• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

Byd påsken velkommen med smagen af lam

Ingen påske uden lam. I påsken samles mange familier traditionelt om lammekølle, men ikke kun køllen bør nydes ved påskebordet. Faktisk er der stort set ikke den udskæring, der ikke kan spises på lammet. De kan blot kræve forskellig tilberedning, ligesom de forskellige udskæringer smager enten mere eller mindre ’af lam’.

Få opskriften på braiseret lammeskank her

Mens nogle sætter stor pris på lammets særprægede smag, rynker andre på næsen og genkalder en smag af gammel uld.

Smagen ’af lam’ kan variere meget fra sted til sted på lammet og er ofte styret af fedtindholdet i den valgte udskæring - det er nemlig i særdeleshed fedtet på lammekød, som bærer den karakteristiske smag af lam; hals, bryst og bov har den mest intense smag ’af lam’, hvorimod ryg og mørbrad er forholdsvis milde i smagen.

Dertil defineres smagen af, hvad lammet har spist og er blevet fodret med ligesom at smagens intensitet især afhænger af lammets alder; jo ældre dyret er, jo mere vil det smage ’af lam’.

Mellem påskeliljer, æg og påskeharen, hvorfor så lam til påske? 

Helt tilbage i Bibelen taler man om lam. Men ikke et lam, som vi kender det på fire ben. Det er derimod Jesus, der omtales som ’Guds Lam’. Jesus døde i påsken, på Langfredag, som et uskyldigt lam, da han lod sig ofre og derved tog menneskenes skyld på sig.

Det er det, vi fejrer til påske, og en måde at gøre det på er ved at spise lam for at mindes det, Jesus gjorde for os. En anden god grund til at spise lam ved påsketid er desuden, at lammet er symbol på forår, da det er på denne tid af året, at fårene læmmer lam.

Lam kan tilberedes på et utal af måder afhængig af udskæringen. De udskæringer, man typisk støder på i handlen, er:

Lammekam: Udskæring fra ryggen eller sadlen, som den også kaldes på lam. Fornemt, mørt kød, som brunes på en pande og færdigsteges i ovnen. Kan også udskæres til lammechops og blot pande- steges.

Lammekotelet: Tværudskæring af hele sadlen. Egner sig godt til pandestegning.

Lammeschnitzel: Udskæres fra køllen og egner sig godt til pandestegning.

Lammeculotte: Udskæres fra køllen og egner sig godt til bruning på pande efterfulgt af ovnsteg- ning.

Lammekølle: Bør ovnsteges. Lammeskank: Braiseres i længere tid i ovn eller

på komfuret.

  Pandestegning kan også afløses af grillstegning og ovnstegning kan udføres i en kuglegrill.

Opskrift

Lammekrone

Lammekrone er et regulært festmåltid og vil med garanti bidrage til den gode stemning omkring middagsbordet.

Få opskriften