Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 18.844,50
Vosne-Romanée Les Champs Perdrix
- 6 stk. 18.844,50
3.695,-
4.926,67 pr. l.
6 stk.
18.844,50
3.140,75 pr stk.
Spar 3.325,50
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
92-94
Jasper Morris - December 2021
Vinous by Antonio Galloni
89-91
Neal Martin - December 2021
Allen Meadows - Burghound
89-92 Top value Outstanding
Allen Meadows - Januar 2022
Beskrivelse
Champs Perdrix er virkelig et Sweet Spot, og når man går en tur gennem vinmarken, og skuer ned over La Tâche og Romanée-Conti, er det svært at forstå, hvorfor der ovre på den anden side af den lille asfalteret vej skal være tale om Grand Cru, når Champs Perdrix ikke engang kvalificerer sig til Premier Cru. Der er næppe nogen som i dag kan fatte hvilke kompromisser, som myndighederne for snart 100 år siden måtte forbi, før forhandlingerne om Bourgognes hierarki faldt på plads.
Christophe Perrot-Minot har 0,4 ha. med omkring 45 år gamle vinstokke på Champs Perdrix og producerer herfra år efter år en af de bedste vine på hele Côte d'Or, som ikke er medlem af Premier- og Grand Cru familien, og vinen er da også en favorit hos en række af vor tids mest dedikerede Bourgogne eksperter. Blandt andre Allen Meadow, som i sin "ultimate Burgundy reference" år efter år kalder vinen for "Outstanding".
Christophe tilhører den generation, som ikke gør det store nummer ud af det arbejde, der er forbundet med at forvandle druerne til vin. Det er ude i vinmarken at de rene og forførende vine bliver formet, og i kælderen gælder det blot om ikke at ødelægge alt for meget. Det er en sang, som synges af mange andre, men hos Christophe er omkvædet en stadig blødere vinificering (kun få og forsigtige omrøringer), stadig flere hele drueklaser og stadig færre nye fade.
Druerne er naturligvis håndhøstede, og efter den obligatoriske soignering og sortering og et meget tidskrævende manuelt klippearbejde igen muligt at arbejde med omkring 50% hele druer inklusive den del af stilkene, som druerne er fæstet til. Der blev arbejdet med en såkaldt kold maceration ved 14 grader i rustfrit stål i en uges tid inden temperaturen fik lov til at stige, og den egentlige gæring gik i gang uden fremmede gærstammer og med kun meget få omrøringer for at reducere risikoen for alt for markante tanniner. Efter gæringen fik vinen lov til at sætte sig (bundfælde) i nogle dage inden den blev fyldt på fade fra Tronçais og Bertrange leveret af Remond i Ladoix-Serrigny (kun 20% nye i 2020). Her modnede den i 16 måneder uden omstikninger og med kun enkelte omrøringer inden den endelige cuvée blev sammenstukket og tappet på flaske uden klaring eller filtrering i det sene forår 2022.
Christophe Perrot-Minot havde som sædvanlig besøg af bourgogneeksperten Allen Meadows i januar (2022), og inden smagningen kom Christophe med denne evaluering af 2020 årgangen til den håndholdte mobiloptager:
"2020 is, much like 2019 in certain respects, an excellent but relatively tiny vintage as my net yields came in between 18 and 20 hl/ha versus the 22 hl/ha I realized in 2019. The growing season was again very hot and dry and while we didn't have much disease pressure, the flowering did not go especially well and thus there was a lot of shatter and a high incidence of shot berries. The summer was even drier than that of 2019 and there were some berries that were either sunburned or over ripe that had to eliminated. We picked very fast between the 27th of August and the 4th of September. Despite the heat and small quantities, potential alcohols were reasonable as the highest that I had came in at 13.7%. I used between 40 and 50% whole clusters and employed no more than 20% new wood for the élevage. While the vinifications were problem-free, the challenge was to avoid over extracting as the skins were both thick and ripe and thus the extractions happened almost by themselves. One day too many of cuvaison and it would have been easy to have excessively tannic wines. I took care to properly aerate the musts in order to help the yeasts do their job in an expeditious manner and thus the cuvaisons finished as they should have. Regarding the wines, while I liked my 2019s, I like my 2020s even better as they have excellent energy and even better transparency plus they have everything they need to age for basically as long as anyone would want to cellar them."
Efterfølgende konkludere en begejstret Allen Meadows: "I agree with Perrot-Minot because even though I was very impressed with his 2019s, his 2020s are quite simply terrific and should be on your shopping lists."
Vinen er tappet med kvalitetspropper og hver enkelt flaske forsynes til sidst med en "logstrip", der gør det muligt at indhente oplysninger om hver enkelt flaskes videre færd på internettet. (http://www.prooftag.com/)
Producent
Dette domaine kom til verden da Marie-France Merme i 1963 giftede sig med Henri Perrot-Minot. Henri arbejde i begyndelsen sammen med sin svigerfar om driften, og da svigerfaderen døde besluttede han at bygge videre på de traditioner funderet på kvalitet og innovation, som allerede regerede på stedet, men nu under navnet Henri Perrot-Minot.
Det er imidlertid først efter 1993 da familiens søn Christophe Perrot-Minot vendte hjem til gården efter 7 års læretid som vinmægler, at tingene for alvor tog fart.
Christophe begyndte at udvide portofølgen først med druer fra små lejede parceller i Chambertin og siden med en række fine parceller i Côtes de Nuits. Siden lykkedes det for Christophe Perrot-Minot at erhverve Domaine Pernin Rossin i Vosne-Romanée, da dette blev sat til salg.
Domænet ejer i dag således hele 18 ha. rundt omkring i Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolly-Musigny, Vosne-Romanée og Nuits-Saint-Georges og producerer hvert år mindst 25 forskellige vine.
For Christophe er vinstokkenes alder blevet det helt centrale omdrejningspunkt, og tilplantninger med nye vinstokke er næsten ikke eksisterende. Derfor lanceres de allerfleste vine som Vieilles Vignes eller Vieilles Vignes - Cuvée Ultra såfremt vinstokkene er særligt gamle.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Vosne-Romanée ligger på den centrale del af Cote de Nuits mellem Flagey-Echezeaux og Nuits-St-Georges. Oprindeligt hed den bare Vosne, men i 1866 blev navnet på den fineste mark indenfor kommunegrænsen tilføjet og hvorefter navnet blev ændret til Vosne-Romanée. Den lille kommune nyder exceptionel beliggenhed på Cote de Nuits, hvilket de 6 Grand Cru marker vidner om. De ligger i den nordlige del af kommunen og dækker totalt ca 27 ha. Vosne-Romanée dækker ca 150 ha vinmarker (eksklusiv Grand Cru markerne som har egne appellationer) hvoraf knap 60 ha er på Premeir Cru niveau. Kun rødvin på Pinot Noir kan produceres, og vinene anses generelt for at være blandt de fineste vine i Bourgogne med potentiale for mange års udvikling i flasken.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter