Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 38.224,50
Château Latour
- 6 stk. 38.224,50
7.495,-
9.993,33 pr. l.
6 stk.
38.224,50
6.370,75 pr stk.
Spar 6.745,50
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
95
Neal Martin - Marts 2022
Robert Parker - The Wine Advocate
97+
William Kelley - Marts 2022
Jancis Robinson
19
Jancis Robinson - Blindsmagning i februar 2018
Jeff Leve på The Wine Cellar Insider
96
Jeff Leve - Juni 202
winedoctor by Chris Kissack
94
Chriss Kissack - April 2022
James Suckling
97
April 2022
Decanter Magazine
96
Georgina Hindle - November 2021
Beskrivelse
Vi har ikke så travl med at beskrive og slet ikke bedømme de helt store vine. Det er der andre, der gør med større entusiasme og oftere med større dygtighed end os, og informationerne - hvis de ikke lige skal være på dansk - er kun et klik borte, eller et lille blik op til højre, hvor vi bringer nogle af de mange vurderinger fra de toneangivende internationale smagsdommere.
Alligevel skal det med at Château Latour år efter år er en af de bedst bedømte vine, som vi har valgt at flage på løgismose.dk. Der er altid tale om et enigt anmelderkorps, der som regel går i selvsving, lige så snart de smager vinen første gang, og over en kam kalder de alle vinen for "Just a baby" og skriver, at "this needs time!" samtidig med at de ofte kvitterer med noget nær det ultimative i deres talmagi.
Det spændende ved Château Latour er, at den i modsætning til de fleste andre herefter ikke bliver efterladt i glemsel. Flere af de internationale kritikere, som er særligt fokuseret på Bordeaux tager sig tid til (og får mulighed for) at smage vinene adskillige gange. I starten er det, det perspektiv og de udviklingsmuligheder som fornemmes, som får anmelderne op på den høje klinge og siden, når vinen har fået lov til at udvikle sig i nogle år, så er det den fantastiske dybde som fascinerer og begejstrer, og sandheden er vel, at Château Latour nu som før er en af de længst levende vine på planeten.
I hvert fald står beretningerne om monumentale oplevelser i kø fra dem, der i der i dette millennium har været så heldige at være til bords med Latour fra årene 1945, 1928, 1900 eller 1899, og måske er det derfor, at Château Latour i 2012 efter flere års forberedelse annullerede alle deres allokeringsaftaler med négocianterne og meldte sig ud af det traditionelle ”en primeur” marked, for i stedet at satse på en senere frigivelse af vinene, efterhånden som de trådte ind i deres respektive mere modne perioder. Således fulgte i april 2013 en relancering af Château Latour 1995, og disse senere frigivelser har nu i et årti været normen på Latour. Denne Latour 2014 er således først endeligt frigivet i forbindelse med ”en primeur” smagningerne af 2021-årgangen i Bordeaux i foråret 2022!
Overvejende Cabernet Sauvignon og udelukkende frugt fra 45-105 år gamle vinstokke på det berømte 47 ha. store L'Enclos, der adskilt af afvandingskanaler og grænsende op til Léoville-Las-Cases, Château Haut-Bages-Libéral Château Pichon-Baron er Latours historiske hjerte. Høsten er manuel og druerne transporteres den korte vej frem til Les Chais i små 8 kilos bakker, hvor de løftes op på 1. salen, hvor der foretages en dobbelt sortering. Først en grovsortering af klaserne hvor bladdele og åbenlyst defekte druer fjernes og derefter en sortering drue for drue efter alle stilke er fjernet.
Herefter knuses druerne og ledes via tyngdekraften frem til det store batteri af ståltanke, der i størrelser varierer fra 1.200 til 17.000 liter, således at der kan gæres druesort for druesort og parcel for parcel. Den endelige cuvée er sammenstukket efter omfattende smagninger i januar og februar og er derpå modnet i 20 måneder i 100% nye fade: Det første år i 1. års kælderen med ugentlige toppings og dernæst det andet år efter en klaring med friske æggehvider (2 til 6 pr. fad) i den temperaturkonstante 2. års kælder frem mod sammenstik af den endelige cuvée i stål, aftapningen på flaske og den forlængede flaskemodning frem mod frigivelsen.
Producent
Château Latour har aner tilbage til 1300-tallet, da det oprindelige tårn, som slottet er opkaldt efter, blev bygget under hundredårskrigen af Gaucelme de Castillon. Den gamle Pauillac ejendom er blandt de fire i Medoc, som blev rangeret i den øverste Premier Cru Classé, da Napoleon lod sine embedsmænd udarbejde en klassificering af slottene op til verdensudstillingen i 1855.
Siden 1993 har slottet været ejet af mange milliardæren François Pinault (blandt andet Gucci, Yves Saint Laurent og det verdensberømte auktionshus Christie’s), som købte familierne bag “Societe Civile du Vignoble de Château Latour” ud gennem sit holdingselskab, Artemis for det, vi i dag vil kalde, beskedne 890 mio. kroner.
Le Grand Vin fra Château Latour betragtes som en af de (den) længst levende af Premier Cru Classé vinene, og dem, der er så heldige at have adgang og råd til at smage vinen regelmæssigt, anbefaler, at man først begynder at nyde efter mindst ti års modning. En anbefaling som Château Latour efter flere års forberedelse tog til sig i 2012, hvor de annullerede alle deres allokeringsaftaler med négocianterne og meldte sig ud af det traditionelle ”en primeur” marked, for i stedet at frigive vinene ad flere omgange, efterhånden som de trådte ind i deres respektive mere modne perioder.
Således fulgte i april 2013 relanceringen af Pauillac de Latour 2009, Forts de Latour 2005 og Château Latour 1995, og disse senere frigivelser har nu i et årti været normen på Latour, hvor man i 2022 i forbindelse med en primeur smagningerne i Bordeaux var nået frem til årgangene 2017, 2016 og 2014.
De nu 78 hektar (der blev tilkøbt 12,5 ha. i 1963) omkranser næsten alle selve slottet, og næsten lige meget hvor man går kan man skimte floden, som gang på gang har beskyttet Château Latour, når frosten kom snigende i april. Der er tale om et ekstraordinært terroir bestående af dybt grus og ler, der er dækket af relativt store afrundede sten, som holder på varmen, længe efter solen er forsvundet.
Vinmarkerne er beplantet med 80% Cabernet Sauvignon, 18% Merlot og til sammen 2% af de to hjælperyttere Cabernet Franc og Petit Verdot. Vinstokkene står med en tæthed på 10.000 planter pr ha., og holdes på den typiske gennemsnitsalder på 35-40 år, men der er også enklaver med gamle vinstokke. Således har de ældste vinstokke på ejendommen (alle Cabernet Sauvignon) efterhånden leveret deres bidrag til Le Grand Vin i over 100 år.
Lige som så mange andre slotte er Château Latour i gang med et langsomt opgør med efterkrigstidens hang til tåger af tvivlsomme sprøjtemidler mod ukrudt, skadedyr og plantesygdomme. Således kom hestene tilbage i 2008, da man tog de første skridt væk fra den konventionelle tankegang, og i dag er der indkøbt hele 8 heste til at hjælpe med pløjningen og den naturlige gødning ligesom der også er indkøbt og ophængt adskille månekalendere i vineriet. I 2015 blev alle parceller for første gang kultiveret økologisk og på toppen af det var 40% tillige under biodynamisk regime, og siden har man ikke set sig tilbage. Således var man i forbindelse med 2019 høsten klar til at lade de autoriserede auditører gå i gang med papirarbejdet så de formelt kunne udstede det økologisk certifikat.
Château Latour er angiveligt i et 100 års perspektiv det mest konsistente slot blandt dem, der endte i den øverste skuffe, og under François Pinaults regime er der uden tvivl tale den foreløbige kulmination. François Pinaults har med uvurderlig hjælp fra Frédéric Engerer (som kom til i 1995, og som nu kan kalde sig for præsidenten (fint skal det jo være i Bordeaux)) og vinmageren Hélène Génin, (som kom i 2002) fået sammensat et formidabelt team som begunstiget af svimlende millionbeløb har skabt det, som vi engang ad åre vil se tilbage på som Château Latours ”Golde Era”.
Løgismose har tilbudt vinene fra Château Latour snart sagt altid. Du finder de vine vi aktuelt har i sortiment her
"For many, Château Latour is the epitome of wine. Many would regard it as the leading first growth of Bordeaux, and in the eternal quest to find ‘the wine of the vintage’ it is frequently Château Latour that comes out on top. The wine also has, as is fitting for a first growth, a phenomenal propensity for ageing well, with many tasters remarking that the 1899, 1900, 1928 or perhaps the 1945 (or in fact any number of other vintages) come high in their list of candidates for favourite Château Latour vintage." Chriss Kissack - November 2016
"Chateau Latour is like no other Bordeaux wine. It is in a unique class of its own. Chateau Latour has been the most consistent of the First Growth chateaux from the Medoc for over 100 years! Since 1996, Chateau Latour has been producing some of the best wines in their history! Chateau Latour in the top vintages require decades to fully develop. But the wines can age for decades as well. It is not unusual to taste 50-60-70-year-old bottles from top vintages that are sublime. Once you taste a mature bottle of Latour, you’ll understand why it was worth the wait! Jeff Leve - oktober 2020
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Pauillac ligger på venstrebred af Gironde floden mellem appellationerne St. Estephe og St. Julien. Jordbunden er rig på grus og Cabernet Sauvignon er ubetinget den mest plantede druesort flankeret af Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec og Carmenere. Appellationen er lige knap 2000 ha og vinene fra Pauillac anses for mange som værende ultimative repræsentanter for textbook venstrebreds Bordeaux. Hele 3 ud af de 5 slotte klassificeret som Premier Grand Cru Classé i 1855 klassifikationen ligger i Pauillac: Lafite, Latour og Mouton-Rothschild, og det er med til at positionere appellationen blandt de absolut mest prestigefyldte i Bordeaux. Kun rødvin kan produceres under appellationsnavnet, og de er som regel fadlagrede.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter