VINPRODUCENT
Weingut Gies-Düppel
”Alt godt kommer til den, der gider vente” er der et gammelt mundheld, der siger, og det passer i den grad på historien om vinene fra den superinteressante Weingut Gies-Düppel, som det tog Løgismose 6 år at få fast i sortiment.
Tilbage i 2008, var vi en tur i Mainz og besøgte den store VDP Weinbörse i Mainz, hvor alle medlemmer af foreningen af ”Deutsche Prädikatweingüter”, hvert år viser sig frem.
Vi smagte måske et par hundrede vine, inden vi listede sydpå for at ramme "Der Südliche Weinstrasse", der strækker sig fra Neustadt og helt ned til den franske grænse, der hvor Pfalz bliver til Alsace. Her havde vi hørt om fem unge fyre, som efterstræbte det ypperste og delte deres passion i en lille sammenslutning, som de kaldte ”Südpfalz Connexion”. Vi besøgte dem alle og oplevede adskillige vine, som sagtens kunne matche meget af det, som vi forinden havde smagt blandt de berømte ”Deutsche Prädikatweingüter”.
Især et af besøgene bød på oplevelser ud over det sædvanlige. Det var, da vi tilbragte et par timer sammen med Volker Gies og Tanja Schmidt, der var blevet kærester et par år forinden, da han blev fejret som ”Årets nye talent i Pfalz”, og hun, som den lokale skønheds- og vindronning, skulle overrække ham prisen og et enkelt kindkys.
Eksport til Danmark
Vi blev både imponerede og begejstrede og indledte drøftelsen om et muligt samarbejde, men her sluttede festen. Tanja så ingen grund til at eksportere, når de nu var i den lykkelige situation, at de kunne sælge hele produktionen og mere til ved stalddøren.
Vi holdt forbindelsen ved lige og fulgte Volker og Tanjas rejse mod stjernestatus. Tanja blev til Frau Gies. Der kom småfolk ind i familien, så der ikke helt var den samme tid til at betjene de private kunder, og først og fremmest fordoblede Volker Gies produktionen via systematiske opkøb af fantastiske parceller, således at der blev plads til eksport til Danmark.
Volker Gies er blevet kendt som en af de største ”terroirister” (undskyld den lille ordleg) i Tyskland og via minutiøse jodbundsundersøgelser er det lykkedes ham inden for en radius på mindre end 1 kilometer at isolere frugten fra Riesling vinstokke, der har rødderne nede i Schiefer, Granit, Roter Tonstein og Kalkstein. Det blev til Gies-Düppel’s såkaldte ”terroirweine”. 4 vine som i dag er Tysklands måske fornemste kvartet, når det handler om at demonstrere jordbundens indflydelse på vinenes aromaprofil.
SORTIMENT
Vinene blev i starten delvis produceret på bekostning af d berømte VDP. Grosse Lage Birkweiler Manderberg og Birkweiler Kastanienbusch til stor fortrydelse for meningsdannerne og ikke mindst for præsidiet hos Deutsche Prädikatweingüter, som aldrig vekslede Volker Gies VDP-kandidatur til et medlemskab.
Tilkøb af spændende parceller har betydet, at terroir vinene ikke længere står så centralt i sortimentet, og det kan smages at de efterhånden 11 vine med Erste Lage og Grosse Lage status nu får mere kærlighed, og det er angiveligt Volker Gies’ ambition at disse vine i de kommende år skal løfte Weingut Gies-Düppel op på den allerøverste hylde hos Eichelmann og Gault & Millau.
TOPPEN AF POPPEN FRA GIES-DÜPPEL
Det tog lige 6-7 år inden vi fik hul igennem til Weingut Gies-Düppel, men siden er det gået stærkt, og vi har i dag et nært forhold til Volker og Tanja Gies. Vi besøgte dem gerne flere gange om året lige indtil corona-pandemien på forbandet vis satte en stopper for alle ikke nødvendige udlandsrejser, og når vi ikke kunne ses, kom vinene til os.
Tanja har således gavmildt forsynet os med prøver på nye årgange og nye vine lige så snart de var tappet og mange gange har vinene fra Gies-Düppel været dagens højdepunkt for Løgismoses smagepanel, når smagningerne bød på lidt for mange prøver fra producenter, som helt åbenbart savnede passion og talent. Vi har allerede fået de første, helt friske 2020'ere på lager fra Volker og Tanja Gies og vinene står bare utålmodigt og venter på, at det for alvor bliver forår i Danmark. Men her gælder det deres bedste Riesling, som var årsagen til, at vi holdt forbindelsen ved lige, selvom Tanja foretrak at sælge til sine tyske stamkunder, og deres bedste, Pinot Blanc, som har betydet at Gies-Düppel 10 år i træk har kunnet lade sig fejre som den bedste Weißburgunder-producent i Pfalz.
Dette er Rieslingen som tryllebandt mig mest da jeg var på vinsafari i Pfalz med Christian Grønlykke tilbage i 2008, og siden har jeg fået samtlige årgange ”i bogen”, som man siger. Vi smagte vinen fra en flaske hvorpå der var noteret en dato som lå 4 dage forud for vores besøg så det var også med denne vin jeg lærte, at ordentlig Riesling stadig spræller lystigt selvom den har været åben i en uges tid.
Den er berømt for sine sedimentære bjergarter, der indenfor få meter veksler mellem skifer, kvarts og sandsten hvilket frembringer en finurlig variation i druernes saft og mineralitet. Gæring i stål og 9 måneders modning i et brugt såkaldt "Doppelstückfass". En sublim ballerina, der virtuost udfolder sig i spændingsfeltet mellem pirrende mineralitet og herlige associationer til sprøde æbler og saftige ferskner, der bliver båret frem på en bund af pink grape og modne citroner. Tør på den saftige måde, og i det hele taget en profil, som er meget bredt appellerende.
En sublim ballerina, der virtuost udfolder sig i spændingsfeltet mellem pirrende mineralitet og herlige associationer til sprøde æbler og saftige ferskner, der bliver båret frem på en bund af pink grape og modne citroner. Tør på den saftige måde, og i det hele taget en profil, som er meget bredt appellerende.