• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

Smagen af den danske sommer

Man bliver glad i låget, når der, malet med store røde bogstaver, står ’fjordrejer’ skrevet på vinduet hos fiskehandleren. For så er forårets største danske delikatesse landet!

Skribent, Emilie Schou Willhjelm Ravn

 

Findes der noget meget bedre end at sætte tænderne i et stykke lyst brød med et bjerg af nypillede fjordrejer, citron, mayonnaise og dild? – Næppe!

Især når de små krebsdyr hjemmekoges og pilles i hånden. Det kan virke en anelse omstændigt at skulle pille et kilo fjordrejer. Tricket er at koge rejerne, mens de atter er så levende som mulig, så vil de ikke være nær så svære at pille. Må vi desuden anbefale, at du, efter endt kogning af rejerne, i selskab med en god ven, tager dem med ud under den åbne himmel og piller dem, imens du nyder et glas rosé. Så skal du se; rejerne vil pille sig selv!

Fra april-oktober, hvor havene tiltagende bliver varmere, bevæger fjordrejerne sig ind på det lave vand, hvor der er tang at gemme sig i. Her vil de parre sig, og vi får mulighed for at ske de tibenede krebsdyr. Måske har du allerede fanget årets første fjordrejer; så har du sandsynligvis opdaget en mørk plet på hovedet af rejen. Det er de ugydte rogn, hunnen bærer på. Nogle somre, hvis det er rigtig varmt, vil rejerne gyde ere gange, og du vil ligeledes kunne opleve de mørke pletter senere hen på sommeren. Med andre ord er den mørke plet et godt tegn på en varm sommer.

Den mest udbredte art af rejer kaldes Roskilderejen. Udseendet varierer fra at være næsten gennemsigtig med brune pletter til rødbrun. Navnet stammer fra gamle dage, hvor de fangede rejer fik navn efter det sted, de blev fanget – og i Roskilde Fjord optrådte fjordrejen altså i store antal! Det gør den stadig, men fordrejer kan i sæson fiskes de fleste steder langs den danske kyst og i fjorde. Særligt Østerssøen er kendt for sine store mængder af fjordrejer.

Så på med waders – for det er blevet tid til at stryge rejer!

 

  Bestil friske fjordrejer til afhentning på Nordre Toldbod hver uge her

Tip 1. Gem skallerne, frys dem evt. ned. De kan bruges til en udsøgt skaldyrsbisque; brun skallerne af i en gryde med lidt olie, kom en gavmild sjat hvidvin og/eller cognac på og lad herligheden simre og koge ind. Si skallerne fra, tilsæt lidt tomatpuré og smag til med piske øde, salt, peber og citron. Servér med godt brød som forret eller brug bisquen som sauce til friskkogt pasta.

Tip 2. Kom smør på en pande, tilsæt rejeskaller, lad det bruse op og tilsæt tomatpuré – brug reje-tomat-smørret til sauce hollandaise med en dejlig rejesmag.

TIP 3. Vidste du, at fjordrejer kan spises hele, altså helt uden nørkleri og pillearbejde? Hvis du friterer dem hele i olie, bliver rejerne dejligt sprøde. Drys blot lidt salt over dem – så har du en herlig snack

Sådan tilberedes fjordrejerne

Hvis man ser bort fra pilleriet, er fjordrejer ren fast-food: De skal blot koges i en gryde med lidt sukker og salt.

Når vandet koger, hældes fjordrejerne i. De gives et let opkog, til det begynder at skumme lidt i siden, og så er de færdige og blevet flot røde.

Hæld rejerne over i en si og hæld koldt vand på, så løsner skallen sig lidt, og du vil have nemmere ved at pille dem.