BÆREDYGTIGHED I LØGISMOSE
OMTANKE FOR MENNESKER, DYR OG VORES NATUR
Med Løgismose bæredygtighedsstrategi 2030 sætter vi en retning for Løgismoses arbejde med bæredygtighed i fremtiden. Det er et arbejde, der har været undervejs et stykke tid – ja, faktisk siden begyndelsen.
SMAGEN SOM LEDESTJERNE
Før nogen vidste, hvad det skulle føre til, dengang Løgismose Gods blev købt, og et lille andelsmejeri efterfølgende kom til salg, har Løgismose handlet om at være fælles om noget, der skaber glæde og gør en forskel.
Flere af de mærkesager, der i dag er en del af en større bæredygtighedsagenda, har været hverdag i Løgismose i seks årtier. Men det betyder ikke, at vi skal lade det blive ved det.
Nu har vi sat nye og ambitiøse mål med klare skæringspunkter. Vi har forpligtet os på klimamål ved at tilgå Science Based Targets, og vi er påbegyndt en rejse henimod at blive B-Corp certificeret. Vi har fået skabt rammerne for at dokumentere vores miljøaftryk i dybden – en absolut nødvendighed hvis vi skal sikre en troværdig fremdrift.
Nu begynder – eller rettere fortsætter – arbejdet med at indfri målene. Det bliver ikke nogen enkel opgave, men jeg er ikke i tvivl om, at indsatserne vil være til gavn for både Løgismose og den omverden, vi er forbundet med.
Jesper Uggerhøj
Administrerende direktør
Løgismose bæredygtigheds-strategi 2030
Løgismose har siden begyndelsen for snart 60 år siden stået for smag, holdning og håndværk. Det hele startede med ønsket om at bringe de bedste råvarer og produkter til bordet ud fra en mission om at skabe livsglæde gennem måltidet. Denne historie vil vi nu skrive et nyt kapitel i med en række ambitiøse bæredygtighedstiltag.
Det at interessere sig indgående for, hvor en råvare stammer fra, hvordan den er produceret og hvilket forhold, der er mellem den og omgivelserne – både mennesker og natur – er dybt rodfæstet i os. Det handler om kompromisløshed i forhold til smag, om sansen for detaljen, men i høj grad også om hensynet til bæredygtighed.
I Løgismose har vi en stærk tradition for at engagere os i de lommer af fødevareproduktion og gastronomi, hvor vi mener, at smag, kvalitet og omhu mødes med ansvarlighed. Vi ser en klar og nødvendig sammenhæng mellem på den ene side velsmag og madglæde som drivkræfter for at tænke nyt og skabe positive forandringer og på den anden side en fødevareproduktion, der er i bedre harmoni med klodens ressourcer.
Konkret har økologien og dyrevelfærden været naturlige mærkesager i Løgismose siden starten, og er det fortsat i dag. Men hensynet til miljø og bæredygtighed er ikke statisk. Klimakrisen er blevet en altoverskyggende dagsorden, ligesom det accelererende tab af biodiversitet er stærkt bekymrende. Denne udvikling afspejler sig i den måde, vi som fødevarevirksomhed forstår vores ansvar på i dag.
Med de bæredygtighedstiltag, vi beskriver her på siderne, bygger vi nye, ambitiøse mål og indsatser ovenpå et solidt fundament, der skal være med til at forme Løgismose i fremtiden.
KLIMA
Fødevareproduktion har et meget stort klimaaftryk. Vi har derfor som fødevarevirksomhed en forpligtelse til at tage ansvar for det aftryk, vi sætter, og vi har i Løgismose et stærkt ønske om også at bidrage positivt til et mere klimavenligt fødevarelandskab.
VORES MÅL
Vi vil reducere klimaaftrykket fra vores drift (scope 1 og 2) med 42% procent inden år 2030 gennem energibesparende tiltag og investeringer i nye teknologier i vores produktion
Vi vil mindske det samlede aftryk fra vores råvarer og produkter (scope 3) med 30% per kg fødevare inden 2030
ØKOLOGI
Økologien har længe spillet en meget vigtig rolle i Løgismose. At størstedelen af vores råvarer og produkter er økologiske har været et naturligt valg. Navnlig samarbejdet med økologiske landmænd i den danske mælkeproduktion har været og er fortsat en vigtig forudsætning for os.
VORES MÅL
Mindst 90% af Løgismose fødevarer skal være økologiske i 2030 opgjort i kg
DYREVELFÆRD
Dyrevelfærd er en absolut mærkesag i Løgismose. Hvis vi ønsker, at animalske produkter som kød, fjerkræ og mejeriprodukter fortsat skal spille en rolle i vores måltider, så skal vi kunne være de forhold, vi skaber for dyrene, bekendte.
VORES MÅL
I 2030 skal 100% af Løgismoses animalske fødevarer være omfattet af en af vores accepterede standarder for dyrevelfærd
VIN MED HOLDNING BAG
I Løgismose lægger vi vægt på at tilbyde et bredt udvalg af vine af høj kvalitet fra producenter, der gør en ekstra indsats for at minimere vinens miljøaftryk. Denne del af forretningen vil vi styrke i fremtiden
VORES MÅL
Vi ønsker at tilbyde et stort, differentieret og godt udvalg af økologiske, biodynamiske og vine med lav intervention i Danmark samt at udbrede kendskabet til de måder, man arbejder med bæredygtighed i vinproduktion i dag
Mindst 50% af vores udvalg af vine skal i 2025 være omfattet af mindst én af vores tre miljøklassifikationer
SOCIALT ANSVAR
Det har siden starten været en vigtig værdi i Løgismose at bidrage til det gode liv. Indgangen til dette er selvfølgelig den måde, som maden, sanseligheden og måltidet bidrager til vores livskvalitet, men det er ikke isoleret til det.