• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

Syrah

175 Resultater
Coteaux d'Aix en Provence Rosé - ØKO
Bag-in-box Rosévin
Barossa Valley Old Vine Shiraz
Cuvée de l'Amitié Rouge 75cl
Côtes du Rhône Colline BIO

6 stk. 445,00

Châteauneuf-du-Pape Rouge Vieilles Vignes  BIO

6 stk. 1495,00

Châteauneuf-du-Pape Cuvée Reservée
Cuvée de l'Amitié Rouge - 37,5cl
Châteauneuf-du-Pape Cuvée Reservée
Qs2 - BIO
Châteauneuf-du-Pape
Costières de Nîmes

12 stk. 850,00

Bag-in-box Rødvin
Cuvée de l'Amitié Rouge - BIB 300cl
Côtes de Provence Rosé Cuvée Récital ØKO

Medlemspris

Central Coast Le Cigare Volant

Medlemspris

Bonjour Rouge
Toscana Caiarossa BIO
Castilla y León Sardón
Cuvée Paul Bocuse Rosé
Qs2 - BIO
Côtes du Rhône du Château

 Hvad er Syrah?

Druen Syrah er en spontan krydsning mellem Dureza og Mondeuse Blanche i Rhône-dalen i Frankrig. Det er den 7. mest dyrkede druesort i verden, og mens den mest udbredte navn er Syrah, ses den også under synonymer som Shiraz, Balsamina, Marsanne Noir, Serine og Hignin Noir. Den trives i både moderat, varmt og endda meget varmt klima, og dens relativt høje indhold af anthocyaniner, som er farvepigment i drueskallerne, er med til at beskytte den mod solen i mange af de regioner, hvor den dyrkes.

 

 Hvordan smager Syrah? 

Syrahs ofte mørke farve går igen i frugtprofilen, som er domineret af mørke bær frem for røde. Ofte finder man blåbær og brombær, som kan ledsages af, for druen karakteristiske toner af sort peber, oliven samt violer og en distinkt urtet karakter i retning af kamfer og eukalyptus. Kroppen kan være fra medium under køligere dyrkningsbetingelser, men oftest er den fyldig og potent med høj farveintensitet og ofte også en vis mængde tannin, som bidrager til vinenes generelle gode udviklingspotentiale. Syrah kan gennem flaskelagring vise spændende aromaer af bacon og velhængt kød, røg, kaffe, læder og trøffel.

 

Vin på Syrah-druen

Chefsommelier Thilde Maarbjerg smager på Syrah

 SYRAH FRA MARKEN OG VINERIET

Visse druesorter er kræsne og besværlige, Syrah er ikke en af dem. Faktisk omtales den som ”vinbondens drøm” idet den er robust og trives under mange forskellige klimatiske forhold og i forskellige jordbundstyper. Fra naturens side sætter den rigeligt med frugt og løv, og går man som vinbonde efter kvalitet er det nødvendigt at styre den og foretage omfattende beskæring.

Druerne er relativt små og derfor er der meget drueskind i forhold til mængden af juice. Det er med til at give potentiale for meget farvestof i vine på Syrah-druen, noget mange ynder den for. Mange steder i verden bruges Syrah som blandingsdrue med andre sorter, særligt i den sydlige Rhônedal. Den klassiske blanding herfra udgøres af Grenache, Syrah og Mourvedre, også kendt som GSM eller Rhône-blend, og det kopieres mange steder i den nye verden

 SYRAH OG FAD

I vineriet er Syrah let at håndtere idet den modstår oxygen ret godt og dermed ikke er så udsat for oxidation, som kan kompromittere aromaerne og friskheden. Langt det meste Syrah fadlagres og druesorten fungerer godt med smagen af egetræ. Pga. sin kraft og mængden af tørstof, kan den klare temmelig meget fad, uden det virker overdøvende.

 

HVORDAN SKAL SYRAH SERVERS?

Syrah bør serveres i et Bordeaux-glas, som fremhæver vinens struktur og aromatiske komponenter. Serveringstemperatur bør være max 18 ºC. Mange Syrah-vine har godt af at blive dekanteret forud for servering.

 

 VIGTIGE OMRÅDER FOR SYRAH-DRUE

Syrahs vugge, Rhônedalen, er stadig reference både som variatal-udgave og i blandet form. I Nordrhône er den eneste blå sort, og blandes kuriøst her kun i visse appellationer med de grønne sorter Viognier, Marsanne og Roussanne. Hermitage og Côte Rotie er de mest kendte og længelevende, men også Cornas laver karakteristiske Syrah-vine. Lidt mere lette udgaver findes i Saint-Joseph, mens den største appellation for Syrah i Nordrhône er Crozes-Hermitage. I Sydrhône i f.eks. Châteauneuf-du-Pape, Gingondas og Vacqueyras bidrager Syrah med farve, tannin og syre i blandingen, der oftest ledes af Grenache. Der findes i det hele taget meget Syrah i Sydfrankrig, bl.a. i Languedoc og ligeledes i Spanien, hvor den optager ca. 20.000 ha i primært Castilla La Mancha. I Italien finder vi lidt i Toscana, og så har Syrah gjort sig rigtig godt på Sicilien, hvor den blandes med Nero d’Avola.

Udenfor Europa har Syrah gjort størst profil i Australien under synonymet Shiraz f.eks. i Barossa Valley, hvor landets ældste, stadigt produktive vinmark findes med Shiraz-stokke plantet i 1847. Den dyrkes i mange regioner i Australien og er landets mest populære sort. De fleste udgaver er meget kraftfulde og krydrede, og en national specialitet er Sparkling Shiraz, som er en mousserende rødvin, der drikkes let afkølet. USA kom med på Syrah-bølgen i 1970’erne, hvor en gruppe, der kaldte sig selv ”Rhône Rangers” plantede den i Californien, der også i dag har de største beplantninger. Washington State har også fået øjnene op for Syrah. Dens alsidighed og popularitet har ligeledes ført den til Sydafrika, Chile og Argentina, hvor den i stigende grad dyrkes.

 

Vinmarker hvor Syrah-druen dyrkes

Stegt filet af sommerbuk med syltede rabarber og ærter, et perfekt madmatch til Syrah-druen.

 GODE MADVALG TIL SYRAH

Den mørke og krydrede smagsprofil gør Syrah velegnet til en lang række retter med kød i den kraftige ende af skalaen. En klassisk udgave fra Nordrhône er eminent til skært kød af hårvildt, mens de ureelle stykker, der kræver lang tilberedning også kan ledsages af en oversøisk version. Okse- og lammekød er også glimrende til, og udnyt gerne sortens naturlige animalske og røgede karakter i kombination med smagen fra tilberedning på grill. Grillede løgvækster, aubergine, courgetter, svampe og rodfrugter er et udvalg af råvarer fra det grønne køkken, der passer til Syrah. Den kan klare krydderier, urter og især rigeligt med peber. Prøv med en skysauce med Madagaskarpeber eller en Bearnaise med rosa peber.

I blandinger, eksempelvis det klassiske Rhône-blend, bevæger den sig ind på andre områder som svinekød og and, idet Grenache bløder den mørke profil op og tilfører lidt mere frugtsødme.

Prøv vores opskrift på stegt filet af sommerbuk med syltede rabarber og ærter, som det perfekte madmatch til Syrah-druen.

Find opskriften her.