10. årgang efter at Christian, Edouard og Charlotte Moueix har taget fuld kontrol over slottet og fejrede begivenheden ved at ændre slottets navn en lille smule til minde om deres mor og farmor Anne-Adèle, der beholdt sit smukke efternavn Monange. Det betyder ”Min engel”!
Det nye management betød et imponerende kvantespring fremad for kvaliteten, og det er ikke forkert at hævde, at der er tale om et paradigmeskifte som udstillede at Pascal Delbeck, som bestyrede slottet efter Heylette Dubois Challon død i 2003, ikke havde den nødvendige kapital og måske heller ikke det nødvendige talent.
Belair-Monange er tilbage på sporet og passer nu godt på sin rangering som "Premier Grand Cru Classé B" hvorfra den begynder at bide både Château Ausone og Château Cheval Blanc i hælene. Dette opsigtsvækkende kvantespring har fået nysgerrige anmelderne til at strømme til, og vinen er i disse år en af hyppigst og bedst anmeldte vine i Saint-Emilion.
Mens de mistede mere end halvdelen, de steder det værst for sig i Pomerol, slap Belair-Monange i følge Christian Moueix med skrækken, da frosten ramte Bordeaux i april 2017 og efter en smuk vækst sæson høstede man sunde og smukt modne druer, der blev dobbeltsorterede - både manuelt og optisk - efter alle stilke var fjernet. Gæring i thermo-regulerede beton og rustfri ståltanke uden voldsomme omrøringer og ekstraktion og derpå modning i 16-18 måneder fade (50% nye) frem mod den klassiske klaring med friske æggehvider, en let filtrering og aftapningen på flaske.
The 2017 Bélair-Monange is ripe and explosive in the glass, with tremendous fruit density and a real sense of power. Exotic spice, mocha, sweet pipe tobacco, cinnamon and floral notes add layers of nuance to a core of super-ripe dark red and purplish fruit in this sumptuous, flamboyantly ripe Saint-Émilion. Soft curves give the 2017 tons of immediacy, but there is also more than enough freshness and structure to support many years in the cellar. Antonio Galloni – Marts 2020