CHARDONNAY

433 Resultater
Bourgogne Chardonnay

Spar 40%

v/6 stk.

Marsannay Blanc

Spar 40%

Orange Groove

Spar 33%

v/3 stk.

Champagne Ruinart R Brut
Richard Juhlin Blanc de Blancs - Alkoholfri

Spar 25%

v/6 stk.

Petit Chablis

Spar 35%

v/6 stk.

Champagne Ruinart Blanc de Blancs Brut
Saint-Aubin Blanc Sur Gamay 1. Cru

1 stk. 275,00

Chandon Garden Spritz
Petit Chablis

Spar 35%

v/6 stk.

Champagne Cuvée Special Brut
Saint-Romain

1 stk. 200,00

Chablis
Champagne Moët Impérial Brut
Crémant d'Alsace Extra Brut - BIO
Mâcon-Villages Blanc

Medlemspris

Chardonnay 

Chardonnay har sin oprindelse i Bourgogne i den østlige del af Frankrig, men dyrkes i dag i det meste af verden. 

Chardonnays evne til at tilpasse sig forskellige dyrkningsforhold har gjort druen til den tredje mest dyrkede druesort i verden. Druens popularitet blandt vinproducenter og interessen blandt vinnydere har nærmest gjort Chardonnay til et brand i sig selv; Noget som kun meget få druesorter i verden kan prale af.

 

HVOR DYRKES Chardonnay?

Chardonnay dyrkes i hele Frankrig. Blandt de bedste og mest eftertragtede Chardonnay-vine findes de, som er dyrket på marker på Côte d’Or, ‘’det skaldede bjerg’’, der ligger i Bourgogne. De mest eftertragtede og dyreste Chardonnay-vine kommer fra marker beliggende mellem kommunerne Puligny-Montrachet og Chassagne-Montrachet. Chardonnay dyrkes desuden i hele Bourgogne, fra Chablis i nord til Beaujolais i syd og vinens nuancer og aroma afhænger af mange faktorer. 

Skal man finde Chardonnay-vine i Italien, er druen særligt udbredt i det nordlige. Specielt er druen af finde i Lombardiet, Friuli og Trentino.

Chardonnay dyrkes også i Tyskland, Spanien og Grækenland, hvor særlig udvalgte producenter og områder er at bemærke; producenter og vine fra disse områder finder du i vores store udvalg af Chardonnay-vine. 

I den nye verden er Chardonnay-druen ekstremt populær. Druen dyrkes næsten overalt fra Santa Rita Hills, Russian River Valley og Sonoma i Californien til Walker Bay i Sydafrika, Yarra Valley og Margaret River i Australien og Marlborough i New Zealand.

 

Chardonnay på fad og uden fad

Chardonnay-druen er den grønne druesort i verden, som har den tætteste forbindelse til fadlagring. Når Chardonnay udsættes for fadlagring giver Chardonnay-druens begrænsede aroma træets tilstedeværelse plads, uden at smagen bliver for intens og uden Chardonnay-druens egne aromaer kompromitteres. 

Når Chardonnay-druen fadlagres kombineres det ofte med malolaktisk gæring, hvor æblesyre omdannes til mælkesyre.  

Ingen anden grøn druesort har samme tætte forbindelse til fadlagring som Chardonnay. Netop dens begrænsede aroma giver plads til træets tilstedeværelse, uden det bliver for voldsomt, og uden druens egne aromaer kompromitteres. Ofte kombineres fadlagring med malolaktisk gæring, hvor æblesyre omdannes til mælkesyre og aromaer af smør og yoghurt dannes. Den overvejende del af verdens Chardonnay-vine fadlagres eller tilføres smag af egetræ gennem f.eks. egetræschips, der tilsættes i tanken. ”Unoaked” angiver ingen egetræssmag/-lagring på fade ligesom de fleste vine fra Chablis, grundet traditioner i området og den slanke frugt som resultat af de kølige dyrkningsbetingelser, ikke fadlagres.

 

HVORDAN SERVERER MAN CHARDONNAY?

Chablis og Chardonnay uden fad bør serveres i et hvidvinsglas (Bordeauxform), det fremhæver friskheden i vinen. Serveringstemperatur bør være 7-8 °C.

Fadlagrede versioner kan med fordel serveres i Bourgogneglas, som fremhæver fedmen og bredden i vinen. Her må temperaturen godt være en anelse højere; 10 °C for yngre vine, mens ældre vine ofte folder sig bedst ud ved 12 °C. Det kan også være relevant at se på hvad vinen skal ledsage. Skal den nydes uden mad, må den godt være i lidt køligere, mens den f.eks. til mad og særligt kraftige retter, vil virke mere udtryksfuld og rig ved lidt højere temperatur (maksimalt 15 °C).

 

HVAD SPISER MAN TIL CHARDONNAY

Versioner uden fad vil egne sig godt til lette retter med fisk og skaldyr og gerne med begrænset tilberedning og uden for mange frugtige eller stærke smage. Af grøntsager er salat og andet bladgrønt, løg, krydderurter og kål velegnet, mens tomater, rodfrugter og frugt kan få vinen til at virke neutral og kedelig.

Når der er fad med i spillet, kan Chardonnay klare mere kraftfulde retter og tilberedninger, og her må fisken f.eks. gerne steges, ligesom en ovnstegt kylling kan være glimrende til. De hvide rodfrugter kan komme i spil her ligesom majs, kartofler (også en klassiker som flødekartofler), porrer og blomkål er glimrende. Fadlagret Chardonnay kan også noget særligt med svampe, mælkeprodukter og nødder, som alle harmonerer godt med aromaerne fra egetræet. Sommerens grillaftener kalder også på Chardonnay med fad, og en virkelig delikatesse som grillet hummer er et perfekt match med en god fadlagret Chardonnay. Prøv den også til hvidskimmeloste.