Hella Joof

Vi har inviteret en gæsteskribent til at dele nogle af sine bedste oplevelser, tips og gode råd omkring mad og vin.

Titel/profession: Filminstuktør, skuespiller, forfatter

Alder: Født 1. nov. 1962

Bor i: Udkantsdanmark ved Isefjorden

Bor sammen med: Snit som er læge og Darwin som er en labradortæve og Sussi, Gurli og Charlie som er katte plus 4 høns og en hane

Yndlingsvin: Dejlig Bourgogne, generelt glad ved Pinot Noir gerne oversøisk, Champagne, har endnu ikke fået smagsløgene op for naturvin, må tage et ordentligt tilløb ...

Jeg er passioneret omkring vin. Jeg drikker vin ved alle festlige lejligheder. Og jeg prøver ihærdigt ikke at synes, at en ganske almindelig tirsdag er en sådan. Alt med måde. Min mand og jeg rejser gerne for at besøge lande og områder, hvor vinen er særlig fortræffelig. Vi har været i Beaune og rejst rundt i Bourgogne distriktet, og Snit jog mig ud af bilen og tog billeder af mig ved alle de berømteste vinmarker. Har f.eks. et kikset billede foran lågen ved Latricières-Chamber- tin, Napoleons yndlings vin.

Vi var i Portland sidste år og rejste rundt i vinland og smagte vidunderlig vin. Besøgte husene Ponzi, Sokol Blosser, Bethel Heights og Chahelem og Revana. Oregon er jo en perfekt stat at dyrke vin i, fantastisk klima og meget forskellige jordbundsforhold.

Jeg holder også meget af østrigsk vin. Min kommende film Happy Ending handler om et ægtepar, som bliver skilt blandt andet fordi manden køber en andel i en østrigsk vingård uden at spørge sin kone. Det kunne jeg godt selv finde på. Altså ikke uden at spørge først. Men tænk at have sine egen vingård! Vi taler tit om, at når vi bliver pensionerede, vil vi være vinmagere. Måske bliver det først i næste liv, men så har man noget at glæde sig til.

Mit bedste vinråd er at købe så god vin, som man har råd til, drik alene god vin, for dårlig vin skaber ingen glæde, kun fuldskab. Så er det bedre at drikke at glas vand eller iskold sødmælk. Det lyder jo lidt Marie Antoinette-agtigt, men forstået på den måde, at man hellere skal købe én god flaske end tre, fire for de samme penge. Man skal selvfølgelig købe vin efter sin økonomi. Når man er på S.U., må man gerne købe en femliters dunk italiensk bordvin og invitere sin læsegruppe til spaghetti med olio et aglio.

Man skal ikke bruge penge på fin vin for at imponere nogen, hvis man ikke har råd.

Dyr vin, den kan man som ung drikke, når man er på besøg hos sine forældre med friværdi og det gode liv. Men gå altid efter kvalitet. Find vinen lige ved siden af den dyre parcel. Den vin, som endnu ikke har opnået en klassifikation. Dyrk winespotting. Hellere lidt godt end meget mindre godt.

Man får nemlig heller ikke slemme tømmermænd af god vin. Min hobby er at gå på restaurant og spise og drikke vin. Og jeg nyder at høre lange historier om vinen og vinmageren og hans far og terroir og ståltanke og fadlagring. Det kan næsten ikke blive nørdet nok. Men jeg elsker også at sidde i køkkenet med en håndfuld venner eller min mand alene. Åh, at sidde og nyde en dejlig flaske Pommard med lidt ost og skinke og pølse og godt brød og olivenolie til at dyppe i. Eller en motherf..... af en bøf med en sprød salat og et glas Shafer Merlot. Min sjæl, hvad vil du mere?

­

Mit bedste mad og vin tip