Det er 6. generation af Stucchi Prinetti familien, der driver Coltibuono i dag med 4 søskende involveret. Emanuela, som har det overordnede ansvar brænder for det oprindelige Toscana, og mens mange andre har travlt med at strømline Toscana med resten af verden ved at plante Cabernet Sauvignon og Merlot, har Emanuela gjort et enestående arbejde for at revitalisere gamle traditionelle toskanske druesorter.
Et af resultaterne er denne bare 3. udgave af Montebello Rosso, som efter debuten i 2011 hverken blev produceret i 2012 eller 2014. Der er tale om 9 forskellige urgamle toskanske druesorter - hvoraf flere nærmest var uddøde - som nu er blevet bragt tilbage til live gennem adskillige års omhyggeligt forarbejde. Høsten er naturligvis manuel og strækker sig på grund af de mange forskellige druesorter som regel over mere end en måned. I 2015 som er er rigtig herligt år i Toscana startede man således med de sjældne Fogliatonda-druer den 9. september og først 7. oktober høstede man de sidste lige så sjældne Sanforte-druer. Alle druerne fra de forskellige druesorter var sunde og perfekt modnede, og det betød, at arbejdet ved sorteringsbordene oppe på den nye vingård de fleste dage nærmest var en ren walkover.
Alle stilke er fjernet og herefter er druerne knust ganske let og derefter gæret sort for sort direkte i åbne 500 liters franske fade uden fremmede gærstammer og uden temperaturkontrol. Herefter er de forskellige vine modnet 12 på små franske fade hvorefter den endelige cuvée er sammenstukket og fyldt på lidt større franske og østrigske fade for at modne i yderligere 6 måneder frem mod aftapningen på flaske, som skete uden forudgående klaring eller filtrering,
Resultatet er en vin med duft af læder, velhængt kød, modne jordbær, sort peber, brændt ler og en snert af orange. Simpelhed en meget nuance rig duft - en sand "bouquet" som efter et par minutter i glasset også leverer fine nuancer af mokka, kakao og Karl Johan svampe. Stor stoflighed i munden, fed tekstur med finkornede og tydeligt flaskemodnede tanniner svøbt i rød, saftig frugt og underliggende vibrerende syre. Ikke tung. Hedonistisk. Et yndefuldt muskelbundt i kontrolleret linedans.
Selvom vinstokkene står på nogle af de bedste skråninger i Chianti Classico, må den på grund af den særlige druesammensætning nøjes med at blive solgt som en Toscana IGP. En herlig ny fortolkning af begrebet Supertoscaner og en vin som viser at det måske var en kæmpefejl at rive de gamle traditionelle vinstokke op og erstatte dem med de franske tilbage i 1970’erne og 80’erne.
Server gerne af rummelige glas til de bedste udskæringer af gris og kalv (også gerne lever) på grillen. Også storartet til sommerbuk i selskab med sauterede kantareller.