Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 744,60
Somló Olaszrizling
- 6 stk. 744,60
146,-
194,67 pr. l.
6 stk.
744,60
124,10 pr stk.
Spar 131,40
Beskrivelse
Dejlig saftig hvidvin fra Ungarns mindste vindistrikt Somlói, der ligger nord for Balatonsøen i den vestlige del af den ungarske Transdanubia provins. Der er tale om frugt fra vinstokke, der står de stejle skråninger op mod Somló-vulkanens krater, der rejser sig 180 meter over den omkringliggende vidtstrakte slette. Her regerer den i Danmark totalt ukendte drue Juhfark, men der findes også flækker med Furmint og så denne Olaszrizling, som i hænderne på den unge vinmager Kis Tamás forvandles til en af de mest overbevisende vine, vi har smagt fra denne drue, som kommer med mange navne og i mange temperamenter.
To af navnene er Welschriesling og Riesling Italico, som har givet anledning til at mange tror, at druen er en afart af den tyske Riesling med italienske rødder. Det er imidlertid ikke tilfældet. I stedet er der angiveligt tale om den kroatiske Graševina der gennem århundreder har spredt sig hen over sletterne mellem Adriaterhavet og Sortehavet med nye navnevarianter efterhånden som den krøb hen over de mange landegrænser.
Manglende økonomisk formåen og deraf alt for høje høstudbytter har betydet millioner af liter lys og syrlig, dybest set uinteressant hvidvin, men næsten lige så mange millioner af turister langs Adriaterhavskysten har givet seriøse kroatiske mulighed for at vise en helt anden side af druen, og det var efter at have smagt vinene fra Krauthaker nede i Mitrovac, at Kis Tamás fandt ud af, at han også skulle tage sin Olaszrizling alvorligt.
Der er tale om frugt fra 2 små parceller med de skønne navne Cserkó og Aszó-szépe (udsigten og Aszós skønhed), som fulgte med da Kis Tamás sammen med vennen Moyzes Antival fik råd til at købe et lille vineri i 2013. Bare 0,5 ha. med 35-50 år gamle vinstokke hvorfra druerne høstes ad 2 eller 3 omgange for at bringe større kompleksitet ind i vinen.
Frugten køres de få meter over til vineriet i en gammel pickup, hvor de hele klaser efter en soignering ryger direkte op i den pneumatiske presse. Herefter får mosten lov til at sætte sig inden mosten fra de først høstede druer gærer i rustfrit stål og mosten fra de senere høstede gærer direkte i brugte ungarske fade uden temperaturkontrol, fremmede gærstammer og what so ever. Vinene modner hver for sig i 8 måneder inden de mødes i den endelige cuvée, som svovles (så forbrugerne kan forvente ensartede oplevelser) og derpå tappes på flaske uden klaring eller filtrering.
En vin dejlig aromatisk, næsten intens vin, der kommer med en imponerende længde, som vil overraske de fleste, der har mødt Welschriesling eller hvad druen nu end har heddet. Den er saftig med modne pærer, ferskner, nektariner og i tilgift et pulserende næsten pebret krydderi, som bliver holdt i ave af fin citrus og en underliggende salt mineralitet. Så aromatisk at fornemmelsen af restsødme er større end de 3g. som der rent faktisk er til stede. Imponerende!
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og bortset fra det tilsatte svovl nærmer vi os naturvins familien, hvor vi hos Løgismose ligesom mange andre taler vi om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:
Forvent ingen eller meget begrænsede naturvins-karakteristika.
Producent
Kis Tamás og vinene fra hans lille vingård Somlói Vándor på skråningerne op mod en udslukt vulkan nordvest for Balatonsøen, der hovedsageligt bliver skabt på den fuldstændig ukendte drue Juhfark, som tillægges både magiske og helsebringende egenskaber, tilhører de største og mest tankevækkende specialiteter i Løgismoses sortiment.
Der er tale om Ungarns mindste eller næstmindste vindistrikt Somlói, der ligger nord for Balatonsøen i den vestlige del af den ungarske Transdanubia provins, og tale om frugt fra vinstokke, der står på de stejle skråninger op mod Somló-vulkanens krater, der rejser sig 180 meter over det omkringliggende landskab. Druen er hovedsagelig den mytiske Juhfark, som på trods af, at den tilskrives både helbredende og overnaturlige egenskaber, har været truet af udryddelse, og det antages, at det samlede tilplantede areal globalt ikke over stiger 100 ha.
Men da der er en voksende flok af vinentusiaster, som interesserer sig for vulkanske vine, er Juhfark i færd med at blive kult, og lige nu er der 22 producenter, som tapper vin fra vulkanens skråninger. En af dem er Kis Tamás, der kalder sin lille vingård for Somlói Vándor Pince, hvilket betyder noget i retning af ”Vandringsmanden fra Somlói”, fordi han de første år pendlede mellem hjemmet i Budapest, jobbet som assisterende vinmager hos St. Andrea i Egri Bikaver og så den lille vingård med Juhfark, som han havde købt for en slik sammen med kæresten Dorottya Bussay.
Kis Tamás producerede sit først fad på frugt fra 2010-årgangen, og allerede i 2011 blev det enkelte fad til flere. Den første kommercielle vin strøg direkte ind på en fornem 7. plads på listen over Ungarns 100 bedste vine (Népszabadság Top-100 Bor 2012), og siden er det gået slag i slag. I 2014 blev Kis Tamás inviteret ind i Junibor Young Winemakers Association. I 2017 fulgte de først internationale guldmedaljer samtidig med, at Kis Tamás fik lov til at levere en vin til den østrigske vinmager Roland Vellichs projekt "Moric Hidden Treasures", der går ud på at genskabe den pannoniske vinkultur og genopdage Ungarns skjulte skatte.
Kis Tamás har efterhånden fået fingrende i 12 forskellige små parceller, hvoraf flere fulgte med, da han fik mulighed for at overtage en lille kælder højt oppe på syd-skråningen uden indlagt vand og med egen strømforsyning, hvor vinene produceredes i første år indtil dette blev for romantisk hvorefter han installerede sig i en lidt mere moderne kælder nede i landsbyen.
Data & fakta:
- Etableret: 2010
- Druesorter: Hovedsagelig Juhfark, men også Tramini, Furmint, Hárslevelü og Olaszrizling.
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Ingen kemikalier. I stedet brændenældeekstrakt, appelsinolie og andre organiske, ikke-absorberbare stoffer. Dækningsvegetation mellem vinstokkene for at fremme og bevare biodiversiteten.
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: Små 7 ha. fordelt på 12 små parceller både lavt og højt oppe på øst, syd og vestsiden af de stejle skråninger op mod Somló-vulkanens krater, der rejser sig 180 meter over det omkringliggende landskab. Ungarns mindste vinområde nord for Balatonsøen i det vestlige Transdanubia.
- Praksis: Gæring i rustfrit stål eller direkte i gamle fade uden fremmede gærstammer og uden temperaturkontrol. Ingen tilsætning af sukker, syre eller andre former for styling. Aftapning uden klaring eller filtrering, men med tilsætning af "tilstrækkeligt" svovl til at forbrugerne kan forvente en ensartet oplevelse. Også efter vinen har været transporteret og eventuelt gemt væk i 2-5 år.
- Årlig produktion: Omkring 16.000 flasker
- Certifikater: Økologisk siden 2020-årgangen.
- Relation: Hos Løgismose siden december 2020
- Se vores aktuelle vine fra Somlói Vándor
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter