• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

LØGISMOSES DRUESKOLE

- Chardonnay

Vitis Vinifera (almindelig vin) hedder den art af slægten vitis, som langt den meste vin i dag fremstilles af. Vi vil løbende i vores magasin gennemgå nogle af de vigtigste og mest udbredte sorter under arten Vinifera til lærdom og inspiration for vores læsere.

Sommelier og DipWSET, Thilde Maarbjerg | 01. marts 2021 | Nr. 02 2021

 

Chardonnay

Fra sit oprindelsessted i Bourgogne i det østlige Frankrig, har Chardonnay bredt sig til fjerne hjørner af vinverdenen, og den kan nu bryste sig af at være verdens tredje mest plantede druesort.

Den adapterer let til forskellige dyrkningssteder, og dens popularitet, både blandt vinproducenter og vinnydere, har gjort den til et brand i sig selv, noget kun få druesorter har opnået.

 

 

 

SÅDAN SMAGER CHARDONNAY

Chardonnay hører til kategorien ”ikke aromatiske druer”, og dens aroma er meget påvirket af terroir, særligt klimaet. Længst fra ækvator i f.eks. Chablis, Champagne og England, giver den tydelige citrustoner og grønt æble, mens mere varme som i det sydligste Bourgogne trækker den mere i retning af gule æbler og stenfrugter.

I de varmeste dyrkningsområder, særligt i den nye verden, f.eks. Australien og Californien, strækker stenfrugtskarakteren sig yderligere og ledsages af tropisk frugt som ananas og papaya.

Gode eksempler på Chardonnay-vine fra vores sortiment: 

Se hele vores sortiment af Chardonnay-vine her

CHARDONNAY OG FAD

Ingen anden grøn druesort har samme tætte forbindelse til fadlagring som Chardonnay. Netop dens begrænsede aroma giver plads til træets tilstedeværelse, uden det bliver for voldsomt, og uden druens egne aromaer kompromitteres. Ofte kombineres fadlagring med malolaktisk gæring, hvor æblesyre omdannes til mælkesyre og aromaer af smør og yoghurt dannes. Den overvejende del af verdens Chardonnay-vine fadlagres eller tilføres smag af egetræ gennem f.eks. egetræschips, der tilsættes i tanken. ”Unoaked” angiver ingen egetræssmag/-lagring på fade ligesom de fleste vine fra Chablis, grundet traditioner i området og den slanke frugt som resultat af de kølige dyrkningsbetingelser, ikke fadlagres.

 

VIGTIGE OMRÅDER FOR CHARDONNAY-DRUEN

Den sydlige del af Côte d’Or i Bourgogne er referencen for Chardonnay-vin globalt, og de dyreste og mest eftertragtede kommer fra Le Montrachet, ”det skaldede bjerg”, mellem kommunerne Puligny-Montrachet og Chassagne-Montrachet. Chardonnay dyrkes dog bredt i hele Bourgogne fra Chablis i nord til Beaujolais i syd, og den findes desuden andre steder i Frankrig f.eks. Loire, Champagne og Languedoc.

I Italien er det særligt i nord, den dyrkes, især Lombardiet, Friuli og Trentino og også både Tyskland, Spanien og sågar Grækenland har betragtelige beplantninger. I den nye verden er Chardonnay ekstremt populær og dyrkes næsten overalt. De mest toneangivende områder er Santa Rita Hills, Russian River Valley og Sonoma i Californien samt Walker Bay i Sydafrika, Yarra Valley og Margaret River i Australien og Marlborough i New Zealand.

Efter Chardonnays store boom i 80’erne og 90’erne kom modsvaret i form af bevægelsen ”ABC”, som står for Anything But Chardonnay. Nogen havde simpelthen fået nok af allestedsnærværende Chardonnay-vine, og bevægelsen fik mange følgere, i hvert fald i teorien og den officielle vindebat. Senere opstod ”BBC” bevægelsen, Bring Back Chardonnay, som understreger, at uanset trends, har druen mange loyale fans

HVORDAN SERVERER MAN BEDST CHARDONNAY?

Chablis og Chardonnay uden fad bør serveres i et hvidvinsglas (Bordeauxform), det fremhæver friskheden i vinen. Serveringstemperatur bør være 7-8 °C.

Fadlagrede versioner kan med fordel serveres i Bourgogneglas, som fremhæver fedmen og bredden i vinen. Her må temperaturen godt være en anelse højere; 10 °C for yngre vine, mens ældre vine ofte folder sig bedst ud ved 12 °C. Det kan også være relevant at se på hvad vinen skal ledsage. Skal den nydes uden mad, må den godt være i lidt køligere, mens den f.eks. til mad og særligt kraftige retter, vil virke mere udtryksfuld og rig ved lidt højere temperatur (maksimalt 15 °C).

  Servér din Chardonnay-vin i Zaltos eksklusive mundblæste universalglas eller Bougogneglas, som er oplagt til Chardonnay-vinene

 

GODE MADVALG TIL CHARDONNA

Versioner uden fad vil egne sig godt til lette retter med fisk og skaldyr og gerne med begrænset tilberedning og uden for mange frugtige eller stærke smage. Af grøntsager er salat og andet bladgrønt, løg, krydderurter og kål velegnet, mens tomater, rodfrugter og frugt kan få vinen til at virke neutral og kedelig.

Når der er fad med i spillet, kan Chardonnay klare mere kraftfulde retter og tilberedninger, og her må fisken f.eks. gerne steges, ligesom en ovnstegt kylling kan være glimrende til. De hvide rodfrugter kan komme i spil her ligesom majs, kartofler (også en klassiker som flødekartofler), porrer og blomkål er glimrende. Fadlagret Chardonnay kan også noget særligt med svampe, mælkeprodukter og nødder, som alle harmonerer godt med aromaerne fra egetræet. Sommerens grillaftener kalder også på Chardonnay med fad, og en virkelig delikatesse som grillet hummer er et perfekt match med en god fadlagret Chardonnay. Prøv den også til hvidskimmeloste.