• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

sæson for græskar

Vidste du, at græskarplanten sætter verdens største bær? Frugten på planterne i slægten Cucurbiteae er faktisk bær og slægten dækker ca. 13 arter. Her finder vi blandt andet det populære Halloween-græskar, det gigantiske C. Maxima, som kan veje op til 100 kg og det nymoderne C. Pepo fastigata, også kendt som spaghetti-græskar. 

Netop de mange arter og yderligere sorter giver en mangfoldighed, som først frister øjet, men også kan anvendes på et væld af forskellige måder.

     Chefsommelier Thilde Maarbjer

 

I Danmark støder vi ofte på det lille orange hokkaido-græskar, som er praktisk i sin størrelse, velsmagende og let at skrælle, fordi det ikke har fuger.

Efter selv at have forsøgt mig med utallige sorter, kan jeg også bevidne, at hokkaido-græskarret modner godt i det danske klima, som ikke helt er på samme varme niveau som de subtropiske egne, græskarplanten oprinder fra. Andre typer, f.eks. det også meget velsmagende butternut-græskar, er lidt mere udfordrende, men det kan lade sige gøre i lunere egne af landet.

De senere år er flere spændende sorter kommet på markedet, men mange stadig kun som frø; så vil man have f.eks. Muscat de Provence, Tromboncino, Golden Summer Crookneck eller andre spændende sorter, må man dyrke selv.

Græskar har en utrolig holdbarhed, hvis de får lov at modne på marken, til planten er visnet helt ned. Så længe de ligger tørt og køligt, kan de fint holde sig 6 måneder eller mere og det er således en glimrende afgrøde at gemme til vinteren og ikke mindst det råvare-arme, tidlige forår.

Hokkaido-Græskar 

Et af de mast almindelige græskar i de danske supermarkeder.

Giraumon Galeux d'Eysines 

En klassisk fransk græskarsort fra Gironde-området.

Blue Hubbard 

En af de mest velsmagende og holdbare spisegræskar er Blue Hubbard. Blue Hubbard blev udviklet på Universitetet i New Hampshire i 1953.

TAG GRÆSKAR MED I KØKKENET 

Herhjemme er kartoflen fast inventar på tallerkenen, men græskar giver samme densitet som kartoflen i de fleste måltider, og smager ofte af langt mere – prøv dig frem med vores forskellige serveringstips:

  • Som oftest tilberedes græskar i ovnen, men prøv den også som kompot, mos og puré.
  • Høvl den fint i strimler og lad den være hoved-  ingrediens i en salat.
  • Græskar kan kombineres med et væld af smage: Krydderier som citronskal, appelsinsaft og chili harmonerer det sødlige græskar til perfektion, mens bagt græskar med sorte oliven med sten  eller svampe bare smager himmelsk.
  • Græskar kan sagtens inddrages i det søde køkken; den klassiske pumpkin pie er et sikkert hit men prøv også at lave en klassisk kompot af græskar, som kan serveres med vaniljecreme eller fed creme
    fraiche og sprødristede græskarkerner.

 

 

Tag græskar med i køkkenet

HJORTEVILDT MED GRÆSKAR

Jagtsæsonen er i gang! Det betyder, at vi atter skal nyde då-, rå-, sika- og kronvildt. Det mørke, delikate kød med den fine vildtsmag passer rigtig godt til sæsonens mange former for græskar

Se opskriften her