• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

Rogn – En gave fra havet

Årets første kølige måneder er højsæson for fiskerogn; særligt stenbiderrogn, som de senere år har skabt stor hype, når fiskeauktionerne handler med årets første høst, og de derefter har kunnet sælge den pink rogn til skyhøje priser. Rogn er dog meget mere end stenbiderrogn og caviar, og vi opfordrer til at udforske det store udvalg af fiskerogn, som findes netop nu.

 

CAVIAR
Kun rogn, der kommer fra fisk i størfamilien, må man kalde caviar. Der findes over 20 forskellige størarter, hvilket giver et utal af typer af rogn, lige fra den forførende og smørfede Beluga til den lyse og lette White Sturgeon.

Sådan kan du også bruge din rogn:
Prøv caviar på vaniljeis. 

LAKSEROGN
Laksen gyder på en sandet bund, hvor den gemmer æggene under sin hale. Når denne seance er slut, er laksen så udmattet, at den ofte kreperer. Lakserogn er større og ofte bruges lakserogn især som pynt, men også for at tilføre salt samt en blød og poppende tekstur.

Sådan kan du også bruge din rogn:
Prøv en stor skefuld lakserogn i blomkåls- eller jordskokkesuppe.

TORSKEROGN
Kaldes i folkemunde for torskerogns- bukser, og vi spiser, modsat de øvrige rogntyper, torskerognen i fast form, hvor ‘bukserne’ skæres i skiver og tilberedes på panden. Farven på torskerognsbukser kan variere fra hel lyst til mørk orange. En god huske- regel: jo mindre bukserne er, jo bedre smager de.

Sådan kan du også bruge din rogn:
Prøv torskerogn i tærter eller på pizza.

ØRREDROGN
Rognen er mindre end lakserogn, men æggene har samme glans og orange farve samt silkeagtige tekstur. Rognen tilsættes et minimum af salt, for at bevare den rene ørred-smag, som er en fremragende smagsgiver i mange retter men også en fornøjelse at nyde alene.

Sådan kan du ogsåbruge din rogn:
Prøv ørredrogn vendt i en smørsauce eller vinaigrette lige inden servering til stegt eller dampet fisk.

STENBIDERROGN
Kaldes også den nordiske udgave af caviar. December-maj kommer stenbideren og dens hustru, kvabsoen, som den rigtigt nok kaldes, til danske farvande fra Atlanterhavet for at gyde deres rogn. En rogn, der smager rent og ferskt.

Sådan kan du også bruge din rogn
Prøv creme fraiche rørt med stenbidderrogn på en friskbagt vaffel eller brødcrouton. 

  Alle slags rogn er rig på protein og sunde fedtsyrer samt jod, selen, B12, D og E-vitamin.

HVORDAN RENSES STENBIDERROGN?

Stenbiderens rogn kommer i hinder, som skal fjernes for at den fine delikatesse bliver spiseklar. Du kan ofte købe rognen både renset og urenset.

Fjern de største hinder og læg resten af rognen i en skål med isvand.

Pisk rognen med et metalpiskeris, så æggene løsner sig fra hinderne, og hinderne sætter sig på piskeriset.

Hæld til sidst vandet fra og lad rognen dryppe af, inden du smager den til med salt og lader den trække et par timer på køl.

Torskerogn

Opskrift med æggecrumble, hollandaise og Piment d’Espelette

Få opskriften

Stenbiderrogn

Opskrift med smørristet rugbrød, karse og fuldfed creme fraiche

Få opskriften