Dette er en af de på forunderligste vis næsten underspillede, men alligevel eksplosive Riesling vine fra Weingut Emmerich Knoll, der i Østrig bliver kaldt for for intet mindre end ”Primus Inter Pares” - ”Den ypperste blandt de bedste”. Her den herlige sent høstede Smaragd fra Ried Schütt marken, der ligger som en grøft (Mentalgraben) nedenfor Höhereck og egentlig består af materiale, der i årtusinder er eroderet ned fra det stejle Loibenberg.
Knoll har nogle af de bedst eksponerede parceller oppe bag jernbanen og på Dürnstein siden af det knejsende vartegn Franzosendenkmal. Der er tale om yngre og meget gamle vinstokke i skøn forening, fordi Knoll blot genplanter de vinstokke, som ikke trives, og når vi spørger ind til hvor gamle de vinstokke, der har leveret frugt til denne vin, er, svarer Emmerich Knoll Jr.: "Vi plukker op til 4 gange på Ried Schütt og i princippet burde det være frugten på de ældste vinstokke, som får lov til at modne til Smaragd, men egentlig ved vi det ikke. Gennemsnittet kan lige så vel være 40 år som 60 år og nogle af vinstokkene er givet meget ældre."
Druerne sorteres udelukkende i vinmarken bearbejdes de hele drueklaser med en slags træspader i flere timer for at knuse en del af druerne således at saften kan trække aromaer, mineraler og en lille smule garvesyre fra skind, kerner og stilke. Presningen sker på 2. eller 3. dagen og herefter gæres der i rustfrit stål og direkte i gamle østrigske egefade uden temperaturkontrol. Bare en langsom gæring i den vinterkølige kælder, der fortsætter i både fem og seks måneder indtil vinen uden manipulation falder til ro med et naturligt forhold mellem alkohol, syre og ofte en lille næsten umærkelig restsødme. Herefter modner vinen uden battonage frem mod aftapningen på flaske, der finder sted i september måned uden klaring og som regel også uden filtrering.
Efter 3 relativt varme men nærmest lykkelige årgange, som blandt andet førte Emmerich Knoll helt til tops hos fænomenet James Suckling, der fik fejet benene væk under sig, da han smagte Riesling Ried Schütt Smaragd 2019, og kvitterede med de ultimative 100-point, så er 2020 en helt anderledes udfordrende årgang.
Meget nedbør i løbet af vækstsæsonen første til meldug og mange, mange ekstra timer oppe på de berømte skråninger og da man så havde fået det meste trimmet kom den voldsomste storm i mands minde susende ned fra Spitzer Graben. Rossatz, Arnsdorf og Mautern og selvom den havde tabt noget af potensen, da den passerede Dürnstein, var der flere steder stadig tale om hagl på størrelse med vagtelæg.
Det var den 22. august, og da Emmerich Knoll nogle uger senere var færdig med den såkaldt præventiv høst, hvor de beskadigede druer blev klippet bort fra klaserne “for at sikre kvaliteten” havde familien flere steder mistede op mod 20% af det potentielle høstudbytte, men Emmerich Knoll senior var alligevel lettet: “Vi var blandt de heldige. Mange af vores venner blev langt hårdere ramt. F.eks. mistede Franz Hirtzberger oppe ved Roter Tor omkring 75% af høsten.”
2020 er også noget køligere end de foregående år. Ikke nede i nærheden af normen i forhold til gennemsnittet fra tiden før, vi begyndte at tale om global opvarmning, men kølig nok til at Knolls plukke teams først blev sendt på arbejde i slutningen af september. Og da vejret under høsten var ustadigt og Knoll insisterede på, at der kun skulle plukkes i tørvejr, kom de helt ind i november, før den sidste frugt til Smaragd vinene ramte kælderen i Unterloiben.
Men alt forarbejdet har båret frugt, og Emmerich Knoll beviser med kollektionen fra 2020 at familien stadig befinder sig i toppen af den østrigske superliga. Vinene er som altid aromatiske og udtryksfulde. Lidt mere moderate i deres alkoholindhold og med lidt større mineralsk friskhed end i 2018 og 2019. Kort sagt mere traditionelle og tættere på idealbilledet for tørre hvidvine fra Wachau end længe smagt.
Som altid er vi, når det kommer til Weingut Knoll, på en streg diet (allokering). Vi fremsender en ønskeliste, men får ikke lige de vine, der står på listen, og slet ikke i de ønskede mængder. Fra 2020-årgangen har vi - og dermed Danmark - bare fået tildelt knap 2 paller fordelt på 14 forskellige vine.