• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

Champagnens anatomi

 Af Sommelier og DipWSET, Thilde Maarbjerg

champagneflasker stående på udstilling

 

Champagne kan laves på 7 forskellige druesorter, men stort set kun de følgende 3 anvendes:

  • Pinot Noir
  • Meunier (tidligere kendt som Pinot Meunier)
  • Chardonnay.

De to førstnævnte er blå og for at undgå, de giver farve til vinen, presses de hurtigt efter høst og gæres tørre til ’vin clairs’; stille hvidvine, som senere blandes.

Netop blandingen er en stor del af Champagnes identitet, og den solide kvalitet og kontinuitet opretholdes på baggrund af den udbredte brug af denne praksis. Vin clairs fra forskellige årgange, druesorter og underområder blandes forud for aftapning på flaske, hvilket kompenserer for, at de kølige vækstbetingelser i Champagne ikke altid formår at modne druer optimalt.

Inden flasken lukkes med en kapsel, tilsættes ’liquer de tirage’ bestående af vin, sukker og gær. Vinen i flasken gennemgår nu 2.-gæringen, hvor der dannes alkohol samt de ca. 6 atmosfæres tryk, der giver de dragende bobler i vinen. Efter gæringen lagres champagnen yderligere i minimum 12 måneder – men ofte meget længere – så den karakteristiske smag af gær og ristet brød kan udvikle sig. Inden Champagnen sælges, fjernes bundfaldet og kapslen erstattes med en korkprop.

Champagne skal være grundigt afkølet ved åbning, hvilket forhindrer at proppen utilsigtet springer op. Efter åbning holdes flasken ligeledes på køl, så boblerne bevares. Champagne skænkes som udgangspunkt i slanke glas, ligeledes for at undgå, den bliver for hurtigt flad.

Champagnes tørhedsgrad kan læses på etiketten og fra tør mod sød er graderne følgende:

  • Brut Zero/Brut Nature
  • Extra Brut
  • Brut
  • Extra Dry
  • Sec
  • Demi-Sec
  • Doux

Se hele vores udvalg af Champagne

Med et nøje udvalg af mere end 100 forskellige flasker Champagne har vi noget for enhver smag.