Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineLandFransk vinItaliensk vinSpansk vinTysk vinAmerikansk vinØstrigsk vinPortugisisk vinNew Zealandsk vinGræsk vinDansk vinArgentinsk vinChilensk vinOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 2.524,50
Virginie de Valandraud
- 6 stk. 2.524,50
495,-
660,- pr. l.
6 stk.
2.524,50
420,75 pr stk.
Spar 445,50
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
94
The 2019 Virginie de Valandraud is wonderfully deep and super-expressive. Red plum, raspberry jam, espresso, crushed rocks, rose petal, lavender and tobacco build into the richly textured, resonant finish. This explosive, flavorful SaintÉmilion has a ton to offer. Antonio Galloni - Januar 2022
James Suckling
94
februar 2022
Decanter Magazine
92
Georgina Hindle - Februar 2022
Beskrivelse
Dette var i de første år 2. vinen til den sensationelle Château Valandraud, som Jean-Luc Thunevin og hans daværende hustru Murielle skabte, da de så småt begyndte at realiserede drømmen om at producere deres egne vine i en garage sideløbende med deres store succes som vinhandlere med fokus på Saint-Emilion.
Château Valandraud havde fået sin navn Val-Andraud fordi frugten kom fra en lille parcel i den lille dal Vallon de Fongaban mellem slottene Pavie-Macquin og La Clotte, og fordi Andraud var Murielles pigenavn og derfor lå det lige for, at 2. vinen så at sige skulle blive i familien. Virginie er således også navnet på Jean-Luc og Murielles datter.
Der findes også en ”3 de Valandraud” og derfor er der mange der fortsat opfatter ”Virginie de Valandraud” som 2. vinen, men her spiller Jean-Luc Thunevin os et lille puds. Virginie blev allerede i 1997 en selvstændig vin produceret på frugt fra til tilkøbte parceller, som aldrig fik og stadig ikke får lov til at levere til Château Valandraud, men den produceres i den samme kælder, af det samme team og efter det samme mindset.
Efterhånden er nogle få parceller blevet til et helt patchwork på til sammen mere end 15 ha. og til sammen leverer de frugt nok til i omegnen af 50.000 flasker. Overalt er høsten manuel, mens den efterfølgende sortering af de afstilkede druer er overladt til den avancerede Tribaie teknologi, hvor druerne så at sige bader i en druemost med det ønskede sukkerindhold og hvor de druer som ikke kan ”svømme” kasseres.
Gæringen sker i små thermoregulerede ståltanke uden fremmede gærstammer og herefter modner vinen afhængig af årgangens beskaffenhed og de forskellige vines udvikling 18-22 måneder med omstikninger hver 3. måned i nye østrigske fade frem mod en aftapning på flaske uden klaring eller filtrering.
Jean-Luc og Murielle har alle dage efterstræbt maksimal modenhed i druerne, masser af farve i vinene og dermed også en ulmende garvesyre nedenunder frugten og krydderierne fra fadene. Vinene eller Jean-Luc Thunevin (det kan være svært at skelne) opfattes derfor som kontroversielle af mange og projektet er stadig et af de mest omdiskuterede, men også hyppigst og bedst anmeldte i Bordeaux.
“I like to go against the grain and I have a lot of imagination, which made up for our lack of resources, and experience in taste and wine in general. We were complete novices. Yet we did have great memories of drinking a 1955 Pétrus. We simply applied the techniques used by the great châteaus to 1.20 hectares of land and attempted to produce a wine we would enjoy. (…) Our wine was and still is different. And being different never fails to foster controversy”. - Jean-Luc Thunevin
Producent
Château Valandraud er en af de første garage-vine i Bordeaux og en af de nyere sensationer fra Saint-Emilion skabt af Jean-Luc Thunevin og hans kone Murielle, der drømte om at skabe deres egen vingård og producere deres egen vin sideløbende med deres store succes som vinhandlere med fokus på Saint-Emilion. Det startede så småt i 1989, da de købte en lille parcel på blot 0,6 ha. og navngav det Val Andraud, fordi det lå i en den lille dal Vallon de Fongaban mellem slottene Pavie-Macquin og La Clotte, og fordi Andraud var Murielle’s pigenavn.
