Når det kommer til økologi, og det vi i dag har lært at kende som natur vine, er Manuel Valenzuela og hans livsværk Barranco Oscuro oppe på kanten af Sierra Nevada nationalparken nogenlunde midtvejs mellem Granada og Almeria uden sidestykke i Spanien. Han kom til Alpujarra i 1979 på et tidspunkt, hvor de fleste havde travlt med at flytte væk, og købte en fløj af bodegaen, som ikke havde været i seriøs produktion, siden vinlusen satte alt i stå.
Manolo, som han kaldes, plantede med stor nysgerrighed både de lokale og de internationale druesorter, som mange dengang troede ville frelse den spanske vinindustri, og nok så vigtigt sagde han lige fra starten "Tak, men nej tak" til alle tilbud på kemikalier og andre tilsætningsstoffer, som kunne lette hans arbejde i vinmarkerne og i kælderen.
Manolo ville producere ”vinos autenticos” og han blev lokomotivet i en sammenslutning, som tog afstand fra enhver manipulation med den frugt, som naturen begavede vinbønderne med, og da det nationale regelsæt for økologi ankom i 1989, blev Barranco Oscuro Spaniens første økologisk certificerede vingård.
Siden droppede Manolo den økologiske certificering, fordi han mente, at hele setuppet blev kommercialiseret med manglende respekt for den bæredygtighed, som det hele oprindeligt havde handlet om. Derfor er Barranco Oscuro og de vine, som Manolo og hans søn Lorenzo producerer, forunderligt nok uden for nummer, men det bekymrer ikke Manolo og Lorenzo. Deres vine er på kortet på en lang række af Spaniens fornemste restauranter, og nogle af vinene er så efterspurgte, at produktionen må allokeres.
En af vinene er denne Alpujarra Rubaiyat, der er ren Syrah fra vinstokke der er plantet i 1996 og kultiveret i espalier i 1270-1368 meters højde. Vinstokkene har fra dag et har været dyrket traditionelt i ordets oprindelige betydning, hvilket vil sige uden anvendelse af herbicider, pesticider og syntetisk gødning. Der spredes kompost og humus mellem vinstokkene om efteråret, som ud over at give næring også hjælper med til at holde på fugten fra den regn, som trods alt falder. Derudover er det eneste "indgreb" en tidlig forebyggende sprøjtning med svovlopløsning mod meldug.
Høsten er manuelt med en omhyggelig soignering af klaserne, mens de plukkes og derefter direkte maceration med op til 50% hele klaser i rustfrit stål, hvor gæringen begynder spontant uden tilsætning af gær eller noget andet, og gæringstemperaturen reguleres udelukkende af de kølige efterårsnætter på bjerget. Vinen modner efterfølgende 9 måneder i brugte franske og amerikanske fade uden nogen form for bakteriebekæmpelse ud over god gammeldags rengøring. Herefter sammenstikkes den endelige cuvée som filtreres ganske let inden den tappes på flaske uden klaring eller svovling.
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og helt uden anvendelse af svovl, hvorved den bliver en del af naturvins familien. Hos Løgismose ligesom mange andre taler vi om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:

Forvent tydelige naturvins-karakteristika