Historien om Véronique og Aimé Guibert, som var på udkig efter et hus langt ude på landet og faldt for nogle gamle bygninger ved den lille flod Gassac, er vidunderlig. De vidste ikke meget om vinavl, men der fulgte en del jord med, og via kontakt til den berømte geolog Henri Enjalbert og senere et opsigtsvækkende samarbejde med den endnu mere berømte professor og ønolog Emile Peynaud kom de til at skrive historie. Som Emile Peynaud senere udtalte til Alastair Mackenzie: "Jeg har rådgivet de største producenter i Frankrig, men jeg har aldrig tidligere været så heldig at være med til fødslen af en Grand Cru".
Det var rødvinen fra Mas de Daumas Gassac, som kom til at skrive historie da det franske magasin Gault et Millau i oktober 1982 kaldte den for "Un Château Lafite de Languedoc" og lige siden har denne vingård været en institution og en darling på den franske vin scene. Da de første rødvine dukkede op, var de selve beviset på, at Languedoc gemte på et potentiale, som generationer af vinbønder havde glemt at udfolde, og rødvinen er angiveligt fortsat det bedste Bordeaux-blend, der produceres i Frankrig udenfor Bordeaux.
Hvidvinen kom nogle år senere, og den er også blevet fulgt med stor respekt af den internationale presse. Den første årgang var 1986, og vinen var dengang hovedsageligt funderet på frugt fra unge vinstokke, som Emile Peynaud og Aimé Guibert havde hentet hos Georges Vernay, som dengang var den ukronede konge af Condrieu. Så ambitionerne fejlede ikke noget. Målet var at producere det bedste take på Viognier udenfor det nordlige Rhône.
Imidlertid begyndte en langsom forvandling allerede i 1989, hvor teamet besluttede, at vinen ikke bare skulle være et look a like, men en vin med sin egen ret, og det er ikke forkert at hævde at denne vin livet igennem blev Aimé Guiberts legekammerat. Forstået på den måde at det var her han udlevede sin interesse for mindre kendte, historiske og nogle gange næsten forsvundne vinstokke. Vinen har således siden midt 90’erne været et blend af Viognier og Chardonnay, som med årene har fået et frodigt, vekslende og voksende tilskud af op til 20 forskellige andre druesorter.
Det er efterhånden en del år siden fadlagringen helt blev droppet, og i dag er der tale om en frugtfokuseret moderne hvidvin som kommer til verden i Thermo reguleret rustfrit stål hvor de 4 dominerende druer Viognier (31%), Petit Manseng (23%), Chardonnay (13%), Chenin Blanc (5%) gæres hver sig, og hvor de resterende (28%) andre druer (bl.a. Courbu fra Bearn, Petite Arvine fra Valais, Rhole fra Provence, Marsanne fra Rhône og 12 andre sorter gæres i samme tank. Den malolaktiske gæring undertrykkes og vinene får lov til at sætte sig inden den enlige cuvée sammenstikkes og modner 4 måneder sur Lie frem mod aftapningen.
En meget aromatisk og delikat hvidvin som forunderligt nok i sit mindset stadig en kærlig hilsen til legenden George Vernay, som leverede de første vinstokke.