VINVIDEN
OM COCKTAILS OG DRINKS
Danskerne har taget cocktailkulturen til sig, og udbuddet på barer er vokset markant. Mange forsøger sig også med hjemmebaren, hvor meget kan laves med udgangspunkt i få redskaber og en lille smule viden om hvornår og hvordan. Her får du sommelier og DipWSET Thilde Maarbjergs miniguide til hjemmebaren.
HVER COCKTAIL OG DRINK HAR SIN TID
FØR MIDDAGEN
Her bør serveres drinks til den tørre, friske side. Bitterhed kan også virke fint som appetitstimulans. Undgå søde, fyldige drinks med juice eller fløde. Gode eksempler er Dry Martini, Gimlet eller Negroni.
EFTER MIDDAGEN
Her bør serveres fyldige drinks med krop og eventuelt sødme og/eller krydderi. Eksempler er Egg Nogg, Espresso Martini eller Mai Tai. En anden vinkel kan være bitterhed, som virker fordøjelsesstimulerende.
I DE SENE TIMER
Her er det som regel ikke de mest alkoholiske drinks, der er behov for, men nærmere noget koldt og læskende. Gå efter versioner med en betragtelig mængde soft drink f.eks. gin & tonic, Pimm’s Cup eller Dark ’n’ Stormy.
DRINKSMETODER
Eftersom drinks og cocktails er en blanding af flere ingredienser, spiller det en stor rolle, hvordan disse blandes sammen til den færdige drink. Her menes ikke blot hvor meget af hver, men også hvordan de rent fysisk blandes med hinanden – om de rystes kraftigt med isterninger eller blot lægges ovenpå hinanden i et glas. Her får du en beskrivelse af de mest brugte metoder, som du relativt nemt kan udføre i hjemmebaren.
BYGGES
Ingredienserne hældes en efter en i et glas med isterninger og røres eventuelt ganske let rundt inden servering. Bruges eksempelvis hvis der er bobler i drinken fra mousserende vin eller soft drinks. Negroni og Spritz er eksempler på drinks, der bygges.
RØRES
Ingredienserne hældes i et stort glas eller kande med isterninger og røres godt rundt med en spiseske eller rørepind inden den sies over i det glas, drinken skal serveres i. Rørte drinks serveres som regel uden isterninger for eksempel en Dry Martini eller Manhattan.
RYSTES (SHAKES)
Ingredienserne hældes i en shaker med isterninger og rystes kraftfuldt i 5-10 sekunder hvorefter drinken sigtes over i det glas, den skal serveres i. Rystede drinks kan serveres straight eller on the rocks afhængig af type. Daiquiries og Margaritas er eksempler på rystede drinks.
OM ISTERNINGER
Drinks rystes aldrig med knust is, da dette fortynder for meget. Isterningerne skal gerne være store og så kolde som muligt. STRAIGHT Serveret uden isterninger. ON THE ROCKS Serveret med isterninger.
STRAIGHT
Serveret uden isterninger.
ON THE ROCKS
Serveret med isterninger.