Lidt efter lidt fik de fat i flere andre veleksponerede parceller, og i dag disponerer Jean-Luc og Murielle over knap 9 ha. dedikeret til Château Valandraud. Parcellerne ligger som et ægte kludetæppe spredt ud over hele Saint-Emilion appellationen, og det beriger Jean-Luc og Murielle med en mangfoldighed af jordbundstyper, mange forskellige kloner af druesorterne og vinstokke i snart sagt alle aldre.
Den omtrentlige drueblanding er 65% Merlot, 25% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon og 5% tilsammen af Malbec og Carmanère fra vinstokke, der er mellem 20 og 70 år gamle. Høsten er manuelt, varer kun et par dage og udføres af et hold på omkring 50 personer bestående af venner, medarbejdere og dedikerede kunder, som ønsker at komme helt tæt på deres favoritvin og med til den fest, som plukningen hvert år udvikler sig til.
På trods sin mangel på historie, på trods af at der er tale om sammenbragte druer, på trods af at vejrguderne drillede de første år, på trods af at en ung Robert Parker i starten var skeptisk (83-point), og på trods af en primeur priser, som kun var en smule lavere end dem slottene fra toppen af 1855-klassifikationen forlangte, fik Château Valandraud succes.
Robert Parker vendte på en tallerken, da han smagte en fadprøve af 1995-årgangen i marts 1996, og betydningen af den lovprisning, der fulgte med, kan næppe overvurderes: ”Valandraud is the Le Pin of St.-Emilion. Lavishly rich, oaky, and perfumed, these voluptuously-textured, full-bodied wines are loaded with ripe, jammy fruit. Who would not be seduced or impressed by this up and coming star of Bordeaux?”
Her snart 30 år senere er Château Valandraud stadig en af de mest efterspurgte vine i hele Bordeaux. og de årlige 10.000-16.000 flasker er som regel altid solgt inden frigivelsen.
Jean-Luc og Murielle har undervejs på deres forunderlige rejse fået ryddet op i de parceller, som leverer frugten til vinen, og det betød at Château Valandraud i 2012 fik status af Saint-Emilion 1er Grand Cru Classé. En position som blev forsvaret ved den seneste revision af hierarkiet i 2022, har betydet at slottet blev inviteret med ind i den fornemme Union des Grands Crus de Bordeaux.
Det er mange år siden Château Valandraud blev produceret i en primitiv garage i en lille gyde oppe i Saint-Èmilion, og det er endnu flere år siden Jean-Luc og Murielle har måttet spinke og spare for at få råd til de nye fade, som vinen altid er modnet i, men begrebet ”garagiste” hænger ved, måske fordi Robert Parker også kærligt har kaldt Jean-Luc Thunevin for Saint-Èmilions ”Mauvais Garcon” eller på engelsk ”Bad Boy”. Et udtryk som Jean-Luc tog til sig og fik ham til at kreere en vin med navnet Bad Boy med label kreeret af vennen Eric Soulat med et sort får der læner sig op af et skilt, der viser vejen til garagen.
I Løgismose har vi fundet det muntert at følge Jean-Luc og Murielle, og lige siden Robert Parker fandt på sammenligningen med Le Pin, har vi tilbudt vine fra Château Valandraud. Du finder de aktuelle flasker her
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Saint-Emilion ligger øst for Pomerol på Garonne flodens højrebred. Jordbunden er rig på ler og kalk og dermed køligere end grusbankerne i Haut-Medoc, hvorfor Merlot er den foretrukne druesort her. Cabernet Franc er sædvanligvis også med i drueblandingen i en klassisk Saint-Emilion og hos visse producenter også en smule Cabernet Sauvignon. Appellationen er relativt stor og dækker ca 5500 hektar, og mere end 800 producenter opererer her fra. Kun rødvin må produceres under appellationsnavnet, fadlagring anvendes bredt og de bedste vine har lang holdbarhed i flasken. Modsat Pomerol har man i Saint-Emilion en officiel klassifikation oprettet i 1954. Klassifikationen revideres ca. hvert 10. år og blandt appellationens bedste vine kan nævnes slotte som Cheval-Blanc og Ausone.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter