Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 5.329,50
Volnay Clos des 60 Ouvrées 1. Cru Amphore BIO
- 6 stk. 5.329,50
1.045,-
1.393,33 pr. l.
6 stk.
5.329,50
888,25 pr stk.
Spar 940,50
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
93-95
Jasper Morris - December 2019
Allen Meadows - Burghound
91-93 Sweet spot Outstanding
Allen Meadows - April 2020
Beskrivelse
Dette er den 3. udgave af Domaine de la Pousse d'Or særlige take på frugten fra Clos des 60 Ouvrées, der, som der står bag på flaskerne, er "Vinifié et Élevé en Amphore". Altså både forvandlet til vin og modnet i amfora.
Det hele startede som et eksperiment i 2015 hvor Benoît Landanger og hans team på forsøgsbasis legede med en enkelt lerkrukke, og da resultatet var opmuntrende, besluttede de allerede i 2016 at udvide portofølgen til 3 forskellige amfora vine alle produceret på uchaptaliseret frugt. Og da de 3 oprindelige stålgærede og fadmodnede vine stadig produceres er der her, for dem som gerne vil nørde en smule, enestående muligheder for at opleve hvor meget de forskellige greb i kælderen influerer på resultatet.
Clos des 60 Ouvrées er et monopol på 2,4 ha., der ligger omkranset af en lav mur som en del af Premier Cru marken Les Caillerets knap en kilometer syd for landsbyen Volnay og bare 200 meter før scenen skifter fra Pinot Noir til Chardonnay. Eller om man vil fra Volnay til Meursault. De ældste vinstokke er plantet i 1954, hovedparten i 1956 og resten i perioden fra 1982 til 1991 hvilket resulterer i en gennemsnitsalder i vinmarken i omegnen af de 50 år.
Vinstokkenes passes efter biodynamiske principper. Altså ingen sprøjtning med pesticider, ingen ukrudtsmidler og kun organisk gødning i vinmarken, der pløjes regelmæssigt med heste forspand for at lufte og berige jorden.
Høsten er manuel med en soignering af drueklaserne allerede i vinmarken og endnu en på vingården inden alle stilke blev fjernet og druerne fik en tur gennem den optiske sorteringsmaskine, som blev hjemkøbt i 2013. Frugten og mosten blev derpå kølet ned for udblødning i en lille uges tid inden den blev hældt på amfora og gæringen gik i gang uden hjælp fra fremmede gærstammer. Der blev arbejdet med få "punch Downs" indtil vinen efter knap 5 uger blev befriet for gæringsresterne og modnede i amforaen i 14 måneder. Herefter aftapning på flaske i foråret 2020 uden klaring, uden filtrering og næsten uden svovltilsætning.
Benoît Landanger, der nu er i mål med at dreje Domaine de la Pousse d'Or fuldstændig over til biodynamiske landbrugsprincipper, funderede over det at være biodynamiker i solrige og generøse årgang; da Allen Meadow var forbi i april 2020 for at smage vinene fra 2018-årgangen, og han sagde blandt andet: Man skulle tro, det var enkelt i en varm og tør årgang som 2018, men faktisk var det af forskellige grunde overraskende kompliceret. Det sværeste var beslutningen om det optimale øjeblik for at starte høsten. På trods af en hurtig og jævn blomstring var modningen ujævn på mange af vores parceller, så den rækkefølge vi høstede de forskellige parceller var ikke den samme, som normalt. Vi valgte til sidst at begynde allerede den 27. august, og vi plukkede meget sund og moden frugt med et godt potentielt alkoholindhold i gavmilde mængder. Faktisk de samme som dem, vi oplevede i 2017. Jeg valgte også at vinificere meget blødt af frygt for at udtrække for meget tannin og dermed ende med vine ude af balance. Jeg tror, vi fik truffet flest rigtige beslutninger, men jeg indrømmer at der var en masse små detaljer, som stressede mig under vejs."
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvinsfamilien, hvor vi hos Løgismose - ligesom mange andre - taler om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4.
Her oplever vi Funkiness 1: Forvent ingen eller meget begrænsede naturvinskarakteristika.
Producent
Domaine Pousse d'Or udenfor Volnay er en af de mest iøjnefaldende vingårde i Côtes de Beaune. Domainet blev etableret i sin nuværende form tilbage i 1964, da 2 domainer blev slået sammen og vinene fra de dengang 13 ha. blev ført frem til verdensberømmelse af Gérard Potel, der både var gourment, vinkender og en af efterkrigstidens største vinmagere i Bourgogene.
Undervejs fatter forretningsmanden Patrick Landanger interesse for Gérard Potel's projekt, og han køber sig ind på ejendommen for en del af den formue han havde tjent på produktion af kirurgiske og ortopædiske instrumenter. Oprindeligt var det Patrick Landanger's at investere i Midi, men da Gérard Potel døde i 1997 og hele domainet kom til salg slog han til, og Patrick Landanger måtte erkende at han ikke længere blot var en passiv invester, men en Propriétaire Récoltant.
Det førte til væsentlige tilføjelser til porteføljen; i Corton og Puligny-Montrachet og senere et større opkøb i Chambolle-Musigny som betyder at Domaine Pousse d'Or idag disponerer over 18 ha. fordelt på en perlerække af prestigefyldte parceller med premier og grand crus status fra Morey-Saint-Denis og Chambolle-Musigny i nord, over Corton, Pommard og Volnay, og ned til Puligny-Montrachet og Santenay mod syd.
Tilsammen resulterer det i omkring 90.000 årlige flasker fordelt på 16 forskellige labels, der enten er økologisk certificerede eller som det hedder "skabt med så stor respekt for jorden og de næste gennerationer" at det ikke betyder noget at certificeringen af de enkelte parceller blev umuliggjort på grund af den specielle ejemdomsfordeling i Bourgogne.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Volnay ligger mellem Pommard og Meursault på Cote de Beaune i Bourgogne. Appellationen har lidt over 200 ha beplantet med vinstokke, hvoraf ca 130 ha fordelt på 30 navngivne marker er klassificeret som Premier Cru. Jordbunden er særligt rig på veldrænet kalksten i Premier Cru markerne, som endvidere er placeret i et bredt bånd midt på skråningen med den bedste soleksponering til følge. Kun rødvin på Pinot Noir kan produceres indenfor appellations reglerne. Volnay er sammen med Pommard og de røde vine fra Grand Cru marken Le Corton blandt de mest eftertragtede rødvine fra Cote de Beaune, men trods nærheden til Pommard, er vinene afgjort forskelligartede. Volnay er kendt for lette, aromatiske og generelt blødere udgaver af Pinot Noir end de maskuline og kraftfulde vine fra Pommard.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter