HISTORIEN OM LØGISMOSE
Butikken på Nordre Toldbod
Butikken, som i dag hedder 'Løgismose Vin, Mad og Delikatesser', åbnede i 1982 og dannede rammen om Vinimporten. Læs om hvordan butikken udviklede sig til et foregangssted for convenience.
Se aktuelle tilbud, åbningstider, find vej og meget mere her.
Siden 1982 har et gammelt pakhus på Nordre Toldbod dannet ramme om Løgismose mad- og vinimport. I starten var butikken nærmest bare et lager, hvor indviede kunne komme forbi og hente en kasse vin i den meget begrænsede åbningstid mellem torsdag og lørdag.
Løgismose var dengang havnens eneste virksomhed, der ikke havde noget med skibsfart at gøre. Løgismoses lokaler havde tidligere fungeret som en slags arbejdsformidling for havnearbejdere. Væggene var stadig nikotingule med lange knagerækker, hvor folk havde kunne hænge deres tøj og skifte til kedeldragt, hvis det viste sig, at der var arbejde at få, den dag de kom forbi.
VIN VED FÆRGERAMPEN
Man kom ikke bare forbi Løgismose, men skulle vide, at vinudsalget lå der – bag adgang-forbudt-skilte og færgeramper. Det var ikke langt fra, hvor Polensbåden lagde til, hvilket betød, at de ansatte i butikken dagligt måtte afvise folk, der faldbød billig vodka og caviar fra Østblokken. Også mange af Løgismoses kunder oplevede at blive stoppet af toldere, der lige ville tjekke, at deres nyindkøbte kasser med vin var banderoleret og indført på lovlig vis.
Op igennem 1980'erne fik vinhandlerne stadig sværere vilkår. Vin var blevet en dagligvare, og folk købte det ikke længere i specialbutikker, men i supermarkeder. Mange vinhandlere lukkede eller forsøgte at finde en ny vej ved at kombinere deres vinudsalg med salg af tipskuponer.
På Nordre Toldbod begyndte man i stedet at lave mad. Boeuf Bourguignon, cassoulet og konfiterede andelår, der blev solgt fra et åbent køkken, frisklavet efter opskrifter fra Kong Hans' Kælder. Det skulle vise sig at være lidt af et columbusæg – en simpel løsning på et kompliceret problem.
Kvalitet er nok en af sprogets mest misbrugte gloser. Man kan som regel regne med, at hvis folk taler og skriver meget om kvaliteten af deres produkter, så er der nok et eller andet galt. Med kvaliteten.
Vi taler gerne vidt og bredt om, hvordan vi laver vores ting, hvilke råvarer vi bruger, og om det håndværk, der ligger bag. Om det er kvalitet eller ej, det er i sidste ende op til kunden at afgøre.
Og det er egentlig ganske enkelt at tage stilling til: Smager det godt? Gør det en forskel? Bringer det glæde til måltidet – og mit liv? Så længe det er kunderne og ikke bare os selv, der forbinder Løgismose med kvalitet – ja, så er vi på rette vej.
CONVENIENCE, FØR DET FANDTES
Kunderne kunne nu få en kombination af mad og vin. De nøjedes derfor ikke længere med at komme forbi en gang om måneden, men kom i stedet forbi en gang om ugen. Vinudsalget på Nordre Toldbod tilbød således sine kunder convenience i en travl verden, før det overhovedet blev betragtet som et salgsbegreb.
I mere end 20 år har vekslende dygtige køkkenchefer været med til at skabe velduft og sprede velsmag på Nordre Toldbod, og da de i efteråret 2004 begyndte på hver uge at tilbyde en stor luksuriøs menu, en mindre mere hverdagsagtig menu og så det, de valgte at kalde ”tapas”, havde de fundet ind til et koncept, der viste sig ikke at have nogen udløbsdato.
TAPAS TIL TO
I 2004 var der ikke mange, der talte om end sige anede, hvad tapas var, men det skulle komme til at ændre sig. Det der blev kaldt ”Tapas til To”, men som kunderne bare kaldte ”Tapasposen”, blev køkkenets største succes, også selvom der efterhånden kom andre til, som ikke vogtede sig for efterligninger. Ugens tapas blev et af de faste elementer i vores nyhedsbrev, som også så dagens lys i 2004 og til sidst var det sådan, at kunderne begyndte at ringe eller skrive, når nyhedsbrevet engang i mellem var lidt forsinket. Spørgsmålet var altid det samme: ”Hvad mon der er i ugens tapaspose?”
Kokkene har vendt og drejet små-hapserne i snart 18 år, og det skulle være ganske vist, at det efterhånden er blevet til flere end 1.000 variationer. Det smukke er; der er flere på vej!