Product added to basket

  • 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (inkl. moms: 0,00) 0,00

LAKS

Næsten alle, både børn og voksne, sætter stor pris på laks. Og forståeligt nok – med sin milde smag, smørbløde konsistens og smukke farve er den selvskrevet som favorit til måltider med fisk. Den er ”i sæson” hele året, men er især en yndet spise ved foråret og sommerens lettere måltider og som del af festmiddagene, gerne sammen med hvidvin og rosé. Laks kan spises rå, dampet, stegt, røget, gravad og både kold og varm.

Gastronomisk Udviklingschef, David Johansen

 

HAR DU SMAGT DIN LAKS SÅDAN?

· Pochér den ferske laks i smør, olie eller andefedt. Det lyder voldsomt, men smager fantastisk. 

· Røget laks smager skønt med andre røgede ingredienser, f.eks. rygeost, røgede grøntsager.

· Skær en tyk skive gravad laks og steg den ganske lidt, som du ville stege tun. Nyd den med citronsaft og asparges- eller nye kartofler.

· Næsten al fersk laks, man kan købe i almindelig detailhandel, er ikke afskællet. Hvis du afskæller din fisk, får du det perfekte sprøde skind.

· Servér tynde skiver af røget laks med en lun vinaigrette af brunet smør, ingefær, lime, soya og citrongræs.

· Smag en stuvet kål til med tynde strimler af røget laks lige inden servering.

· Bland med fordel røget og fersk laks i farsen til fiskefrikadeller og oplev en intens og dyb smag.

 

Chardonnay "Palpo", Kir Yianni, 2016

Blot 3000 flasker laver Stellios Boutaris af denne Chardonnay, som hans far plantede stokkene til for mere end 25 år siden, før nogen andre i Grækenlands nordvestlige hjørne turde tænke på internationale druesorter. Frugten fra Palpo-marken behandles som i Bourgogne med gæring og lagring på 228-liters Bourgogne pièce egetræsfade, og den stråler af dybde, fylde og karakter. Man overraskes og glædes af sådan et kompetent bud på typen fadlagret Chardonnay, og Palpo er et glimrende bud på en ledsager til stegt, grillet eller røget laks. Kan også bruges til at drille i en blindsmagning. Servér ved 12 °C.

 

Muscadet "Saint Hubert", Château de Coing, 2007

En af Frankrigs klassiske hvidvine er den salte og havsmagende Muscadet fra Loiredalens vestligste del. Melon de Bourgogne-druen er den eneste tilladte, og Veronique Günther-Gerthau fra Château de Coing laver en særlig udgave fra sin ældste parcel, hvor stokkene er +70 år gamle. En stor del af flaskerne lagres før frigivelse, da hun gerne vil vise, hvilken udvikling disse vine kan gennemgå, hvis de får tid. Forud for flaskelagringen ligger vinen tre år på gærresterne på fade, og den cremede fedme uden decideret fadsmag balanceres af den fine syre, der holder vinen frisk i årtier. Nyd den til f.eks. lasagne med laks eller laksepaté. Servér ved 8 ̊C.

 

Verdejo, Bodegas Naia, Rueda, 2015

Hvor usandsynligt det end lyder, laves der en perlerække af friske, sprøde hvidvine i Rueda i den centrale del af Nordspanien. Duero-floden flyder igennem området, men hvor den mest forbindes med mørke portvine eller kraftige rødvine på Tempranillo, er Rueda en ganske anden snak. Her dyrkes særligt Verdejo og Sauvignon Blanc, og de kolde nætter kombineret med tidlig høst, sikrer en flot syrebalance og overraskende raffinement. Bodegas Naias rene version af Verdejo uden fad er en forfriskende og rensende ledsager til saltet eller dampet laks, gerne med citrusnuancer og urter i birollerne. Servér ved 7 ̊C.

Tokaji "Dry Selection", Château Pajzos, 2015

Alle yndere af fadlagret Chardonnay bør smage Château Pajzos' udgave af tør, fadlagret Furmint. Druerne høstes af tre omgange fra september til slut oktober, hvilket giver en unik kombination af friskhed og syre fra den tidlige høst og fylde og aroma fra de senere. Vinen har lagret ca. seks måneder på 500-liters ungarske fade, og resultatet er en velskåret tør hvidvin, der egner sig rigtig godt til retter med røget laks. Servér ved 10 ̊C.