Løgismose kyllingen

Vores kyllinger er opdrættet i fuld frihed og lever et rigtigt luksusliv i skovene omkring Les Landes ved Pyrenæerne.

Løgismose kyllingen er en del af vores serie Smagen af Frihed og anbefales af Dyrenes Beskyttelse.

Læs mere om Løgismose kyllingen hos Dyrenes Beskyttelse

Se stor guide om kyllinger og deres leveforhold fra Dyrenes Beskyttelse

DERFOR SMAGER VORES KYLLING SÅ GODT

Løgismose kyllingen er opdrættet i fuld frihed og lever et rigtigt luksusliv i skovene omkring Les Landes ved Pyrenæerne. Kyllingerne går frit fra morgenstund til solnedgang hvor de finder naturlig føde i jorden, men fodres også med GMO-fri 99,1 % majs og korn. Vores kyllinger slagtes, når de er ca. 89 dage gamle.

Løgismose kyllingen er mærket med Label Rouge, der kun tildeles den allerbedste smag. Den er anbefalet af Dyrenes Beskyttelse og bærer 3 ud af 3 hjerter på Dyrevelfærdsmærket. 3 hjerter sikrer, at kyllingerne har meget mere plads, er langsomt voksende, har udeareal og gode muligheder for aktivitet og bevægelse samt at transporttiden til slagteriet er kortere. Det kan ganske enkelt smages, når en kylling har haft et godt liv.

Historien om de franske kyllinger

I Frankrig er der en lang tradition for, at dyrevelfærd og smagskvalitet hænger tæt sammen.

Læs mere

VEJEN TIL FRIHED

Tilbage til dengang, hvor drømmen om en kylling i fuld frihed blev skabt, men hvor det hurtigt skulle vise sig, at det er sværere end som så at avle kyllinger, der vokser langsomt, har højt til himlen, ubegrænset plads og selv går tilbage i deres små kyllingehuse ved solnedgang.

Det hele begyndte engang i 2010, da Jacob Grønlykke fik en idé..

I 2010 havde Jacob Grønlykke en drøm. En drøm om at det burde kunne lade sig gøre at genopfinde kyllingeavl, som det engang havde været.

Dengang, hvor kyllingerne levede et fredeligt liv, gik ud og ind, som de ville, havde højt til himlen, græs under fødderne, skrabede i jorden og tog et støvbad, som kyllinger nu gør.

Dette er nemlig lang fra tilfældet med den måde, som danske kyllinger lever på i dag. I dag er det under 1 % af de 112 millioner kyllinger, der hvert år opdrættes i Danmark, som er sådan et godt, gammeldags kyllingeliv forundt.

Resten lever et kort og kummerligt liv, stuvet sammen i lukkede haller uden adgang til det fri. Derfor tog Jacob fat i Løgismoses egen franske gourmetimportør Bruno, som selv havde set, hvordan kyllingerne i Frankrig levede frit i skovene og hvordan det gav sig udslag i saftigt, mørkt kyllingekød; meget langt fra kvaliteten af det danske fjerkræ.

Jacob og Bruno igangsatte et projekt, om at avle og opdrætte kyllinger efter fransk forbillede, og derfor startede de med at undersøge, hvilken dansk landmand, der ville lægge marker og luft til at have en langsomt voksende kyllingerace gående under åben himmel, uden indhegning med græs under fødderne. Det skulle vise sig, at være sværere end som så…

CAMPYLOBACTER ELLER BARE GOD KØKKENHYGIEJNE

Smag skulle stå forrest som betydeligste parameter. Ikke hvor hurtigt racerne vokser. Det var Jacob Grønlykkes vigtigste dogme for at få en ny slags fjerkræ til Danmark.

Den første udfordring, som Jacob Grønlykke og gourmetimportør Bruno mødte var, at lovgivningen i Danmark har strenge krav om jordbakterien campylobacter.

Bakterien, som forsvinder ved opvarmning, accepteres af fødevaremyndighederne, hvad angår ænder og vildt, men ikke kyllinger.Derfor er insektværn en vigtig del af Fødevarestyrelsens værn mod campylobacter.

Det er logik for, nårh ja, burhøns, at man ikke kan sikre sig, at fritlevende kyllinger ikke spiser insekterne i skoven eller fluerne i luften.

Campylobacter-bakterier har dog altid været der og udgør ingen sundhedsrisiko, når man følger almindelig køkkenhygiejne, præcis som vores olde- og bedstemødre altid har gjort det.

Det viste sig dog, at dét at have kyllinger gående frit på dansk jord var et projekt, der var svært at realisere.

Bruno og Jacob måtte vende sig mod syd, nærmere bestemt Sydfrankrig for at finde landmænd, der avlede kyllingerne efter det forbillede, de drømte om..

Løgismose kylling er af den franske race 'cou nu', som betyder 'nøgenhals' på dansk. Racen er robust til livet i skovene, og de manglende fjer på halsen og den tynde fjerdragt på ryggen er en fordel for kyllingerne på de varme sletter om sommeren. Racen har været brugt hos landmændene i Les Landes i mere end 60 år.

Smagen af frihed

Til de dage hvor der ikke er tid til at bruge en masse timer i køkkenet, men man stadigvæk gerne vil kunne servere et lødigt måltid til sig selv eller hele familien, der smager af noget.

Løgismose færdigretter

Sådan parterer du Løgismose kyllingen

Opskrifter med kylling