Hvordan skal vin opbevares?

Sommelier og DipWSET, Thilde Maarbjerg

Vin opbevaret liggende

Skal vin opbevares liggende?

- En myte punkteres

Traditionelt har overbevisningen været, at vine skal ligge ned under opbevaring for at undgå udtørring af korkproppen. Overbevisningen har været så stor og er blevet italesat så mange gange, at det er blevet en sandhed til trods for, at det ikke understøttes af de fysiske forhold, der gør sig gældende i flasken.

En portugisisk undersøgelse har i forbindelse med et ph.d. projekt har nu sat to fede streger under, at der ikke er noget belæg for at lægge flasken ned.

Fugtigheden i det lille luftrum mellem korken og vinen er altid tilstrækkelig høj til, at korken ikke udtørrer, fordi vinens overflade er så relativt stor i forhold til luftrummets størrelse. Sandsynligheden for, at proppen kan udtørre udefra er til gengæld til stede, hvorfor man i højere grad bør være opmærksom på dette frem for risikoen indefra og ud. 

 

Undgå udtørring af proppen

Særligt om vinteren kan luften være tør i Danmark og danske hjem, og opbevarer man vine mere end 2-3 år, bør man derfor medregne fugtighed sammen med temperatur som væsentlige faktorer, der har indflydelse på vinens udvikling og korkens evne til at forsegle flasken.

Den optimale luftfugtighed for opbevaring af vin er 70% men alt mellem 50% og 80% betegnes som sikkert. Vinflasker kan stadig opbevares liggende uden problemer f.eks. af praktiske årsager, men det teoretiske belæg for at gøre det, er ikke til stede.

 

Vintage vine opbevaret på rækker i en vin kælder. de er dækket af støv

Fra Bandia a Coltibuono

Hvor skal vin opbevares?

Vigtigst er, at temperaturen ikke svinger for meget og for hurtigt.

Køkkenet er typisk det værste sted at opbevare vin, da det er det rum i huset, hvor temperaturen svinger mest. Soveværelset, f.eks. under sengen eller i bunden af et skab, er langt bedre og vinen bør altid opbevares så tæt på gulvet som muligt, da varme stiger opad.

Optimal temperatur for opbevaring af vin

Den optimale temperatur for lagring af vin er 12 °C, men 10-16 °C. er acceptabelt.

  Læs mere om den korrekte serveringstemperatur for de forskellige vintyper 

Korproppe, metalproppe og plastikproppe til vin

Hvad betyder vinproppen for holdbarheden?

Flaskens lukning har betydning for holdbarheden. Plastikpropper er klart den ringeste lukning, da de hurtigt kan blive utætte. Jeg vil ikke anbefale at lagre vine lukket med plastikprop i mere end maksimalt 6 måneder.

Korkpropper lukker generelt godt, fordi kork er et elastisk materiale. Vine under skruelåg kan ligeledes lagres, også længe, selvom mange ikke vil anerkende, at der faktisk på nuværende tidspunkt er beviser nok for det. De første eksperimenter startede i 60’erne, og der foretages stadig prøvesmagninger på disse flasker, som sammenlignes med tilsvarende, lukket med kork.

 

Hvad vil det sige at vinen har prop? Lær at genkende tegnene.

FÅ DET BEDSTE UD AF DINE VINGLAS

Bliv klogere på hvordan du vasker dine vinglas og hvordan du opbevarer dem korrekt.

Læs Thildes tips