Fakta
- 6 stk. 10.174,50
Barolo Ravera
- 6 stk. 10.174,50
1.995,-
2.660,- pr. l.
6 stk.
10.174,50
1.695,75 pr stk.
Spar 1.795,50
Anbefalinger
Luca Gardini - The Wine Killer
98
Luca Gardini - December 2020
Jeb Dunnuck
98
Audrey Frick - Maj 2021
Vinous by Antonio Galloni
96
Antonio Galloni - Februar 2021
Robert Parker - The Wine Advocate
95
Monica Larner - Juni 2021
Guida Slow Wine di Slow Food
Chiocciole
Slow Wine 2022
James Suckling
97
Juni 2021
Falstaff Magazin
96
Othmar Kiem, Simon Staffler - November 2021
Wine Spectator
95
Bruce Sanderson - November 2021
Beskrivelse
Vietti vingården oppe på toppen af oppe på toppen af Castiglione Falletto leverede igen i 2017 en imponerende håndfuld Barolo vine, som til sammen og hver for sig ubesværet overbeviser os om, at Luca Currado Vietti, hans feterede konsulent Beppe Caviola og hustruen Elena Penna tilsammen udgør et nærmest unbeatable dreamteam i Piemonte. Og måske gælder det om at omfavne nydelsen i de kommende år.
Forskellige ambitionsniveauer i familierne bag fik i 2016 Luca og Elena til at sælge hele herligheden til den amerikanske forretningsmogul Kyle Krause, mod at de fik lov til at drive familiernes livsværk videre med nærmest ubegrænsede beføjelser, og i de første år var det bestemt en lykkelig alliance. Kyle Krauses investeringslyst og forventninger til ekspansion kom imidlertid langsomt til at fylde for meget for Luca og Elena, og i januar 2023 meddelte de, at de ville trække stikket. At de efter en overlevering til og en omstrukturering af deres team ville forlade deres livsværk.
Men i 2017 var alt stadig fryd og gammen, ikke mindst fordi Luca og Elena nærmest gled fri af frosten i foråret, og takket være nogle kølige uger til sidst lykkedes det trods en meget tør og varm sommer at høste rigelige mængder af smukt modnede Nebbiolo-druer, der favoriserede frugten, friskheden og finessen.
Det gavner også denne eftertragtede enkeltmarksvin fra de berømte Cru Ravera, der pudsigt nok administrativt er tilknyttet Novello-kommunen selvom skråningerne næsten starter inde i Barolo og det betagende udsigtspunkt midt i herligheden hedder ”Vista panoramica su Barolo”.
Luca Currados far producerede sin første enkeltmarks Barolo fra Brunate i 1999 fra en lille parcel tilplantet i 1935. Siden er det lille parcel blevet til flere, og i dag er vinen funderet på frugt fra til sammen 2,1 ha. med i gennemsnit 35 år gamle vinstokke, som alle er Guyot-opbundne og under konvertering til økologi efter Luca Currado, der længe har flirtet med de forskellige biodynamiske principper, forskellige dækafgrøder og månekalenderen, har valgt at betale for, at vinene kan få det grønne stempel.
Høsten er manuel, og efter en soignering af klaserne er alle stilke fjernet, hvorefter en del af druerne er blevet knust og har fået lov til at stå koldt og udveksle aromaer inden de i løbet af 4 uger er blevet forvandlet til vin i thermoreguleret rustfrit stål uden fremmede gærstammer. Herefter malolaktisk gæring og yderligere modning i store slovonske egefade i sammenlagt 32 måneder frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske.
Der er ikke så meget at rafle om. Dette er nok engang en monumental Barolo, som leverer varen så præcist og velstruktureret, at kun et par andre producenter ud over Vietti og Giacosa kan være med. Ikke underligt at dette er en af de mest ombejlede Barolo vine på markedet.
Antonio Galloni smagte vinen i februar 2021, og han omfavner oplevelsen på smukkeste vis: "The 2017 Barolo Ravera is a powerhouse. My impression is that the 2017 is going to develop into something truly special. It has all the energy that makes this site so distinctive, but with an extra kick of fruit density and a whole range of exotic aromatics that make for a truly drop-dead gorgeous wine. Bright red/purplish fruit, rose petal, chalk and white pepper build into a finish laced with searing intensity. This is such and impressive wine."
Producent
Vietti er en af de ikoniske og mest beundrede vingårde i Piemonte, og derfor gik der chokbølger gennem hele den italienske vinverden, da det i 2016 kom frem, at hele herligheden var blevet solgt til den amerikanske forretningsmogul Kyle Krause.
Årsagen var angiveligt en stribe familiemedlemmer, som ikke længere ønskede at være med på rejsen, og Luca Currado og hans hustru og Elena Penna måtte derfor, som de senere forklarede til Decanter, ”lede efter en løsning, som gjorde det muligt for os at beholde og om muligt styrke Vietti”. Løsningen blev en model hvor Vietti godt nok gled familierne af hænde, men hvor Luca Currado forblev som CEO i en konstruktion, som udadtil lignede business as usual.
Det vil sige, at det stadig var Luca Currado, der stod for vinproduktionen sammen med den feterede konsulent Beppe Caviola, at det stadig var Elena Penna, der tog sig af salget og de mange gæster på vingården oppe på Piazza Vittorio Veneto på toppen af Castiglione Falletto og ikke mindst, at det fortsat var de 3, der stod med smageglassene, når de forskellige cuvéer skulle sammenstikkes.
Bag kulisserne skete der imidlertid ting og sager. Kyle Krause havde italienske aner, og allerede året før havde han erhvervet Enrico Serafino fra Vini del Gruppo Campari inklusive Serafinos spumanti kælder og berømte Collezione Storica. Nu fulgte så, hvad der senere er blevet kaldt ”voldsomme”, opkøb af interessante parceller på Roncaglie og Rabajà skråningerne i Barbaresco og Cerequio og Monvigliero skråningerne i Barolo, for blot at nævne de 4 mest berømte. Men der har været mange flere, og det antages, at det de første 5 år efter Kyle Krauses ankomst på tværs af Langhe, Asti og Colli Tortonesi er blevet til næsten en fordobling af det ejede areal, samtidig med at de lejeaftaler, som Vietti delvis havde været funderet på, blev afviklet.
En øvelse, som har fået Viettis samlede areal til at passere de 80 ha. og forårsaget, at Luca Currado og Beppe Caviola har fået frugt nok til, at nogle af de eksisterende cuvéer kunne vokse både kvantitativt og kvalitativt samtidigt med, at de også har kunnet begave alverdens (velbeslåede) vinelskere med nye og spændende vine.
Det er, hvis man lige glemmer sine nationalromantiske fordomme, et af de smukkeste eventyr på den piemontesiske vinscene i nyere tid, og det har sikkert også været medvirkende til, at Antonio Galloni (den indflydelsesrige frontfigur for Vinous) i december 2022 kårede Vietti til Italiens "Winery of the Year".
I januar 2023 annoncerede Luca Currado imidlertid, at "det var tid til at klippe navlestrengen". Væksten havde betydet, at han ikke længere havde den samme tid til at fokusere på vinstokkene og vinene, og i stedet følte han sig fanget af forretningsplanlægning og rapportering. Foråret 2023 blev således præget af overleveringer til og omorganiseringer af det eksisterende team, som ind til videre vil blive ledet af Franco Denari, der også er præsident i Krause Group.
Luca Currado var den 5. generation i Vietti familien, men det var først da hans mor Luciana Vietti i begyndelsen af 1960’erne giftede sig med vinmageren og kunstelskeren Alfredo Currado, at det Vietti, som vi hylder i dag, begyndte at tage form. Det var Alfredo der tog teten, da den næsten glemte Arnais drue kom til ære og ærværdighed. Alfredo var blandt de første, der forstod hvilket mirakel en cuvée fra en enkelt vinmark kunne ende med at blive, og så var Alfredo den allerførste i Piemonte, der fandt på at invitere lokale kunstnere til at udtrykke deres følelser for vinene på fængslende etiketter.
