1990'erne – Det andet årti på Nordre Toldbod

­Fagekspert Per Bach | 1. april 2022 | Nr. 2 2022

Vi fejre jubilæet ved at fortælle om den rejse, butikken har været på, samtidig med at vi finder gamle klassikere frem fra hylderne.

Fra et vinklubudsalg til et vinlager, der, som det hed sig dengang, også tilbyder ”fødevarer fra hele kontinentet”.

Ved indgangen til 1990'erne havde Christian Grønlykke droppet studierne på Københavns Universitet, og da medlemmerne af Løgismose Vinklub trofast blev ved med at anbefale vinlageret, så flere og flere lagde vejen forbi Nordre Toldbod, havde han også fået ansat sin første medarbejder (Thorbjørn Klemensen, som i dag bærer anciennitetsprisen, er indkøbschef og sidder med i Løgismoses smagepanel), men alt var ikke bare en fest.

De befandt sig på bagkanten af kartoffelkuren, og det betød, at danskerne ikke bare lige skænkede finere og flere rødvine i glassene, og da supermarkederne samtidigt oprustede i vinafdelingerne, lukkede traditionelle vinhandlerne på stribe. Samtidigt var det i 1990, at vi alt for tidligt mistede Lene Grønlykke, som i 20 år, som Klaus Rifbjerg så fint formulerede det, havde "charmeret franske vinbønder til at sende det bedste de ejede til et land, de aldrig havde hørt om".

Sven og Christian Grønlykke besluttede at videreføre vinimporten, og med uvurderlig hjælp fra Jean-Louis Lieffroy fra Falsled Kro, Daniel Letz fra Kong Hans Kælder og senere Lise Gregers Jensen, som var blevet ansat på Fyn, lykkedes det at fastholde momentum i Frankrig og påbegynde en ekspansion i de andre lande omkring Middelhavet.

En ekspansion, som ikke kun handlede om vin.

 

Det blev en vidunderlig københavnerbegivenhed, som dem, der var der, og dem, som aldrig nåede at blive lukket ind stadig taler om.

Det var ikke tilfældigt, at Sven Grønlykke lod sig forevige med Cuvée Clarendon fra Domaine Gavoty, da Peter Winding valgte at smide ham på forsiden af Vinbladet som en hyldest for de mange år i den gode smags tjeneste. Cuvée Clarendon var til det sidste Svens ultimative favorit-rosé.

 

I sensommeren 1992 tilbød Københavns Havn, at det ydmyge vinklubudsalg kunne veksles til en rigtig vinbutik i den gamle færgeterminal. Sven og Christian takkede ja og flyttede hele vejen fra nummer 25 til nummer 16, og selvom det blot var en rejse på mindre end 100 meter, var det lige her de fysiske forudsætningerne for, at der skulle opstå et gastronomiske center for livsnydere på Nordre Toldbod, blev etableret.

Selve retningen kom på plads året efter. Mange år med berettigede jeremiader over det dalende kvalitetsniveau blandt de danske fødevarer havde fået Sven Grønlykke til at rette opmærksomheden mod de nogen gange ekstraordinært gode ting, der trods alt blev produceret, og efter måneders planlægning og prøvesmagninger sammen med blandt andre ”Det Danske Gastronomiske Akademi” kunne han i oktober 1993 sammen med datteren Maria og Politiken invitere til "Messe for Danmarks bedste fødevarer" på Børsen, hvortil Løgismoses kunder kunne løse billet før alle andre.

Det blev en vidunderlig københavnerbegivenhed, som dem, der var der, og dem, som aldrig nåede at blive lukket ind stadig taler om, og det var lige her Sven Grønlykke blev overbevist om, at Løgismose selvfølgelig også skulle omfavne fødevarer og delikatesser. Det blev i først omgang til et "Julemessetilbud" med 9 forskellige produkter fra Børsen, bl.a. melonmarmelade fra Falsled Kro, anderillettes fra Kong Hans og det første møde med Ruths kryddersild fra Christiansø samt rullepølsen fra Als.

Siden fulgte en af de første af mange ombygninger på Nordre Toldbod. En tømrer fra Fyn blev sendt til hovedstaden for at indramme Løgismoses første kølemontre og en bagvæg med håndmalede franske fliser i smukt egetræ, og i den sidste weekend i september 1995 kunne Løgismoses venner strømme til Nordre Toldbod for at fejre ankomsten af østers fra Bretagne, røget laks, terriner og færdige saucer fra Kong Hans, skinker fra Huelva, vagtelæg og fåremælksfeta fra Løgismose, chokolader fra Valrhôna og Summerbird samt en hel del mere. Løgismose var ved at blive convenience, selvom vi dengang slet ikke vidste, at det, var det vi var. Christian Grønlykke sammenfattede det fint ved at sige, at det skulle være muligt at handle ind til ”et kongeligt måltid” på Nordre Toldbod.

­

Côtes de Provence Rosé Cuvée Clarendon, 2019, Domaine Gavoty

Denne rosé er i Løgismose-regi et barn af 90’erne og i den grad Løgismose klassik. Dette er således den 28. årgang af vinen, vi importerer, og det er med fuldt overlæg, at vi præsenterer vinen med et enkelt ekstra år på bagen. Vinen bliver simpelthen lidt mere cremet og får lidt mere dybde, hvis man viser den lidt tålmodighed, og det er også sådan den oftest præsenteres på de mange fine restauranter i Provence, som har vinen på kortet.

Vinen blev oprindeligt spottet af Jean-Louis Lieffroy, og han skrev tilbage i 1992: ”Under mit ophold i Frankrig i januar måned kørte jeg igen i år gennem mange vindistrikter for at finde nye vine til Løgismose. Mit mål var især Provence. Et meget stort område med i virkeligheden kun få rigtig gode vine. Turen førte mig til Domaine Gavoty og efter smagningen var jeg mest begejstret for Cuvée Clarendon Rosé.”

Dengang en nogenlunde ligelig fordeling mellem Grenache og Cinsault. Nu med meget mere af sidstnævnte (85%), fordi Roselyne Gavoty, der har produceret vinen i alle årene, er en lille smule forelsket i det særlige krydderi og den ekstra friskhed, som Cinsault bringer, når det lykkes druerne at modne til perfektion. Det gjorde det i 2019.

 

­

OPSKRIFT

MÅSKE DET BEDSTE BUD PÅ SALADE Niçoise

Udviklingen for Løgismose på Nordre Toldbod i 1990’erne afspejles fint, hvis man kigger ned gennem de ingredienser, der skal til for at blande den geniale Salade Niçoise. Vi har fundet en opskrift frem fra et af de gamle vinklub-magasiner fra 1998.

Læs opskriften

­

­

Læs om de andre årtier på Nordre Toldbod