutiers
Bordeaux

La Pointe Bistrot
10 Rue Sicard
Bordeaux

Fint udviklet og stadig vital Bordeaux, som charmerede sig ind i sortimentet, da vi smagte den første gang tilbage i december. Frugt fra små parceller, som nærmest ligger på små øer mellem de mange afvandingskanaler (de såkaldte ”Jalles”), som blev anlagt af hollandske ingeniører i det 16. århundrede for at veksle sumpene nord for Bordeaux til frugtbart agerland. På højde med og bare 4 km fra Château Cantemerle, men alligevel ikke en del af Haut-Medoc, fordi INAO endnu ikke omfavner vinene fra det særprægede landskab. Overvejende Merlot. Ingen fadlagring.

 

REJSEGUIDE TIL MARKEDER I BORDEAUX

Quai des Chartron
Hver søndag formiddag fra klokken 7 til 13 afholdes der et stort delikatessemarked ved Quai des Chartrons langs Garonne-floden. Fra boderne kan der provianteres små dåser med foie gras, patéer og rilletter, nødder, oste, frugter, confit’er og marmelader på glas. Alt dit madhjerte kan begære – og din kuffert måske/måske ikke kan rumme. De modige kan kaste sig over specialiteten lampret à la bordelaise (ålelignende dyr med sugekopmund kogt i rødvin). De lokale går heller ikke af vejen for et fad østers med et glas syrerig og frisk Sauvignon Blanc fra egnen, selv om det er tidligt på dagen. Hvis du er mere til friskbagt brød til morgenmad end skaldyr, er der heldigvis også boder med smukke brød i alle former og smørduftende croissanter

Marché des Quais
Quai des Chartrons
Bordeaux

 

rejseguide til markeder i Bordeaux

­

Les Puces de Saint Michel
Man kan også tage croissanten og morgenkaffen på det lille torv, som huser loppemarkedet Les Puces de Saint Michel. Her er mange hyggelige caféer, og mens man drikker kaffe, kan man nyde det farverige teater, der udspiller sig for øjnene af en: fine, gamle damer med perleøreringe og små hunde, aldrende charlataner med solbriller og hat, legende børn og deres trætte mødre. Kast dig derefter ud i loppemarkedshandlen. Her er rustikt trælegetøj, sølvbestik, gamle nøgler, knapper og nøgleringe, broderede duge, pelshuer, der har set bedre dage, slebne glas og meget mere. Som rutineret loppemarkedsgænger bemærkede jeg en del vin-rekvisitter, som jeg ikke har set andre steder. Hvem vil ikke gerne eje en antik vinpipette?

Marché Les Puces
de Saint Michel Place Duborg
Bordeaux

 

Rejseguide til vin og mad i bordeaux

Les Puces de Saint Michel

REJSEGUIDE TIL TURE OMKRING BORDEAUX

Saint-Émilion
Er der tid til en lille udflugt, så lad den gå til Saint-Émilion, som ligger lidt uden for Bordeaux. Byen ligger oven på en labyrint af vinkældre og snævre gange, som løber flere kilometer under jorden. Der kan være dejlig svalt på en sommerdag, og fascinerende at se denne underverden, der også har en kirke hugget ud af klippen – l’église monolithe. Det er også værd at bevæge sig ad de små snævre gader op til byens top, hvor et lille torv byder på panoramaudsigt over de gamle tegltage og berømte vinmarker. Her er selvfølgelig også mange vinbutikker, som tilbyder vin fra hele regionen og byder på smagsprøver. Betjeningen overalt, hvor jeg kom, var kompetent og venlig. Selv i butikkerne med vine til flere tusind euros (vi taler rigtig mange nuller) og hængelås og panserglas, tog de venligt imod. Det kan jeg godt lide, for selv om man ikke har Rolex, Ferrari og råd til at købe panserglas-vinene, så er det stadig spændende at høre om vinene, deres historie og hypen omkring dem.

le bassin d’Arcachon
Hvis man gerne vil ud at se det berømte østers-område le bassin d’Arcachon og mæske sig i friske skaldyr og bo i luksuriøse omgivelser med udsigt til havet, så er hotel og restaurant La co(o)rniche i Pyla sur Mer svaret på dine bønner.

Hotel & restaurant La co(o)rniche
46, avenue Louis Gaume
33115 Pyla sur Mer

 

rejseguide til vin og mad i Bordeaux

Signe Wulff ved Hotel Intercontinental Bordeaux

­VIN-DANNELSE I BORDEAUX

Vinmuseet Cité du Vin tager dig på en rejse gennem vinens historie og fortæller, hvordan mennesker og vin har udviklet sig sammen. Museet er moderne indrettet med multisensoriske, virtuelle og interaktive oplevelser.

Cité du Vin Esplanade de Pontac,
134 Quai de Bacalan,
33300 Bordeaux

 

Drøm dig til Bordeaux

Rejs med til Frankrig og indtag Bordeaux i mere end én forstand. Vi har fundet et perfekt vin & mad-match til dig.

Bliv inspireret her