Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 89.250,-
Bâtard-Montrachet Grand Cru
- 6 stk. 89.250,-
17.500,-
23.333,33 pr. l.
6 stk.
89.250,-
14.875,- pr stk.
Spar 15.750,-
Anbefalinger
Allen Meadows - Burghound
95
An expressive and actually quite elegant nose features lemon rind, spiced pear, white peach and plenty of dried floral influences. The supple, round and imposingly scaled big-bodied flavors are impressively concentrated and while quite powerful, they are also quite seductively textured before culminating in an explosive yet impeccably well-balanced finish. As is usually the case, this is a big wine but it retains a certain refinement that, in the same vein as the Bienvenues, is not exactly expected in a bold and exceptionally rich vintage like 2009. Allen Meadows - Juni 2012
Stephen Tanzer International Wine Cellar
95
Bright, green-tinged yellow. Lime, powdered stone and mint on the nose, along with a buttery nuance. Dense, saline, sappy and intensely flavored; offers very good cut for a wine with such breadth and richness. The white peach and lime tea flavors are complemented by a hint of exotic fruits. Much more powerful and chewy than the Bienvenue (this is 13.5% alcohol), not to mention more structured. Finishes with a whiplash of mirabelle, honey and jasmine. September 2011
Robert Parker - The Wine Advocate
96
Antonio Galloni - August 2011
Beskrivelse
Bâtard-Montrachet er med sine 10,2 ha. den største af de 5 berømte Grand Cru'er, og Leflaive er med sine 1,9 ha., som Joseph Leflaive erhvervede til meget gunstige priser lige efter 1. verdenskrig, en af største spillere på den ikoniske vinmark, der i dag er splittet mellem 24 ejere. Leflaives andele er fordelt mellem 4 parceller, der er gentilplantet i henholdsvis 1962/64, 1974, 1979 og 1989 og meget logisk kaldes Bâtard 7, Bâtard 8, Bâtard 9 og Bâtard 21, hvis man lige orienteres om, at tallene henviser til parcellernes størrelse i ouvrées, den gamle burgundiske måleenhed ouvrées, hvor 1 ouvrée svarer til 1/24 ha.
Druerne er naturligvis høstet i hånden med en allerede soignering oppe på Bâtard-Montrachet og endnu en i et telt foran Leflaives Chais. Herefter er alle stilke fjernet forud for den langsomme presning hvorfra kun den frit løbende most anvendes. Mosten får lov til at sætte sig natten over inden den er fyldt på fade (25% nye) fra Vosges og Allier efter et regime, der dikterer maksimum 50% Vosges og minimum 50% Allier. Her er vinen ført gæret uden fremmede gærstammer og siden modnet i 11 måneder, hvorefter den endelige cuvée er sammenstukket i rustfrit stål i sensommeren 2010, således at Le Cuvage kunne blive klargjort til det næste rykind. herefter er vinen modnet i yderligere 6 måneder inden den efter en homøopatisk klaring og en let filtrering tappet på flaske i foråret 2011.
Resultatet er meget mineralsk, koncentreret og vedholdende Montrachet, som samtidig også besidder en blomstrende, yndefuld og livlig nerve, der alene gør den til noget ganske særligt på den burgundiske vinscene. Dertil kommer at den også er fra Anne-Claude Leflaive og Pierre Morey's glansperiode. De to visionære personligheder, som i al væsentlighed må tilskrives æren for at Domaine Leflaive er blevet en af de fornemste ambassadører for Chardonnay i absolut verdensklasse.
Producent
I Côtes de Beaune er det kun meget få som kommer op på siden af Domaine Leflaive. Domainet er kult, og vinene tilhører hvert år de bedst anmeldte og mest efterspurgte i hele Bourgogne.
Domaine Leflaive har tilhørt den samme familie lige siden begyndelsen, og før det har familien har dyrket druer og bygget vinfade i hvert fald siden 1717. Det var Joseph Leflaive, som lagde grundstenen i 1905 og i den efterfølgende 20 år opkøbte en lang række fremragende parceller mens Bourgogne var i knæ ovenpå vinlusens hærgen og en verdenskrig som heller ikke lod de gyldne skråninger uberørte. 24 imponerende ha. udelukkende tilplantet med Chardonnay - her i blandt 5 ha. med status af Grand Cru og 11 ha. med status af 1. Cru. - er det efterhånden blevet til, og dertil kommer, at familien siden 2004 har været på jagt efter ypperlige parceller i Mâconnais hvor det efterhånden er det blevet til et patchwork af små jordlodder på til sammen næsten 20 ha.
