"Doch gegen den Reichenweier Sporen haben Sie alle das Spiel verloren" Johann Fischart - Der Heilige Brotkorb - Strasbourg 1580
Hvis man gerne vil studere mekanismerne bag det franske appellations- og klassifikationssystem, er tilblivelse af de 51 Grands-Crus i Alsace et glimrende sted at begynde. Når man graver lidt, vil man miste alle illusioner om objektivitet, men også få respekt for de historiske, økonomiske og politiske interesser, der skal tages i ed inden man kan lande aftaler, som både samtiden og eftertiden respekterer. I Alsace behøvede de forskellige komiteer mere end 20 år inden de i perioden 1975-2007 kunne præsentere det der endte med at blive 51 Grands-Crus.
Sporen var med i det første batch af vinmarker som blev stemt igennem i det franske parlament i 1983 hvorefter vinbønderne kunne printe navnet og skrive Grand Cru på etiketterne. 23,7 let skrånende sydøst vendte ha. 270-280 moh. på venstre hånd, hvis man tager den lille D3'er fra Route des Vins op mod Riquewihr. Sporen er især kendt for sine Gewürztraminer og Pinot Gris, men der er også lommer med Riesling, og en af dem - en lille parcel på blot 0,4ha. med lavtydende mere end 80 år gamle vinstokke - købte Valérie og Jean-Christophe, da den kom til salg i 2012.
Druerne til denne blot 3. udgave af vinen blev høstet den 10. oktober hvor op mod halvdelen af dem havde spor af ædelt råd. De var fremme i kælderen i Beblenheim indenfor få timer. Her blev de gennemgået for defekter og derpå presset uden stilkene blev fjernet. Den friske most fik herefter lov til at bundfælde og samle aromaer inden gæringen efter en uges tid langsomt gik i gang i det gamle ege fad som Jean-Christophe har valgt til formålet. Gæringen fortsatte uden temperaturkontrol i mere end 6 måneder (!), men da alkoholprocenten passerede de 13 ville gærcellerne ikke mere, selvom der stadig var sukker at spise af. Vinen er tappet 18 måneder efter høsten og derpå modnet videre i yderligere 24 måneder inden frigivelsen.
Jean-Christophe Bott ambitionen er ganske enkelt at blande sig så lidt som muligt og ligesom vinstokkene ikke skulle forulempes af syntetiske svampe og insektmidler skal den unge vin heller ikke forulempes af fremmede gærstammer, chaptalisering, fadlagring, klaring, filtrering eller andre lumske kneb i kælderen.
Som det kan fornemmes af de vurderinger vi har valgt at bringe, er dette flot økologisk og biodynamisk Riesling. Gylden med mættende lag af modne æbler, kandiseret citrus, blomstrende timian, nyslået græs og tørrede blomster. Rig og intens og vel nærmest halvtør, men dette begreb giver ikke rigtig mening, når det hele pakkes ind i markant syre og en nærmest tanninsk bitterhed.
Den gamle tyske poet og levemand havde ret. Når det kommer til Sporen ”haben Sie alle das Spiel verloren”!
Jean-Christophe Bott insisterer på at hans vine altid skal dekanteres, og de første 4-6 år efter høståret gerne 3-4 timer inden de skal nydes.