9. årgang efter at Christian, Edouard og Charlotte Moueix har taget fuld kontrol over slottet og fejrede begivenheden ved at ændre slottets navn en lille smule til minde om deres mor og farmor Anne-Adèle, der beholdt sit smukke efternavn Monange. Det betyder ”Min engel”!
Det nye management betød et imponerende kvantespring fremad for kvaliteten, og det er ikke forkert at hævde, at der er tale om et paradigmeskifte som udstillede at Pascal Delbeck, som bestyrede slottet efter Heylette Dubois Challon død i 2003, ikke havde den nødvendige kapital og måske heller ikke det nødvendige talent.
Belair-Monange er med andre ord tilbage på sporet og passer nu godt på sin rangering som "Premier Grand Cru Classé B" hvorfra den nu forsøger at bide både Château Ausone og Château Cheval Blanc i hælene. Dette opsigtsvækkende kvantespring har fået nysgerrige anmelderne til at strømme til, og vinen er i disse år en af hyppigst og bedst anmeldte vine i Saint-Emilion.
I 2016 fremstillet af hele 95% Merlot som man dygtigt formåede at beskytte bag løvet, mens andre producenter fik svedet der frugt, da det i sensommeren pludselig blev meget varm og tørt. Manuel høst og dobbeltsortering af druerne både manuelt og optisk efter alle stilke er fjernet. Gæring i thermo-regulerede beton og rustfri ståltanke uden voldsomme omrøringer og ekstraktion og derpå modning i 16-18 måneder fade (50% nye) frem mod den klassiske klaring med friske æggehvider, en let filtrering og aftapningen på flaske.
The fruit—plum, fig and black currant—is decidedly dark in profile now, but it is very, very pure, with sleek and racy definition throughout. There's a swath of tobacco and alluring toast as well, but this red is defined on its back end by a bolt of chalky minerality that is buried deep and should emerge fully with extended cellaring. James Molesworth - Marts 2019