• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

Chardonnay

371 Resultater
Chandon Garden Spritz
Meursault
Chablis Montée de Tonnerre 1. Cru

Spar 30%

v/12 stk.

Richard Juhlin Blanc de Blanc - Alkoholfri
Champagne Shaman 15 Rosé Brut Nature BIO

Spar 25%

v/6 stk.

Champagne Cristal Brut
Chablis Sainte Claire - ØKO

Spar 30%

v/12 stk.

Champagne Moët Brut Imperial
Mâcon-Villages Blanc

Spar 33%

v/12 stk.

Cloudy Bay Chardonnay
Petit Chablis

Spar 30%

v/12 stk.

Champagne Brut
Champagne Cristal Brut
Champagne Tradition Brut - BIO

Spar 25%

v/6 stk.

Crémant d'Alsace Extra Brut - BIO

Medlemspris

Champagne R de Ruinart Brut
Crémant de Bourgogne Brut
Meursault Genevrierers 1. Cru
Champagne Royale Réserve Brut
Chardonnay Loire Le Bois Chalard
Petit Chablis
Chablis
Montagny Les Bouchots 1. Cru
HobNob Chardonnay Pays d'Oc

Chardonnay 

Chardonnay har sin oprindelse i Bourgogne i den østlige del af Frankrig, men dyrkes i dag i det meste af verden. 

Chardonnays evne til at tilpasse sig forskellige dyrkningsforhold har gjort druen til den tredje mest dyrkede druesort i verden. Druens popularitet blandt vinproducenter og interessen blandt vinnydere har nærmest gjort Chardonnay til et brand i sig selv; Noget som kun meget få druesorter i verden kan prale af.

De bedste områder for Chardonnay

Chardonnay dyrkes i hele Frankrig. Blandt de bedste og mest eftertragtede Chardonnay-vine findes de, som er dyrket på marker på Côte d’Or, ‘’det skaldede bjerg’’, der ligger i Bourgogne. De mest eftertragtede og dyreste Chardonnay-vine kommer fra marker beliggende mellem kommunerne Puligny-Montrachet og Chassagne-Montrachet. Chardonnay dyrkes desuden i hele Bourgogne, fra Chablis i nord til Beaujolais i syd og vinens nuancer og aroma afhænger af mange faktorer. 

Skal man finde Chardonnay-vine i Italien, er druen særligt udbredt i det nordlige. Specielt er druen af finde i Lombardiet, Friuli og Trentino.

Chardonnay dyrkes også i Tyskland, Spanien og Grækenland, hvor særlig udvalgte producenter og områder er at bemærke; producenter og vine fra disse områder finder du i vores store udvalg af Chardonnay-vine. 

I den nye verden er Chardonnay-druen ekstremt populær. Druen dyrkes næsten overalt fra Santa Rita Hills, Russian River Valley og Sonoma i Californien til Walker Bay i Sydafrika, Yarra Valley og Margaret River i Australien og Marlborough i New Zealand.

Chardonnay på fad og uden fad

Chardonnay-druen er den grønne druesort i verden, som har den tætteste forbindelse til fadlagring. Når Chardonnay udsættes for fadlagring giver Chardonnay-druens begrænsede aroma træets tilstedeværelse plads, uden at smagen bliver for intens og uden Chardonnay-druens egne aromaer kompromitteres. 

Når Chardonnay-druen fadlagres kombineres det ofte med malolaktisk gæring, hvor æblesyre omdannes til mælkesyre.  

Vinmarker ejet af Bonnet-Ponson

Grønne vindruer

Chefsommelier Thilde Maarbjerg smager på Chardonnay

Denne proces danner behagelige aromaer af smør og yoghurt. Størstedelen af verdens Chardonnay-vine fadlagres eller får tilført smag fra egetræ gennem f.eks. egetræschips som tilføres i tanken. 

Står der ‘’Unoaked’’ på flasken af din Chardonnay-vin, betyder det at der ikke er egetræssmag/-lagring på fade. De fleste vine fra Chablis, grundet områdets traditioner og de kølige temperaturer, som får frugten til at forblive slank, fadlagres ikke.

Hvordan smager Chardonnay?

Chardonnay kan differentiere meget og smagen påvirkes af terroir og klimaet druen dyrkes i. I det køligere klima længst mod nord, som i Chablis, Champagne og England, giver druen tydelige citrustoner og nuancer af grøn æble. I et varmere klima, som i det sydligste Bourgogne får Chardonnay-druen flere nuancer fra gule æbler og stenfrugter. 

I de varmeste dele af verden hvor Chardonnay dyrkes, særligt i den nye verden, forstærkes stenfrugtsnuancerne yderligere og ledsages af tropisk frugt som ananas og papaya.

Hvilken mad kan serveres til Chardonnay?

Chardonnay uden fad egner sig særligt godt til lette retter uden for mange frugtige eller stærke smage og med kort tilberedning f.eks. fisk eller skaldyr. Skal vinen serveres til salater egner Chardonnay uden fad sig godt til grøn salat, andet bladgrønt, løg, krydderurter og kål, mens tomater, rodfrugter og frugt, kan få vinen til at virke kedelig eller neutral.

Chardonnay med fad, kan klare mere kraftfulde retter, hvor tilberedningen af retten er længere. f.eks. ovnstegt kylling eller fisk. Her er særligt hvide rodfrugter, kartofler f.eks. flødekartofler, porrer og blomkål, gode match til druen. Fadlagret Chardonnay går også særligt godt til svampe, mælkeprodukter som hvidskimmelost og fløde, samt med nødder.

Gå på opdagelse i vores store opskrift-univers, og find den perfekte opskrift at servere din Chardonnay-vin til. Se vores opskrifter her.