Domaine Leflaive var og er stadig pionerer inden for først økologisk og siden biodynamisk produktion i Bourgogne, og få andre steder er man så stålsatte i troen på, at det kun kan lade sig gøre at skabe vidunderlige vine hvis man først efterstræber fuld biodiversitet i vinmarkerne og siden arbejder i harmoni mellem jordens og månens rytmer i kælderen.
François Bouchet, der var biodynamisk rådgiver for Domaine Leflaive fra 1989 og frem til sin død i december 2005, forklarede sin approach således: "Biodynamism develops every living species thanks to specialised preparative treatments made from yarrow, camomile, nettle, dandelion, valerian, compost and silica or sand which are true catalysts of energy. It is via the plant that the whole organism is vitalised, as much as through its deep rooting in the soil as by the leaves which capture the sun’s energy. The wine which is produced is a direct result of the balance between the terroir and the atmosphere."
Men ellers er der ikke så mange hekserier på Domaine Leflaive. Hele vinfremstillingsprocessen følger den burgundiske tradition. Høsten er manuelt. Gærceller udefra er forment adgang. Gæringen får lov til at tage den tid den skal, og bortset fra vinene fra Mâcon-Verzé, så er recepten den samme helt oppe fra Grand Cru Montrachet og ned til den generiske Bourgogne Blanc: Langsom presning, fadgæring, 12 måneders fadlagring og til sidst 6 måneders modning i rustfrit frem mod aftapningen på flaske, der så vidt muligt sker uden klaring eller filtrering det 2. forår efter høsten. Det eneste der skrues på, er mængden af de nye fade i de forskellige vine.
Det foreløbig største aftryk er blevet sat af Anne-Claude Leflaive, som kom til som 3. generation i 1990. Hun nåede at få 3 år ved siden af sin far Vincent Leflaive inden han døde, og arbejdede de første år sammen med sin fætter Olivier Laflaive, men da hans negociant projekt for alvor begyndte at få luft under vingerne fandt familien, at det var bedst, de fortsatte hver for sig. Anne-Claude stod herefter i spidsen for konverteringen fra traditionelt landbrug til biodynamisk produktion og for de strategiske opkøb i Mâconnais alt imens vinene bare blev mere harmoniske og mere elskelige.
Anne-Claude grundlagde en særlig skole for biodynamik ”Ecole du Vin et des Terroirs” i Puligny-Montrachet, blev fejret som “The best white wine maker in the world” i Decanter Magazine I 2006 og nåede lige at modtage sine kollegaers fornemste hæder i form af ”The Winemakers' Winemaker Award” i 2014 inden hun desværre tabte kampen mod en ondartet kræftsygdom bare 59 år gammel. Herefter blev det hendes nevø og grundlæggeren Joseph Leflaives tipoldebarn Brice de La Morandiere's tur til at tage over, og i dag er det ham der i 4. generation fører det stolte domaine videre, så det bliver i familien!
Bag Anne-Claude stod den berømte Bourgogne-vinmager Pierre Morey i perioden 1988-2008. Han blev efterfulgt af Eric Remy som nåede at stå spidsen for det berømte domæne i 9 år indtil Brice de la Morandiere i februar 2017 annoncerede at den unge ønolog Pierre Vincent skulle tiltræde som ny general manager.
Vinene fra Domaine Leflaive er blevet så efterspurgte, at der desværre også har været forfalskninger i omløb. Derfor besluttede Anne-Claude Leflaive, at alle flasker (undtagen Mâcon-Verze) skulle forsynes med et såkaldt Prooftag. Alle flasker fra Domaine Leflaive har således siden 2011 båret et Prooftag på flaskens hals, som betyder, at kapslen ikke kan fjernes uden forseglingen brydes, og at man via en alphanumeric code kan få adgang til informationen om de forskellige vinmarkers størrelse og vinstokkenes alder på leflaive.fr
Løgismose har tilbudt vine fra Domaine Leflaive i mere end 25 år. Ofte i så begrænsede mængder at de ikke flages her på hjemmesiden. Du ser vores aktuelle udvalg her og du er altid velkommen til at efterspørge yderligere muligheder pr. e-mail.