Vietti var således allerede et respekteret navn i Piemonte da Luca Currado i 1991 efter ophold på Château Mouton-Rothschild i Bordeaux og på Opus One i Napa Valley trådte ned i kælderen for at arbejde skulder ved skulder med sin far, og frem til 2000 hvor Alfredo formelt (men ikke i praksis) lod sig pensionere var der tale om et lykkeligt parløb, hvor de to formåede at tilføje det ikoniske til det respekterede.
Vietti har aldrig været en del af Løgismose familien. Elena Penna valgte tidligt andre samarbejdspartnere i Danmark (hun anede ikke Løgismose eksisterede), og det er først efter Vietti har valgt at distribuere hovedparten af deres vine via det åbne marked i Bordeaux at vi har fået muligheder for at tidbyde et lille udvalg af deres mest berømte vine til danske liebhavere. Du finder de aktuelle vine her, men bemærk at mængderne er limiterede.
Winery of the Year 2022 by Vinous
The writing was on the wall last year, so to speak, when Vietti presented a stellar set of 2018 Barolos made even more notable by how challenging that vintage was. Then this fall I tasted the 2019s, which pick up where the 2018s left off. But what truly won Vietti this very well-deserved award is the showing of their everyday wines, the Barberas and Langhe Nebbiolo Perbacco in particular.
I was very skeptical when the Cordero and Currado families sold Vietti to American billionaire businessman Kyle Krause in 2016. The circumstances around what was a forced sale were not great, but then again, family businesses are never easy. Luca Currado and Elena Penna could have taken their paycheck and settled into an easy life. Instead, they have poured their hearts and souls into Vietti, perhaps more than ever before. The Currados have added a number of crown jewel vineyards to an already impressive lineup, kept quality exceptionally high throughout the range and shown no signs of letting up on their intense travel schedules. More recently, Elena Penna started a line of spirits that tie back to her early life growing up in her family’s bars. Interestingly, Luca Currado’s father, Alfredo, also had a passion for spirits, so it is an interest that runs deep in both sides of the family.
I was very fortunate to be exposed to Vietti in high school, when my parents sold the wines in their shop. Later, as a young adult with a huge interest in wine but little money, I often bought the Vietti Tre Vigne Barberas. To me, Vietti has always been a reference point. All these years later, well, the wines have frankly never been better. The last two years in particular, I have been blown away by the quality and consistency here. Bravi!
ANTONIO GALLONI - DECEMBER 2022
Oprindelse
Region
Piemonte ligger i Nordvestitalien og er en af landets mest prestigefyldte vinregioner. Vinmarkerne ligger mellem Alperne i nordvest og Apenninerne i sydøst, og regionen udmærker sig ved at være domineret af lokale sorter som f.eks. Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Arneis og Cortese. Klimaet er gennemgående kontinentalt men præget af nærheden til bjerge, som begrænser nedbørsmængden. Stilmæssigt produceres en bred vifte af typer fra de tanninrige og længelevende vine fra Barolo, de saftige og friske Barbera vine, de lette hvidvine på Arneis og Cortese samt de søde, mousserende fra Asti på Moscato. En stor del af vinene i regionen produceres indenfor DOC og DOCG reglerne.Distrikt
Barolo er et vindistrikt i Piemonte i det nordvestlige Italien. I de rullende bakker omkring byen Barolo syd for Alba produceres noget af Italiens fineste rødvin, og kun Nebbiolo druen må anvendes. Den plantes sædvanligvis på de bedste dele af sydvendte skråninger. Jordbunden varierer i distriktets 5 kommuner fra kalksten og mergel i La Morra og Barolo til mere sandsten i Castiglione-Falleto, Serralunga d'Alba og Monforte. Distriktet er kendt for aromatiske, tanniske og længelevende rødvine, omend der særligt de seneste år er kommet producenter på banen, der laver vine, som er hurtigere drikkeklar end tidligere tiders. Barolo skal pr lov lagres min 38 måneder hvoraf de 18 skal være på fad.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter