Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 4.819,50
Volnay Les Caillerets 1. Cru Amphore BIO
- 6 stk. 4.819,50
945,-
1.260,- pr. l.
6 stk.
4.819,50
803,25 pr stk.
Spar 850,50
Anbefalinger
Allen Meadows - Burghound
90-92
Cool but ripe and spicy aromas include those of essence of black cherry, violet and exotic tea. The caressing, delicious and beautifully textured middle weight flavors possess a lovely mouthfeel along with ample minerality on the lingering and balanced finale. This too could use more depth, but more should reasonably develop if allowed at least a few years of bottle aging. Allen Meadows - April 2022
Beskrivelse
Dette er den 6. udgave af Domaine de la Pousse d'Or særlige take på frugten fra Premier Cru marken Les Caillerets, der, som der står bag på flaskerne, er "Vinifié et Élevé en Amphore". Altså både forvandlet til vin og modnet i amfora. Det hele startede som et eksperiment i 2015 hvor Benoît Landanger og hans team på forsøgsbasis legede med en enkelt lerkrukke, og da resultatet var opmuntrende, besluttede de allerede i 2016 at udvide portofølgen til 3 forskellige amfora vine alle produceret på uchaptaliseret frugt. Og da de 3 oprindelige stålgærede og fadmodnede vine stadig produceres er der her, for dem som gerne vil nørde en smule, enestående muligheder for at opleve hvor meget de forskellige greb i kælderen influerer på resultatet.
Der er tale om frugt fra forskellige små parceller med vinstokke sat i 1954, 1956 og igen mellem 1882 og 1991 på Les Caillerets, der ligger knap en kilometer syd for landsbyen Volnay og bare 100-300 meter før scenen skifter fra Pinot Noir til Chardonnay, eller om man vil fra Volnay til Meursault.
Vinstokkenes passes efter biodynamiske principper. Altså ingen sprøjtning med pesticider, ingen ukrudtsmidler og kun organisk gødning i vinmarken, og der pløjes regelmæssigt med heste forspand for på den måde at lufte og berige jorden. Der skete en soignering af drueklaserne allerede i vinmarken og efter alle stilke var fjernet hjemme på domainet fulgte en tur gennem den optiske sorteringsmaskine, som blev hjemkøbt i 2013. Frugten og mosten blev derpå kølet ned for udblødning i en lille uge inden den blev hældt på amfora og gæringen blev sat i gang uden tilsætning af fremmede gærstammer. Der blev kun arbejdet med få "punch Downs" inden vine efter knap 5 uger blev befriet for gæringsresterne og modnede i amforaen i 14 måneder. Herefter aftapning på flaske i det helt tidlige forår 2022 uden klaring og filtrering og næsten uden svovltilsætning.
Da Bourgogne eksperten Allen Meadows var forbi for at smage vinene fra 2020 sammenfattede Benoît Landanger årgangen således: "Like in 2019, we were again blessed with excellent raw materials as the fruit was ripe, clean and remarkably well-balanced between sugar, acid and tannin levels. We picked from the 25th of August and brought in low-ish yields of 25 to 30 hl/ha that were still better than the 20 to 25 hl/ha that we realized in 2019. Potential alcohols were reasonable as they ranged from 13.2 to 13.5%, which is slightly lower than what we obtained last year. The vinifications were easy and overall, I'm very happy with the quality as well as the aging potential. In fact, 2020 is vintage that I would gladly take anytime with the sole proviso of having a bit more volume!"
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvinsfamilien, hvor vi hos Løgismose - ligesom mange andre - taler om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4.
Her oplever vi Funkiness 1: Forvent ingen eller meget begrænsede naturvinskarakteristika.
Producent
Domaine Pousse d'Or udenfor Volnay er en af de mest iøjnefaldende vingårde i Côtes de Beaune. Domainet blev etableret i sin nuværende form tilbage i 1964, da 2 domainer blev slået sammen og vinene fra de dengang 13 ha. blev ført frem til verdensberømmelse af Gérard Potel, der både var gourment, vinkender og en af efterkrigstidens største vinmagere i Bourgogene.
Undervejs fatter forretningsmanden Patrick Landanger interesse for Gérard Potel's projekt, og han køber sig ind på ejendommen for en del af den formue han havde tjent på produktion af kirurgiske og ortopædiske instrumenter. Oprindeligt var det Patrick Landanger's at investere i Midi, men da Gérard Potel døde i 1997 og hele domainet kom til salg slog han til, og Patrick Landanger måtte erkende at han ikke længere blot var en passiv invester, men en Propriétaire Récoltant.
Det førte til væsentlige tilføjelser til porteføljen; i Corton og Puligny-Montrachet og senere et større opkøb i Chambolle-Musigny som betyder at Domaine Pousse d'Or idag disponerer over 18 ha. fordelt på en perlerække af prestigefyldte parceller med premier og grand crus status fra Morey-Saint-Denis og Chambolle-Musigny i nord, over Corton, Pommard og Volnay, og ned til Puligny-Montrachet og Santenay mod syd.
Tilsammen resulterer det i omkring 90.000 årlige flasker fordelt på 16 forskellige labels, der enten er økologisk certificerede eller som det hedder "skabt med så stor respekt for jorden og de næste gennerationer" at det ikke betyder noget at certificeringen af de enkelte parceller blev umuliggjort på grund af den specielle ejemdomsfordeling i Bourgogne.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Volnay ligger mellem Pommard og Meursault på Cote de Beaune i Bourgogne. Appellationen har lidt over 200 ha beplantet med vinstokke, hvoraf ca 130 ha fordelt på 30 navngivne marker er klassificeret som Premier Cru. Jordbunden er særligt rig på veldrænet kalksten i Premier Cru markerne, som endvidere er placeret i et bredt bånd midt på skråningen med den bedste soleksponering til følge. Kun rødvin på Pinot Noir kan produceres indenfor appellations reglerne. Volnay er sammen med Pommard og de røde vine fra Grand Cru marken Le Corton blandt de mest eftertragtede rødvine fra Cote de Beaune, men trods nærheden til Pommard, er vinene afgjort forskelligartede. Volnay er kendt for lette, aromatiske og generelt blødere udgaver af Pinot Noir end de maskuline og kraftfulde vine fra Pommard.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter