Det er noget ganske særligt at åbne og nyde vine fra Hospices de Beaune, fordi man sidder med mere end 575 års historie mellem hænderne, og fordi man gerne skulle vide, at en væsentlig del af vinens høje pris går til et godt formål. Et eller andet sted i verden.
Og der er virkelig tale om velgørenhed af dimensioner. Således nåede auktionen i Beaune i 2019 op på en omsætning på næsten 13,1 mio. euro for de 589 fade, der kom til salg, og selvom det er lidt mindre end i 2018 er det alligevel på mange måder et ekstraordinært resultat idet der på grund af lavere høstudbytter var omkring 30% færre fade under hammeren.
Priserne steg i gennemsnit med med 32% for de røde fade og 27% for de hvide og det antages, at de omkostninger, der var forbundet med at producere vinene og føre dem frem til den stemningsfyldte auktion den 3. søndag i november var dækket ind inden halvdelen af fadene havde fået deres hammerslag.
For første gang var Løgismose med, og i samarbejde med Jaffelin bød vi, og fik vi, hammerslag på det ene af de 17 fade Volnay 1. Cru Cuvée Général Muteau, som kom under hammeren. Vinen i fadet er nu færdigmodnet og vekslet til 264 ikke helt almindelige flasker samt 12 magnumflasker, som vi ikke uden stolthed og helt eksklusivt sætter til salg i Danmark.
Vinen er opkaldte fter den franske general Paul-Jules Muteau (1856-1927), der virkede som stabsofficer for Général Foch under 1. verdenskrig og siden blev medlem af Légion d’Honneur (Grand Croix). Kort før sin død testamenterede han Domaine de Laborde-au-Château til Hôtel-Dieu og med fulgte en håndfuld små fremragende parceller i Volnay, som alle senere - da appellation controllé systemet kom op at køre på skinner - landede i Premier Cru. Der er således tale om en cuvée sammenstukket af frugt fra 15-60 år gamle vinstokke på tilsammen 1,5 ha. på de 4 Premier Cru marker Frémiets, Taille Pieds, En Caillerets Dessus og Carelle sous Chapelle.
De kultiveres af et par af de ca. 25 vinbønder, som er ansat til at kultivere de 60 ha. som Hospice de Beaune efterhånden disponerer over, og de arbejder under et regime som befinder sig et sted mellem økologi og det lidt løsere franske "lutte raisonée" som tillader, at man griber ned i værktøjskassen med konventionelle bekæmpelsesmidler når naturen driller. Det blev ikke nødvendigt i 2019 hvor man efter en lidt uregelmæssig blomstring havde en ubesværet vækstsæson og til sidst høstede smukke sunde druer med masser af naturligt sukker og også passende mængder frugtsyre.
Druerne er plukket i hånden og lagt i plastikkasser inden turen til Hospices de Beaune’s nye vineri. Her er der sket en sortering på det såkaldte "table de trie" forud for vinifikationen som Roland Masse beskriver som "traditionel". Hos Hospice de Beaune vil det sige en blid pneumatisk presning uden at stilkene fjernes fulgt af direkte gæring i nye 228 liters Bourgogne Fade. Så helt traditionelt er det alligevel ikke!
Vinen er smagt af os og andre interesserede købere forud for den berømte auktion mens den malolaktiske gæring stadig var i fuld sving og efterfølgende har vi fået hammerslag på vinen søndag den 17. november inden vi ilede hjem for at tage imod den nye Beaujolais.
Med ved smagninger forud for auktionen var også den berømte Master of Wine og Bourgogne ekspert Jasper Morris, som gav vinen i fadet følgende ord med på vejen: "A fine even purple colour with a graceful yet intense nose, the oak showing a slight lactic touch today which soon starts to integrate with the ripeness of the grapes, just adding a touch of cream. Indeed it does harmonise in the glass which retains a lively fruit that rapidly outweighs the barrel. The finish has a pleasing light red fruit touch which really lingers.”
"The best tasting experience I have had since 40 years tasting Hospices de Beaune wines from barrel".
Bernard Burtschy (Revue du Vin de France, Gault & Millau og Le Figaro) om smagningen af vinene fra fad forud for 2019 auktionen i Beaune.