Kalum Winery
2 resultater
Type
Land
Region
Drue
Årgang
Pris
Vis kun varer på tilbud
Produktionsmetode
Passer godt til
Forhandler
- Medlemsrabat1 stk. 369,00
Brut de Møn Johanniter Dawn Edition
399,-
532,- pr. l.
Medlemspris 369,-
pr. stk. v/1
- Medlemsrabat1 stk. 369,00
Brut de Møn Souvignier Gris Oak/Steel Dawn Edition
399,-
532,- pr. l.
Medlemspris 369,-
pr. stk. v/1
Kalum Winery
Kalum Winery er en af de nye spillere i den efterhånden blomstrende danske vinindustri, og med afsæt i troen på, at klimaforandringerne i Danmark nu er ved at være så fremskredne, at vi ikke længere behøver Cool-climate druerne, satser holdet bag på at producere seriøse alternativer til Champagne.
Oprindelig hed vingården Brut de Møn, og den blev etableret, da den tidligere direktør i den internationale koncern DSM, Hans Christian Ambjerg og hans hustru Tina Ambjerg, efter en årrække i udlandet og et eventyr med Domaine de l’Étoile Noire i Maranges-appellationen i Bourgogne, vendte hjem til Danmark med en tyrkertro på, at de kunne skabe fantastiske mousserende vine.
Adskillige lokationer blev besøgt, der blev taget jordbundeprøver, de geologiske og meteorologiske data blev studeret, og til sidst endte de med at købe en gård på Vestmøn nær de to historiske vartegn Kong Asgers Høj og Sprovedyssen, som ligesom symboliserede, at her havde det været rart at være i mere end 1.000 år, måske fordi der netop her registreres flere solskindstimer end næsten alle andre steder i Danmark.
Gården ligger med udsigt over mod Tærø og Bogø på en blid sydvestvendt skråning med sandede, kridtholdige jorder med fragtenter af flintesten og nok så vigtigt helt ned til Ulfsund. Det betyder, at der her er mere lys og at risikoen for nattefrost i kritiske perioder reduceres. Alt i alt forhold som bestyrkede Hans Christian og Tina Ambjergs tro på, at de netop her kunne skabe frugtige vine med både syre og mineralitet.
De første vinstokke blev sat i 2019 og flere kom til i 2020, efter man havde ansøgt og fået tilladelse fra Kystdirektoratet til at plante vinstokke inden for den såkaldte strandbeskyttelseslinje. Og da den første høst i 2021 kom i hus 3-4 uger tidligere end landsgennemsnittet, kaldte Hans Christian Ambjerg mikroklimaet på Vestmøn for intet mindre end fantastisk samtidig med, at han trak paralleller fra Møn til det sydlige Tyskland og den nordlige del af Frankrig.
Hans Christian Ambjergs entusiasme vakte opmærksomhed, og allerede i 2021 sluttede nye investorer sig til projektet, samtidigt med at ambitionerne begyndte at vokse, og i dag har foreløbig 5 familier kommitteret til en strategi, som skal lede frem til, at der bliver produceret fremragende vine på Vestmøn funderet på frugt fra Vitis-Vinifera sorter.
Der er allerede blevet tilkøbt mere jord, så de oprindelige 3,5 ha. er vokset til 16, hvilket gør Kalum Winery til et af de største i Danmark, og der er allerede indhentet alle de nødvendige dispensationer fra naturbeskyttelsesloven. De fleste af de oprindelige vinstokke med Johanniter og Souvignier Gris er blevet revet op og erstattet med Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier, og derudover er der planlagt en lille forsøgsmark med endnu flere klassiske druesorter.
De første 3 vine fra 2021-høsten kom på markedet i efteråret 2024 og blev kaldt ”Dawn Edition”. De er blevet produceret igen i 2022, men herefter vil kun den ene blive videreført i en meget begrænset produktion som et minde om den spæde begyndelse, dengang vingården stadig hed Brut de Møn, og fra tiden før man - som en hyldest til kalken i jorden og refleksioner af lyset fra solen i vandet (på latin: Lumen) - fandt på at ændre navnet til Kalum Winery.
Klimaforandringerne, som mange ellers frygter, er indkalkuleret i strategiplanen, og de første vestmønske mousserende vine funderet på Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier forventes på markedet i 2027. Håbet og ambitionen er, at der bliver tale om de måske hidtil bedste Cool Climate-alternativ til Champagne.
De mousserende vine fra Kalum Winery blev en del af Løgismose sortiment i november 2024, og du finder de vine vi aktuelt tilbyder her