Ossau-Irraty & Pet' Nath'

Det begyndende efterår kalder på kraftige oste serveret med kompot af blommer eller syltede, sødmefulde figner. Ostens intensitet kan imidlertid i grove træk styres af den ledsagende vins aromaintensitet, fylde, alkoholprocent, syreniveau og sødme. Vores sommelier Catharina har fundet et par vine til et par af efterårets bedste oste, som hun synes fremstiller ostene på bedste vis. Nyd sammensætningerne som aperitif eller dessert.

Fagskribent Emilie Schou Wilhjelm Ravn & Sommelier Catharina Berman | Nr. 5 2022

 

 

OSSAU-IRATY

Ossau-Iraty er en af Pyrenæernes perler, og osten har da også næsten noget guddommeligt over sig. Historien forlyder nemlig, at Aristee, hyrde og søn af den græske gud Apollon, for mere end 3000 år siden forvandlede mælken fra sin fåreflok til denne karakteristiske egnsost. I dag er fåremælksosten en af Frankrigs allerældste oste og tilmed den eneste AOP-mærkede fåremælksost fra Pyrenæerne!

Den baskiske råmælksost laves på mælk fra får, der græsser i bjergene ved Pyrénées-Atlantiques i mindst 240 dage. Herefter støbes og presses mælken, fulgt af en modningsperiode på 8-10 mdr., hvilket giver en lettere tør, men stadig cremet ost med små, tætte krystaller.

Osten bør nydes nu, hvis den er modnet de anbefalede 8-10 mdr., da den da er fremstillet på mælk fra sidste vinter, hvor både vinterterræn samt en god andel hø giver en kraftigere og rundere fåremælk og i sidste ende en ost med en særlig dybde og smag af nødder. Lokalt serveres sådan en ost med mørk kirsebærmarmelade, og vi kan kun anbefale at efterabe den sammensætning.

Ossau-Iraty vandt guld ved World Cheese Awards i 2021. 

   Besøg vores butikker på Nordre Toldbod og i Allested-Vejle på Fyn og se hele vores store udvalg af oste og vine

DET PERFEKTE MATCH

'Pet' Nath' Chenin Blanc Orgasmic BIO, 2021 | Producent: Domaine Frédéric Mabileau | Område: Loire

Let mousserende, letløbende og frem for alt seriøst velsmagende Pet'Nat' fra familien Mabileau. Frugten kommer fra de tidligst plukkede druer på Chenin des Rouillères i Anjou, som er blevet gentilplantet med udvalgte Chenin Blanc stiklinger. Vinen tappes på flaske, når alkoholindholdet passerer de 11%, og der stadig er sukker tilbage, hvilket betyder, at den sidste del af gæringen foregår på flaske og giver os de bløde, men samtidig livlige bobler, og et diskret bundfald. Frisk, sprød, mineralsk og en syre, der skaber en imponerende længde i samvær med den elegante og klassiske fåremælksost Ossau-Iraty.

Servér ved 8-10 °C. Alk. 11,5%

Server syltede grønne figner til

Gode til blå, kraftige oste og til dessert med flødeskum eller is

Find opskriften her

Bleu de Bresse og CHENIN BLANC

Bleu de Bresse er marmoreret af blågrønne pletter, men modsat andre blåskimlede oste har den en mindre skarp, men rig, sød og let blomstrende smag.

Læs om osten