Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 6.094,50
Corton Clos du Roi Grand Cru BIO
- 6 stk. 6.094,50
1.195,-
1.593,33 pr. l.
6 stk.
6.094,50
1.015,75 pr stk.
Spar 1.075,50
Anbefalinger
Allen Meadows - Burghound
93
A slightly fresher nose speaks of ripe dark berries laced with notes of earth, forest floor and pretty floral nuances. The mouthfeel of the medium weight flavors is sleeker though not denser with good minerality on the delineated, balanced and very firm finale. This is a Clos du Roi of class and grace yet one that should also amply repay extended cellaring. Allen Meadows - April 2021
Jasper Morris Inside Burgundy
90-94
Jasper Morris - Oktober 2020
Beskrivelse
Historien vil vide at vinstokkene på Clos du Roi på den centrale del af Corton-skråningen fik sin egen identitet tilbage i 15 hundredetallet da den franske konge ønskede netop vinene fra dette sted i sin private kælder.
Domaine Pousse d'Or ejer i dag 1,5 ha. af kongemarken, som de købte fra den engelske lady Madamme Crosby, som frem til salget i en årrække havde lejet vinmarken ud til Louis Latour. Den ene halvdel er gentilplantet i 1979, den anden i 1987, og vinstokkene er således i gennemsnit omkring 35 år gamle.
Vinstokkenes passes efter biodynamiske principper, og i kælderen inddrages månefaserne i planlægningen af arbejdet. Altså ingen sprøjtning med pesticider, ingen ukrudtsmidler og kun organisk gødning i vinmarken, der pløjes regelmæssigt med hesteforspand for at lufte og berige jorden uden tryk fra tunge traktordæk.
Druerne plukkes kun på de i følge månekalenderen "gunstige dage" og er naturligvis håndplukkede. Fremme ved vingården sker derefter at druerne er blevet befriet for stilkene en systematisk sortering på et rystebord. Herefter køles druerne ned for udblødning i op til en uge inden gæringen sættes i gang uden tilsætning af fremmede gærstammer. I de tre uger gæringen varer arbejdes der med "punchdowns" morgen og aften hvorefter vinen modner 16 måneder på fade (30% nye) uden omstikninger undervejs. Herefter er vinen tappet på flaske i marts måned det andet år efter høsten uden forudgående klaring og filtrering.
“2019 er en fantastisk årgang, men med udbytter på kun 20 til 22 hl / ha. var den kvantitativt meget nærig. Vi plukkede fra den 11. september, og modenheden på de forskellige parceller var faktisk ret ensartet med potentielle alkoholer, der lå og svingede mellem 13,5 og 13,8% plus to vine, som kom op forbi de 14%. Den højeste alkoholprocent, som vi fik i 2019. Jeg er virkelig overordentlig tilfreds med resultaterne og i betragtning af hvor varm vækstsæsonen var, så er vinene overraskende fokuserede og transparente.”
Benoît Landanger, til Allen Meadows i forbindelse med hans smagning af vinene på Domainet i april 2021.
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvinsfamilien, hvor vi hos Løgismose - ligesom mange andre - taler om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4.
Her oplever vi Funkiness 1: Forvent ingen eller meget begrænsede naturvinskarakteristika.
Producent
Domaine Pousse d'Or udenfor Volnay er en af de mest iøjnefaldende vingårde i Côtes de Beaune. Domainet blev etableret i sin nuværende form tilbage i 1964, da 2 domainer blev slået sammen og vinene fra de dengang 13 ha. blev ført frem til verdensberømmelse af Gérard Potel, der både var gourment, vinkender og en af efterkrigstidens største vinmagere i Bourgogene.
Undervejs fatter forretningsmanden Patrick Landanger interesse for Gérard Potel's projekt, og han køber sig ind på ejendommen for en del af den formue han havde tjent på produktion af kirurgiske og ortopædiske instrumenter. Oprindeligt var det Patrick Landanger's at investere i Midi, men da Gérard Potel døde i 1997 og hele domainet kom til salg slog han til, og Patrick Landanger måtte erkende at han ikke længere blot var en passiv invester, men en Propriétaire Récoltant.
Det førte til væsentlige tilføjelser til porteføljen; i Corton og Puligny-Montrachet og senere et større opkøb i Chambolle-Musigny som betyder at Domaine Pousse d'Or idag disponerer over 18 ha. fordelt på en perlerække af prestigefyldte parceller med premier og grand crus status fra Morey-Saint-Denis og Chambolle-Musigny i nord, over Corton, Pommard og Volnay, og ned til Puligny-Montrachet og Santenay mod syd.
Tilsammen resulterer det i omkring 90.000 årlige flasker fordelt på 16 forskellige labels, der enten er økologisk certificerede eller som det hedder "skabt med så stor respekt for jorden og de næste gennerationer" at det ikke betyder noget at certificeringen af de enkelte parceller blev umuliggjort på grund af den specielle ejemdomsfordeling i Bourgogne.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter