THILDES BIODYNAMISKE HAVE I OKTOBER

EFTERÅRETS OPGAVER I HAVEN

Sommelier og DipWSET, Thilde Maarbjerg 

Hvor september varsler skiftet, gennemføres det for alvor i oktober, hvor dagslængden er aftaget så meget, at mange afgrøder må takke af på vores breddegrader. Den uundgåelige meldug lægger gradvist bladene ned på græskarplanterne og afslører vintermad i lange baner. Thomas ønskede sig mange græskar i år, og det fik han!

 

 

 

 

 

Det er også nu, han for alvor skal sætte ind.

 

 

Mænd og deres maskiner. Han har travlt med at fræse jordforbedrende afgrøder som honningurt, rødkløver, lucerne, spindehør og hestebønner ned, så de gennem vinteren kan omsættes til det dyrebareste, vi har: muld.

Oktober er i det hele taget en måned, hvor jorden får fuld opmærksomhed, og hvor der for alvor tages hul på forberedelserne til næste års afgrøder.

Jeg spreder kompost i oktober, så den integreres i jorden henover vinteren og er klar til at modtage frøene i foråret. Min skattekiste har ligget begravet under et tykt lag halm siden den i det sene forår 2017 fik sin dyne på. Inden blev de 6 kompostpræparater tilsat. Et i midten, et i hvert hjørne og til sidst baldrian blomstersaft stænket henover hele bunken.
Kompostpræparaterne er komplicerede at fremstille, og jeg køber mig til dem. Røllike fermenteret i en kronhjorteblære og mælkebøtteblomster fermenteret i tarmkrøsen fra en ko bekræfter, hvorfor det ikke er ligetil for en hobbyavler som mig at fremstille dem.
Man kunne komme med tusind spørgsmål relateret til præparaterne og deres sammensætning, men man kan også lade være, bare bruge dem og se, hvad der sker. De virker på forskellige omdannelsesprocesser i kompostbunken med henblik på at tilgængeliggøre næringsstoffer for planterne, når den færdigomsatte kompost er integreret i jorden.
Under dynen gemmer der sig en mørkebrun masse, hvis tekstur jeg ikke kan relatere til noget. Den er blødere og finere end jord, lettere og mere porøs på en måde, og så er den fuldstændig lugtfri. Den er så rar at røre ved, at jeg dropper havehandskerne. Som en alkymist troner jeg rundt og spreder mit nyskabte guld, by the hand. Når det er fordelt over mit jordstykke, sprøjter jeg med humuspræparatet, som kraftigt stimulerer jordbakteriernes aktivitet. Målet er at opbygge et højt indhold af organisk materiale i jorden i den rigtige form, som langsomt frigives til afgrøderne.

Ikke alt er dog høstet i oktober. Kålene strutter med deres mørkegrønne og lilla farvenuancer og er herligt befriede for kålsommerfuglene, der har plaget ekstra meget i den varme sommer. Porrerne trives ligeledes, som altid ugenerede og stolte, klar til at møde de lave temperaturer. Vintersalaterne glæder sig over de korte dage, og i drivhuset er spinat og hestebønner begyndt at spire.


På spisebordet ligger dynger af græskar og pynter indtil de gradvist henover vinteren glæder os med deres alsidighed og frugtige, dybe smag. De holder umådelig godt og minder os om en sommer af en særlig støbning mens de drager med deres smukke farvekombinationer.