Vinene:
Domaine Leflaive (27 ha) (L’émotion unique de Puligny-Montrachet)
GRAND CRU VINE:
Bienvenues-Bâtard-Montrachet | 1.2 ha | tilplantet: 1958-1959
Bâtard-Montrachet | 1.7 ha | tilplantet: 1962-1989
Chevalier-Montrachet | 1.8 ha | tilplantet: 1955-1980
Le Montrachet | 0.1 ha | tilplantet: 1960
PREMIER CRU VINE:
Chassagne-Montrachet La Maltroie | 0.17 ha | tilplantet: 2005-2006
Meursault Sous le Dos d’Âne | 1.26 ha | tilplantet: 1995-2004
Puligny-Montrachet Cru Clavoillon | 4.8 ha | tilplantet: 1959-1988
Puligny-Montrachet Les Folatières | 1.2 ha | tilplantet: 1962-1999
Puligny-Montrachet Les Combettes | 0.7 ha | tilplantet: 1963-1972
Puligny-Montrachet Les Pucelles | 2.8 ha | tilplantet: 1957-1985
VILLAGE & REGIONALE VINE:
Bourgogne Blanc (Les Parties, Les Houlières, La Plante des Champs) | 4.3 ha | tilplantet: 1979-2003
Puligny-Montrachet | 4.7 ha | tilplantet: 1955-2003
Domaines Leflaive (24 ha) (La diversité des expressions des Mâcons)
MÂCONNAIS:
Mâcon-Verzé (Les Cassons, En Perret, Escolles, Les Muse) | 9.3 ha | tilplantet: 1930-2010
Mâcon-Verzé Les Chênes | 3.4 ha | tilplantet: 1935 (0.45 ha); 1973-2002 (2.98 ha)
Mâcon-Verzé Le Monté 0.9 | tilplantet: 1964-1965
Mâcon-Igé | 0.8 ha | tilplantet: 1986-1989
Pouilly-Fuissé La Chaneau | 0,7 ha | tilplantet: 1960
Pouilly-Fuissé En Vigneraie | 0,5 ha | tilplantet: 2001
Pouilly-Fuissé | 1.4 ha | tilplantet: 1960-2011
Saint-Véran Blanc | 0,4 ha | tilplantet: 1950-1990
Leflaive & Associés (ca 7 ha) (Le négoce haut de gamme)
Auxey-Duresses Blanc | 1.3 ha | tilplantet: Ikke oplyst
Bourgogne Blanc | 4.0 ha | tilplantet: 1950-1990
Puligny-Montrachet | ha ikke oplyst | tilplantet: Ikke oplyst
Rully Premier Cru | ha ikke oplyst | tilplantet: 1950
Esprit Leflaive (ca 6 ha) (Le négoce haute couture)
En serie af vine som blev lanceret i 2018-årgangen. Medio 2022 er det uvist, om nogle af dem vil blive relanceret.
Røde:
Nuits Saint Georges
Pommard Les Arvelets 1. Cru
Corton Les Grandes Lolières
Hvide:
Pouilly-Fuissé Clos Reyssier
Pouilly-Fuissé
Chablis Cru Fourchaume 1. Cru
Savigny les Beaune Les Vergelesses 1. Cru
Corton-Charlemagne Grand Cru
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Chassagne-Montrachet er en kommune appellation på Cote de Beaune i den sydlige del af Cote d'Or. Chassagne referer til byen af samme navn og Montrachet til en af kommunens fineste marker, Le Montrachet. Appellationen ligger mellem Puligny-Montrachet og Santenay og dækker ca 300 ha. Der produceres både rød og hvidvin på henholdvis Pinot Noir og Chardonnay og hvidvin udgør ca. 2/3 dele af produktionen. Kommunen er generelt bedst kendt for hvidvine og i den nordlige del findes 3 Grand Cru marker (kun hvidvin), 2 af dem deles med Puligny-Montrachet. Chassagne-Montrachet har desuden 50 marker klassificeret som Premier Cru. Vinene er typisk fadlagrede og de hvide rummer en kombination af fedme, elegance og mineralitet, som gør dem blandt de mest eftertragtede hvide Bourgognevine.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter