Naturvin og vin med lav intervention

126 Resultater
Morgon Sans Sulfite

6 stk. 795,00

Muskateller Orange NATUR BIO
Le Pavé Orange ØKO
Toscana Aleatico 37,5cl NATUR

Spar 30%

v/12 stk.

Toscana Foglia Tonda NATUR
Penedes Pur Brisat (Orange) NATUR
Toscana Rosso Vigna Nuova NATUR
Zweigelt NATUR
Moscatel de Alejandria Amber Orange
Zweigelt Nussberg BIO
Baranya-völgy Kékfrankos
Grüner Veltliner Nussberg BIO

Naturvin og vin med lav intervention 

Første konkrete udfordring er manglen på en reel definition af begrebet naturvin. Der er ingen specifik certificering af eller krav til, hvad naturvin er – eller ikke er.

Da naturvinsbølgen startede, var der producenter, som var så grebet af bevægelsen, at de med det samme ændrede hele deres produktion til naturvin. Det skabte udfordringer fordi, der stadig var så lidt viden på området, og mange af vinene løb løbsk i den forstand, at de pådrog sig forskellige karakteristika, der ud fra en klassisk vinopfattelse blev opfattet som fejl. Det kunne være f.eks. forhøjet eddikesyre, mus, eftergæring, reduktion eller oxidation, og i mange tilfælde burde disse vine aldrig have fundet vej til markedet.

Det gjorde de alligevel, måske fordi producenterne ikke havde råd til at lade være? Argumentationen var efterfølgende, at sådan skulle vinene smage, og skeptiske tunger kaldte det vinverdenens bud på ”Kejserens Nye Klæ’r”. Alligevel vandt denne vintype begejstring hos visse grupper af vinnydere, som ikke kunne få det skævt nok og som købte ind på idéen om at tage vinen, som den nu engang valgte at være – med eller uden fejl og skavanker.

Hvordan smager naturvin?

Smager de alligevel anderledes? Ja, langt de fleste af dem har en snert af noget andet, noget mere frugtigt og levende. Med levende menes, at man kan fornemme flere aromaer fra de biologiske processer, vin gennemgår. ”Funky” eller ”funkiness” bruges som en paraply betegnelse til at dække det i naturvins sensoriske karakteristika, der adskiller dem fra klassisk fremstillede vine. 

Kan naturvin stå uden prop i?

Generelt ændrer naturvine sig forholdsvist hurtigt efter åbning, så har man en rest stående fra dagen før, kan den smage markant anderledes. Det skyldes, at de er mindre beskyttet af svovl, der virker som en kraftfuld antioxidant. Der er dog undtagelser, og vi vil i bedst muligt omfang informere om dette baseret på vores erfaringer med de enkelte vine

Naturvine fra Løgismoses naturvinssortiment

Chefsommelier Thilde Maarbjerg

Hvad er naturvin?

Definitionen er ikke helt afgrænset og klarlagt, men i sin grundtanke handler det om at påvirke vinen mindst muligt både i dens tilblivelse som druer i marken og gennem processen fra druemost til færdig vin i vineriet. Mange naturvine dyrkes økologisk eller biodynamisk.

Mere korrekt, men måske mindre mundret, er vin med lav intervention, for det er i bund og grund det, vintypen tager sit udgangspunkt i.

Minimum indblanding inkluderer typisk et minimum eller ingen brug af pesticider, herbicider, tilsætningsstoffer og, i visse tilfælde, svovl, i produktionen. Ud over det afholder man sig i videst muligt omfang fra at påvirke vinen i processen fra druer til færdig vin f.eks. ved at begrænse pumpning, undgå filtrering etc. Vinen skal berøres og håndteres mindst muligt. 

Langt de fleste vine med lav intervention er også enten økologiske eller biodynamiske. En af de mest fremtrædende konsekvenser af lav intervention, er udtalt individualisering af vinene. Ikke bare i forhold til andre vine men også indenfor samme aftapning, hvor vinene kan afvige fra hinanden og sig selv fra dag til dag. Det er noget af det, entusiaster finder fascinerende og spændende, selvom det medfører en vis grad af utilregnelighed. Det er ofte mere udpræget i vine uden tilsat svovl.

 

Naturvinsbegrebet møder kritik

Begrebet naturvin har mødt meget kritik for at være upræcist og modstridende idet det modsatte af naturvin skulle være unaturlig vin. Og findes naturlig vin i det hele taget? Det kræver menneskelig handling at omdanne druer til vin og ikke mindst at fastholde stadiet vin.

Hvordan startede naturvin?

Naturvinsbevægelsen startede op gennem 70’erne i Beaujolais og har senere bredt sig til stort set hele verden. Visse vinlande og ikke mindst områder har større udbredelse af fænomenet end andre.

Frankrig er længst fremme i forhold til en egentlig lovgivning, idet der i 2020 blev godkendt et sæt regler under INAO for Vin Methode Nature. For at kunne bruge denne nu officielle betegnelse, skal druerne være dyrket certificeret økologisk, de skal håndplukkes og kun naturligt forekommende vildgær må anvendes. Der er ligeledes en række regler for hvad, man må og især ikke må anvende af teknikker i vineriet. Der må tilsættes op til 30 mg/l svovl. Vine uden svovl tilsat må skrive ”vin methode nature sans sulfites ajoutés” på etiketten, mens vine, der er tilsat svovl må skrive ”vin methode nature avec moins de 30 mg/l de sulfites ajoutés”. Et lignende system forventes at blive implementeret i andre vinlove i Europa indenfor de næste par år.

Svovl (so2) i vin

Der vil altid være en smule svovl i vin, da svovl produceres under gæringen. Det giver derfor ikke mening at tale om svovlfrie vine. Den nedre grænse for, hvad man finder i vin, ligger omkring 10 mg/l svarende til naturligt forekommende svovl.

Der findes i stigende grad flere og flere vine uden svovltilsætning. Det kræver indsigt, erfaring og en høj grad af hygiejne at kunne lykkes med. Nogle af dem er meget funky og præget af naturvins karakteristika, mens man i andre næsten ikke kan fornemme forskel sammenlignet med tilsvarende vine (i kvalitet og stil) med svovl.

Naturvinproducent Baghdati Estates, Georgien

Skål i naturvin

Mere kontrolleret naturvine 

Med tiden har mange producenter ladet sig inspirere af naturvinstanken og mange, selv inkarnerede konventionelle producenter, har i små hjørner af kælderen eksperimenteret. Løgismose har flere af disse i porteføljen, og pludselig er de kommet med en naturvin, som de gennem en årrække har testet og justeret. Løgismoses oplevelse er, at disse vine sjældent rummer ”fejl”, hvilket nok kan tilskrives, at mislykkede prototyper ikke er sendt på markedet. Først når teknikken mestres, tør de præsentere det uden for kælderens fire vægge.

Naturvine hos Løgismose

Måske var det med til at få Løgismose sporet ind på en målrettet indsats for et naturvinssortiment. Hos Løgismose har vi aldrig været afvisende, nok nærmere afventende. Vi lader i denne kategori begrebet smag være lidt bredere og mere inkluderende så længe, vinene stadig har kvalitet. I processen er Løgismose blevet begejstrede, overraskede, motiverede og ophøjede. Men også skuffet, når smagepanelet smager vin udenfor denne kategori, og antallet af skuffelser har ikke været flere her.

Løgismoses naturvinssortiment

Hos Løgismose har vi tilføjet naturvin og vin med lav intervention til det eksisterende sortiment. 

Naturvinssortimentet bære præg af innovation, åbenhed, nysgerrighed og en anerkendelse af, at vinverdenen er en af de mest dynamiske på denne jord. Det har samtidig bragt Løgismose til regioner og druesorter, som ikke før har været repræsenteret.

Løgismoses vinkodeks

NATURVIN & VIN MED LAV INTERVENTION

Vores ønske er at gøre det nemmere for vores kunder at navigere i vores sortiment, og vi har derfor udviklet en mærkning af en række af vores vine. Vi har valgt at lave flere kategorier for at kunne være mere præcise på hver enkelt vin. Mærkningen er ikke en rangering af vinene efter kvalitet.

Mærkningen

Mærkningen er udelukkende baseret på den sensoriske oplevelse af vinen vurderet af Løgismose smagepanel fra mindst funky til mest funky. Nogle vine med lav intervention adskiller sig ikke eller stort set ikke smagsmæssigt fra, hvad man ville forvente af en klassisk fremstillet vin, mens andre er kraftigt præget af metoden. Selvom man ikke er fan af funkiness, kan man godt have et ønske om at nyde vine med lav intervention, hvor vores mærkning kan være en kærkommen hjælp til at afkode graden af smagsmæssig indflydelse fra metoden.

HVOR FUNKY ER DU?

Med ingen eller meget begrænsede naturvins-karakteristika

Med diskrete naturvins-karakteristika

Med tydelige naturvins-karakteristika

Med kraftige naturvins-karakteristika

 

Naturvinsproducent Somlói Vándor, Ungarn