Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.155,-
Château Coufran Cru Bourgeois
- 6 stk. 1.155,-
275,-
366,67 pr. l.
6 stk.
1.155,-
192,50 pr stk.
Spar 495,-
Anbefalinger
James Suckling
92
The iodine and dark-berry aromas say hello right away. Full-to medium-bodied and nicely framed with chewy, polished tannins and a flavorful finish. Februar 2019
Beskrivelse
I det allernordligste Medoc producerer Château Coufran år efter år solide og pålidelige vine, sådan som det har været tilfældet lige siden familien Miailhe købte, eller rettere fik slottet overdraget tilbage i 1924, og som noget lidt usædvanligt for en Medoc er Coufran fremstillet af hele 85% Merlot og kun 15% Cabernet Sauvignon, hvilket har fået nogen til at kalde vine for Medocs Pomerol.
Men bortset fra det er fremstillingen strengt traditionel med en blanding af maskinel og manuel høst fra de 76 ha. der i øjeblikket er tilplantet med i gennemsnit 40 år gamle vinstokke tæt på floden og grænsende op til Saint-Estèphe.
Der sker en sortering når druerne ankommer til kælderen og herefter fjernes alle stilke hvorefter druerne knuses ganske let og forsvinder op i gæringstankene af cement og rustfrit stål. Om nødvenligt lader man lidt af mosten løbe fra inden gæringen for at skabe en mere koncentreret vin (den såkaldte saignée), og engang i december kommer konsulenterne Jacques and Eric Boissenot forbi for at hjælpe til med at sammenstikke årets cuvée.
Et arbejde der som regel højest inkluderer 70-75% af årets høst, mens resten ender i 2. vinen La Rose Marechale eller bliver solgt til grossisterne inde i Bordeaux. Vinen modner herefter 12 måneder på overvejende franske fade (25% nye) inden den klares og filtreres ganske let i forbindelse med aftapningen på flaske.
Resultatet er en vin til den mørke side som tydeligt fortæller historien om den klare dominans af Merlot druer. Den behøver lidt tid i glasset før den åbner sig, og har måske allerbedst af at blive plasket over på en karaffel i god tid inden den skal nydes. Herefter bliver den mørke frugt med dejlige noter af mørke blommer, brombær og krydderier fra fadene mere markant, og det i starten lidt robuste udtryk mildnes og erstattes af smagfuld fylde.
Producent
Selvom Chateau Coufran kan føres tilbage til midten af 1700-tallet, begynder den moderne æra for Chateau Coufran først 1924. Her sælger Celerier familien, som havde ejet ejendommen siden 1868 til brødrene Louis og Edouard Miailhe i forbindelse med et forlig om krigsskade erstatninger under 1. verdenskrig.
Louis og Edouard var ud af en velhavende og succesrig familie af vinmæglere og i ly af krisen i 20’erne og 30’erne købte de en række slotte, herunder bl.a. Chateau Pichon-Lalande i Pauillac, for senere at sælge dem videre med fortjeneste og nogen gange også med snor i de forskelle slottes videre skæbne. Det er således Edouard Miailhe’s yngste datter, der i 1978 dukkede op som den nye ejer og administrator på Chateau Pichon-Lalande og herfra fungerede som en af de mest utrættelige ambassadører for Bordeaux lige ind til hun i 2007 solgte slottet til Champagne Roederer. Offentligheden lærte hende at kende som Madame Maj-Eliane de Lencquesaing.
I dag er det Louis Miailhe børnebørn, søskendeparret Marie-Cécile Miailhe-Vicaire og Eric Miailhe der residerer på Chateau Coufran de seneste år med hjælp fra de to respekterede konsulenter brødrene Jacques og Eric Boissenot.
Chateau Coufran ligger på Route de Cadourne et par km. nord for Saint-Estèphe og disponerer over 76 ha. De største parcel ligger lige ved slottet og kendes på et lille jagttårn midt ude vinmarker, hvorfra der er en dejlig udsigt over mod slottet og videre nordpå mod Royan og Garonneflodens møde med havet.
Det bemærkelsesværdige er, at vinmarkerne er tilplantet med hele 85% Merlot og bare 15% Cabernet Sauvignon. Sådan har det ikke altid været. Indtil midt i 1930’erne var tilplantningen magen til de fleste andre slotte i Medoc, men Louis Miailhe blev træt af, at Cabernet Sauvignon druerne ikke modnede ordentligt, så han flåede vinstokkede op og plantede Merlot i håbet om, at kunne høste en mere moden frugt.
Den beslutning er der ikke blevet pillet ved siden, og i dag kaldes Coufran i visse kredse kærligt ”Medoc’s Pomerol”. Vinstokkene står med en tæthed på 8.000 vinstokke pr. ha., og med en alder på mere 40 år i gennemsnit er de blandt de ældste i Medoc.
Chateau Coufran producerer ikke nogen 2. vin. I stedet frasælges ca. 1/3 af høsten hvert år hvorefter den gennemsnitlige produktion er 400.000 flasker.
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Haut-Medoc er den sydlige del af selve Medoc distriktet (den nordlige del kaldtes tidlige Bas-Medoc men nu blot Medoc). Det dækker 2/3 dele af Medoc halvøen. Jordbunden i Haut-Medoc består hovedsageligt af grus transporteret af floderne Gironde og Dordogne ovenpå en lerbase, og netop den lune, veldrænende grus er en af de vigtigste årdager til den sentmodnende Cabernet Sauvignon drues succes her. Områderne tættest på floden har de dybeste gruslag, og jo længere væk man kommer fra floden jo mere ler er der i jordbunden, og derfor også større dominans af Merlot. Haut-Medoc er også hjemsted for de kendte, selvstændige appellationer Saint-Estephe, Pauillac, Margaux og Saint-Julien samt de to mindre kendte Moulis og Listrac. Apellationen dækker kun rødvin, og vinene er som regel fadlagrede.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter