Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 4.845,-
Taylor's Vintage Port
- 6 stk. 4.845,-
950,-
1.266,67 pr. l.
6 stk.
4.845,-
807,50 pr stk.
Spar 855,-
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
95
Wine Spectator
96
Wine Enthusiast
96
Jancis Robinson
18
Stephen Tanzer International Wine Cellar
94
Tyson Stelzer
100
Beskrivelse
Taylors Classic Vintage er en af de mest eftertragtede og længst modnende vine i verden, og da Taylor´s samtidig er meget omhyggelig med kun deklarere deres vintage i de allerbedste årgange er der her garanti for en portvinsoplevelse af de helt store.
Andre kan være gode, endda lige så gode, men tager man kontinuiteten med ind i bedømmelsen stryger dette historiske portvinshus helt til tops og få (om nogen) andre formår at ramme den samme klare elegance med samme usvigelige sikkerhed som Taylor.
Det har den prisvindende australske skribent og TV-vært Tyson Stelzer for længst bemærket, og da han smagte denne 2007'er i juni 2010 spurgte han sig selv: "How can a wine of such monolithic proportions have such elegance, lift, poise and finesse?", hvorefter han fortsatte "this wine is Laced with violets, cassis, rose petals, pepper, cloves, nutmeg and tremendous black fruits. Epic tannin presence and integration. Magical freshness and floral perfume, impeccable seamlessness and persistence."
Som traditionen byder hos Taylor´s blev beslutningen om at deklarere 2007-årgangen som en vintage annonceret på St George's dag den 23. april, to år efter høsten, hvor Taylor´s administrerende direktør Adrian Bridge bemærkede: "Vinene fra 2007 har været imponerende lige fra starten. De kommer med en sprød, levende frugt og en vidunderlig balance, og i overensstemmelse med husets stil leverer Taylor´s 2007'er stor elegance og en fint duftende kvalitet funderet på vinene fra Quinta de Vargellas, som udgør hovedparten af blandingen"
Ligesom i resten af Douro-dalen var vækstsæsonen på Taylors ejendomme solrig, men relativt kølig det meste af sommeren. Der var bare let og tilpas med nedbør, og det resulterede i en langsom og fin modning uden tegn på brændt løv, som ellers ofte ses i de varme år. To uger med meget varmt vejr fulgte i begyndelsen af september og sørgede for at druerne var perfekt modne og samtidig havde en fin naturlig syre og en levende frugt da høsten blev indledt på Quinta de Vargellas den 17. september og ugen efter på Quinta de Terra Feita og Quinta do Junco.
Vinen er produceret på Quinta de Terra Feita hvor alle stilke fjernes og hvor druerne sorteres inden i pumpes op i store gamle granit lagares hvor den gamle tradition med at fodtræde druerne først systematisk i det såkaldte "corte" og dernæst mere løsslumple i den såkaldte "liberdade" smukt holdes i hævd. Efter nogle dage pumpes den gærende vin over i brugte fade. Ca. 450 liter vin pr. fad som straks efterfyldes med ca. 150 liter druebrandy med 77% alkohol således at gæringen standser og sukkerindholdet fikseres omkring de 100 g. pr. liter.
I løbet af sommeren 2008 transporters fadene ned til Taylors imponerende modningskælder i Vila Nova de Gaia, og efter sammenlagt 24 måneders modning blev et antal af de bedste fade fra de 3 Quinta’er herefter sammenstukket til årets vintage Port, som efter en let filtrering blev tappet på flaske.
Et eksklusivt og sofistikeret ekstra glas efter den gode middag hvis du da ikke tager den med ind i det salte køkken for eksempel sammen med faste oste, der er modnet frem mod det pikante.
Producent
Taylor's, eller rettere Taylor, Fladgate & Yeatman er både et af de ældste, et af de bedste og et af de mest innovative portvinshuse og samtidig er det det eneste hus, som er forblevet på britiske hænder og i familie eje i mere end 300 år på tværs af krige, invasioner og revolutioner.
De er især kendt for deres exceptionelle nærmest udødelige Vintage Portvine, men deres altid velafbalancerede Tawny's og banebrydende Late Bottled Vintage vine er også af høj, høj klasse, og mens mange af de andre portvinshuse prøver at komme med op på bølgen med de mange nye hvide og røde bordvine er der ingen slinger i valsen hos Taylor's. Huset forbliver fuldt fokuserede på Portvinene!
Chefvinmager David Guimaraens forklarer gladeligt hvorfor: "Hvis vi skulle producere hvidvin og rødvin i verdensklasse, skulle vi sjæle noget af frugten fra vores Portvine, og dermed ville vi komme til at producere færre flasker af de vine, som vi kan sælge til de bedste priser. Det ville da være direkte dumt!"
Taylor, Fladgate & Yeatman kan føre deres historie tilbage til 1670'erne, hvor en britisk købmand ved navn Job Bearsley ankommer til Minho og etablerer en trafik af baller med uld den ene vej og fade med Portvin den anden vej, og det ikoniske logo med 4XX stammer helt fra den spæde start.
Det går godt for Bearsley og i 1692 flytter han sine kontorer til Porto. I de første år af 1700-tallet er hans søn Peter angiveligt den første brite som vover sig op i den øvre Douro-dal for at købe vin, og i 1744 køber en anden søn ved navn Bartholomew Lugar das Lages og Casa dos Alambiques i Salgueiral hvorved familien bliver de første lodsejere i den øvre Douro-dal. En ejendom som i øvrigt den dag i dag stadig er i Taylor's besiddelse.
De første godt 100 år ændrede virksomheden imidlertid navn ikke mindre end 21 gange på grund af forandringer i familien og partnere der kom og gik, og vi skal frem til 1816, 1837 og 1844 hvor først Joseph Taylor og siden John Fladgate samt Morgan Yeatman kommer ind i billedet og firmaet Taylor, Fladgate & Yeatman bliver en realitet.
Det navn holder i lige godt 100 år indtil overtagelsen af Fonseca i 1948, hvor man ændrer til Taylor Fonseca Vinhos S.A., og i 2001 forsvandt de enkelte brands så helt ud af firmanavnet da man i forbindelse med købet af Croft og overtagelsen af Delaforce valgte det mere rummelige The Fladgate Partnership Vinhos S.A.
Det er i vidt omfang lykkedes for de forskellige familier og partnere som har været med på rejsen at etablere sig som såkaldte "first moveres." De opfandt den (næsten) tørre hvide portvin i 30'erne. De frigav en Vintage Reserva i 1955, som fra 1969 og frem blev sat i system, som det vi i dag kender som LBV-Port, og allerede i 1820'erne markedsførte man i nogle år som de eneste en såkaldt Single-Quinta-Vintage-Port. En tradition der blev genoptaget i 1968 da Quinta de Vargellas blev den første af nutidens Vintage Portvine skabt på frugten fra vinmarker omkring en enkelt vingård.
The Fladgate Partnership Vinhos S.A. disponerede i 2014 over næsten 650 ha. hvoraf omkring de 300 ha. er knyttet Taylor's med Quinta de Vargellas ca. 25 km. fra den spanske grænse som kronjuvelen, der definerer husets stil.
Oprindelse
Region
Portvin er en forstærket vintype, der produceres omkring den portugisiske del af Douro floden. Det meste portvin er rødt, men der findes også hvide udgaver. Alt portvin er sødt, og sødmen opnås ved at tilsætte alkohol tidligt i gæringsforløbet inden alt sukkeret er omdannet til alkohol. Opspritningen til ca 20% dræber gæren og gør vinen stabil og holdbar. Som udgangspunkt produceres to grundtyper af portvin: Ruby og Tawny, som både referer til farven og til smagen. Ruby typerne inkluderer blandt andet Vintage og LBV, mens Tawny findes med aldersangivelse som 10, 20, 30 og 40 års samt Colheita med årgangsangivelse. Af druesorter bruges særligt Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Cao og Tinta Roriz
Distrikt
Vintage Port er en portvinstype, der tilhører hovedtypen Ruby Port. Vintage Port produceres af frugt fra en enkelt årgang og kun i exceptionelle årgange, typisk to til fire på et årti, og udgør ca 1% af samlede produktion af portvin. Vintage Port tilbringer kort tid på fad, typisk 2-3 år, og aftappes ufiltreret, hvorfor der i selv ung Vintage Port kan være betragtelige mængder bundfald. Vintage Port er lavet til at kunne udvikle sig over adskillige årtier i flasken, og de fleste når først deres højeste 30-50 år fra høstårgangen. Vintage Port er den mest kostbare og prestigefyldte portvinstype
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter