Fakta
- 6 stk. 5.329,50
Pauillac de Latour
- 6 stk. 5.329,50
1.045,-
1.393,33 pr. l.
6 stk.
5.329,50
888,25 pr stk.
Spar 940,50
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
92
The 2016 Pauillac de Château Latour is a compelling, sumptuous wine that shows just how magnificent the year is. How can this be a third wine? Dark and ample in the glass, Latour's Pauillac possesses tremendous breed right out of the gate. Black cherry, graphite, licorice, spice and leather all meld together in the glass. Floral overtones develop nicely with time. Only the (relatively) lighter structure suggests the Pauillac's place in the château's hierarchy. Everything else is first class all the way. The Pauillac is a blend taken from parcels outside the core holdings in the famed enclos, plus younger vines in the enclos. Antonio Galloni & Neal Martin - April 2021
James Suckling
94
April 2021
Jancis Robinson
16,5
Jancis Robinson - Marts 2021
Beskrivelse
Selvom Pauillac de Latour er en såkaldt 3. vin - den første i Bordeaux i øvrigt - er niveauet imponerende, og der er i alle årgange tale om en generøs og frugtagtig vin, der fungerer som en glimrende introduktion til det, der sker på og omkring Château Latour, hvis man gerne vil fornemme savsmuldet fra cirkusmanegen uden at skulle gå fra hus og hjem. Vinen fik da den først kom i regelmæssig produktion ikke bare tålt, men fast ophold på vinkortet på mange, mange bedre franske restauranter, og sådan er det såmænd stadigvæk.
Selve Château Latour produceres udelukkende på frugt fra de 47 ha. - det såkaldte L’Enclos - som omgiver selve slottet, men Latour har i årenes løb også erhvervet omkring 30 ha. med spændende parceller lidt længere fik fra Gironde-floden. Blandt andet de 2 Lieux-Dits Pinada og Petit-Batailley, der ligger i "baghaven" til Château Pichon-Lalande og Château Haut-Batailley, og det er disse, der leverer det meste af frugten til Le Pauillac de Latour suppleret med frugt, som også kunne være endt i Le Grand Vin eller i Les Forts de Latour.
Drueblandingen varierer, men som regel får Merlot lov til at dominere ligesom mindst 1% Cabernet Franc er obligatorisk. Der er tale om gæring i en blanding af stål og store egefade, og efter le assemblage modner vinen op til 16 måneder i fade, der har været brugt 1. 2 eller 3 gange til Latours andre vine og naturligvis med en klaring med friske æggehvider inden aftapningen på flaske.
Vinen er elsket for sin tidlige drinkability, som den leverer uden helt at give slip på en lille twist af cigar og røgfyldt tjære, som komplimenterer noterne af solbær, kirsebær og kirsch.
På restauranterne bliver flertallet af flaskerne åbnet 4-6 år efter høsten, men vinen holder godt på sin frugt, og beretningerne om fine oplevelser, også når vinen har rundet det første skarpe hjørne, er mange.
Producent
Château Latour har aner tilbage til 1300-tallet, da det oprindelige tårn, som slottet er opkaldt efter, blev bygget under hundredårskrigen af Gaucelme de Castillon. Den gamle Pauillac ejendom er blandt de fire i Medoc, som blev rangeret i den øverste Premier Cru Classé, da Napoleon lod sine embedsmænd udarbejde en klassificering af slottene op til verdensudstillingen i 1855.
Siden 1993 har slottet været ejet af mange milliardæren François Pinault (blandt andet Gucci, Yves Saint Laurent og det verdensberømte auktionshus Christie’s), som købte familierne bag “Societe Civile du Vignoble de Château Latour” ud gennem sit holdingselskab, Artemis for det, vi i dag vil kalde, beskedne 890 mio. kroner.
Le Grand Vin fra Château Latour betragtes som en af de (den) længst levende af Premier Cru Classé vinene, og dem, der er så heldige at have adgang og råd til at smage vinen regelmæssigt, anbefaler, at man først begynder at nyde efter mindst ti års modning. En anbefaling som Château Latour efter flere års forberedelse tog til sig i 2012, hvor de annullerede alle deres allokeringsaftaler med négocianterne og meldte sig ud af det traditionelle ”en primeur” marked, for i stedet at frigive vinene ad flere omgange, efterhånden som de trådte ind i deres respektive mere modne perioder.
