Nøgleord
Passer godt til
Vinifikation
Flaskelagring
Andre spændende produkter
Sce Château La Maltroye, 16 Rue de la Murée, 21190 Chassagne-Montrachet, Frankrig
Indtast din e-mail og vi sender dig et link, som du kan bruge til at ændre din adgangskode. Bemærk at linket kun er gældende i 3 timer.
Nulstillingslink er afsendt
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Fortsæt til betaling. Vælg denne hvis du gerne vil:
Beskrivelse
Producent
Oprindelse
Jean-Pierre Cornut har valgt, at denne fornemme Vieille fine de Bourgogne skulle glide fri af Château de la Maltroye's seneste profilering af udtrykket, og dermed kommer den nu som før i den traditionsrige flaske og med en etikette, som hyggeligt peger tilbage mod svunden tider.
Der er tale om en spiritus, som har sin egen appellation, der er "Réglementée par Décret", hvilket er en lille smule vigtigt, fordi en "Fine" som type gerne vil adskille (og distancere) sig fra den langt mere udbredte "Marc", og selvom det meste afhænger af destilleriets talent og den efterfølgende fadlagring, så er der forskel. Mens Marc destilleres på det kvas (døde gærceller opslæmmet i vin, drueskind, kerner og eventuelt stilke) der er tilbage i tankene når den unge (rød)vin er blevet fyldt på fade, bliver en Fine som regel destilleret på de gærrester og den vin, der får lov tilbage blive i tankene efter den unge (hvid)vin er blevet fyldt fade. Skind, kerner og stilke er med andre ord ikke en del af agendaen og det skulle i teorien lede frem til et destillat med færre urtete noter og en mindre bitter profil.
Jean-Pierre Cornut får bundfaldet fra gæringstankene, der forvandler frugten fra hans forskellige parceller i Chassagne-Montrachet, fyldt på en mobil rustfri ståltank, som så bliver kørt frem til et lokalt destilleri med mange andre prominente navne i kundekartoteket. Her bliver tanken opbevaret på køl indtil det blev Maltroye's tur i destilleriet. Der brændes til godt 50% i gamle små burgundiske kobber pot-stills, hvorefter den unge Eau-de-Vie fyldes på de nye og bruge fade, som Jean-Pierre Cornut har indleveret til formålet, hvorefter fadede sættes til modning side om side med fade, der allerede har været under vejs i 5, 10 eller endnu flere år.
Minimumskravet for en Fine de Bourgogne er 3 år modning. Maltroye's er sammenstukket af Eau-de-Vie der er modnet mellem 5 og 12 år og kvalificerer sig derfor til benævnelsen "Vieille" og i forbindelse med aftapningen er alkoholprocenten skåret ned til 40%.
Resultatet er en Eau-de-Vie med en dyb ravgylden farve og en vidunderlig duft hvor tørret frugt, særligt rosiner og abrikos dominerer frugtbilledet, men der er også undertoner af appelsinskal, tørrede krydderier og en lille delikat sødme fra fadenes vanillin. Simpelthen en "Fine" Eau-de-Vie og et spændende alternativ til Marc, Cognac, Armagnac og fadlagret Grappa.
Årgang | NV |
Land | Frankrig |
Region | Bourgogne |
Distrikt | Fine de Bourgogne |
Producent | Château de la Maltroye |
Nettoindhold | 0,7 l |
Lukkeanordning | Naturkork |
Produktionsform | Konventionel |
Alkoholprocent | 40,0 % |
Fadlagret | Ja |
Lagring | Sammenstukket af 5-12 år gamle Eau-de-Vies. |
Forventet holdbarhed | Kan gemmes, også efter åbningen, men en del af finessen vil ganske langsomt fordufte. |
Varenr.: | 219239 |
Château La Maltroye syner ikke af meget når man kommer spadserende ned gennem den lille snævre Rue de la Murée i centrum af Chassagne-Montrachet. En høj mur, en stor tung sort støbejernsport som skærmer for nysgerrige blikke og så bare en lille marmorplade ovenover klokken som fortæller at vi er på rette sted.
Ikke desto mindre er udtrykket "Château" ganske berettiget - i hvert fald i Burgundisk forstand. Spadserer man ud i vinmarken på den anden side af bygninger åbenbares et vidunderligt sirligt restaureret hus fra det bedre borgerskab bygget i attenhundredetallet på resterne af en udbrændt bygning fra det 15. århundrede. Og nok så vigtigt: Der er bygget ovenpå den smukke velbevarede hvælvede kælder fra samme periode. Om aftenen når bygningen bliver belyst i varme gyldne nuancer fornemmer man for alvor herskabeligheden.
Det er Jean-Pierre Cournut som både er ejer, vinmager og på sin vis 3. generation af familien på Château de la Maltroye. ”På sin vis” fordi ejendommen inklusive 9 af de nuværende 15 ha. i 1940 blev købt af Marcel Picard, som efter hans første hustrus død fandt sammen med Jean-Pierres bedstemor Anna Stoeckel, som medbragte sønnen André (Jean-Pierres far) fra sit første ægteskab.
På muren der delvis omkranser Premier Cru marken Clos de Maltroye, der oprindelig var slottes frugthave, finder man en henvisning til "Picard-Stoeckel Proprietaires". Men bindestregen viste sig at være skrøbelig, og i 1980'erne udkæmpedes en opslidende strid mellem de to familier, som endte i retten, men egentlig først fandt sin afslutning, da Picard-fløjen valgte at sælge deres andele.
André Cornut var også Air France Pilot, men formåede at engagere sig i både slottet og familiestridighederne i omkring 20 år indtil helbredet begynde at svigte, og han i 1993 lod next generation komme til. Det var kort tid efter at den endelige overtagelse af ejendommen var faldet på plads.
Jean-Pierre, der oprindeligt er uddannet ingeniør og i en årrække arbejdede for Dassault-Aviation, har siden brugt sin viden fra sit fag til at implementere en række tekniske forbedringer i kælderen og produktionen, og i de år der er gået, er han blevet kendt og respekteret som en af de mest perfektionistiske og detaljeorienterede vinmagere på hele Côte-de-Beaune. Det ses på bygningerne, det fornemmes i kælderen og det smages i vinene, hvor de hvide i enhver forstand glimter og hvor hans passionerede arbejde med Pinot Noir får os til at forstå hvorfor de røde vine engang dominerede i Chassagne-Montrachet.
Data & fakta:
Labels:
Grand Cru:
Hvide Premiers Cru vine:
Røde Premier Cru vine:
Øvrige vine:
Château de la Maltroye fotograferet fra monopolet Clos du Château de la Maltroye
Jean-Pierre Cournut
Sirlige rækker af fade i kælderen fra 1500-tallet
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Nøgleord
Passer godt til
Vinifikation
Flaskelagring