Således fulgte i april 2013 relanceringen af Pauillac de Latour 2009, Forts de Latour 2005 og Château Latour 1995, og disse senere frigivelser har nu i et årti været normen på Latour, hvor man i 2022 i forbindelse med en primeur smagningerne i Bordeaux var nået frem til årgangene 2017, 2016 og 2014.
De nu 78 hektar (der blev tilkøbt 12,5 ha. i 1963) omkranser næsten alle selve slottet, og næsten lige meget hvor man går kan man skimte floden, som gang på gang har beskyttet Château Latour, når frosten kom snigende i april. Der er tale om et ekstraordinært terroir bestående af dybt grus og ler, der er dækket af relativt store afrundede sten, som holder på varmen, længe efter solen er forsvundet.
Vinmarkerne er beplantet med 80% Cabernet Sauvignon, 18% Merlot og til sammen 2% af de to hjælperyttere Cabernet Franc og Petit Verdot. Vinstokkene står med en tæthed på 10.000 planter pr ha., og holdes på den typiske gennemsnitsalder på 35-40 år, men der er også enklaver med gamle vinstokke. Således har de ældste vinstokke på ejendommen (alle Cabernet Sauvignon) efterhånden leveret deres bidrag til Le Grand Vin i over 100 år.
Lige som så mange andre slotte er Château Latour i gang med et langsomt opgør med efterkrigstidens hang til tåger af tvivlsomme sprøjtemidler mod ukrudt, skadedyr og plantesygdomme. Således kom hestene tilbage i 2008, da man tog de første skridt væk fra den konventionelle tankegang, og i dag er der indkøbt hele 8 heste til at hjælpe med pløjningen og den naturlige gødning ligesom der også er indkøbt og ophængt adskille månekalendere i vineriet. I 2015 blev alle parceller for første gang kultiveret økologisk og på toppen af det var 40% tillige under biodynamisk regime, og siden har man ikke set sig tilbage. Således var man i forbindelse med 2019 høsten klar til at lade de autoriserede auditører gå i gang med papirarbejdet så de formelt kunne udstede det økologisk certifikat.
Château Latour er angiveligt i et 100 års perspektiv det mest konsistente slot blandt dem, der endte i den øverste skuffe, og under François Pinaults regime er der uden tvivl tale den foreløbige kulmination. François Pinaults har med uvurderlig hjælp fra Frédéric Engerer (som kom til i 1995, og som nu kan kalde sig for præsidenten (fint skal det jo være i Bordeaux)) og vinmageren Hélène Génin, (som kom i 2002) fået sammensat et formidabelt team som begunstiget af svimlende millionbeløb har skabt det, som vi engang ad åre vil se tilbage på som Château Latours ”Golde Era”.
Løgismose har tilbudt vinene fra Château Latour snart sagt altid. Du finder de vine vi aktuelt har i sortiment her
"For many, Château Latour is the epitome of wine. Many would regard it as the leading first growth of Bordeaux, and in the eternal quest to find ‘the wine of the vintage’ it is frequently Château Latour that comes out on top. The wine also has, as is fitting for a first growth, a phenomenal propensity for ageing well, with many tasters remarking that the 1899, 1900, 1928 or perhaps the 1945 (or in fact any number of other vintages) come high in their list of candidates for favourite Château Latour vintage." Chriss Kissack - November 2016
"Chateau Latour is like no other Bordeaux wine. It is in a unique class of its own. Chateau Latour has been the most consistent of the First Growth chateaux from the Medoc for over 100 years! Since 1996, Chateau Latour has been producing some of the best wines in their history! Chateau Latour in the top vintages require decades to fully develop. But the wines can age for decades as well. It is not unusual to taste 50-60-70-year-old bottles from top vintages that are sublime. Once you taste a mature bottle of Latour, you’ll understand why it was worth the wait! Jeff Leve - oktober 2020
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Pauillac ligger på venstrebred af Gironde floden mellem appellationerne St. Estephe og St. Julien. Jordbunden er rig på grus og Cabernet Sauvignon er ubetinget den mest plantede druesort flankeret af Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec og Carmenere. Appellationen er lige knap 2000 ha og vinene fra Pauillac anses for mange som værende ultimative repræsentanter for textbook venstrebreds Bordeaux. Hele 3 ud af de 5 slotte klassificeret som Premier Grand Cru Classé i 1855 klassifikationen ligger i Pauillac: Lafite, Latour og Mouton-Rothschild, og det er med til at positionere appellationen blandt de absolut mest prestigefyldte i Bordeaux. Kun rødvin kan produceres under appellationsnavnet, og de er som regel fadlagrede.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter