Spumante Millesimato Pas Dosé er den eneste Spumante, som endnu ikke udelukkende er skabt på Alta Langa-frugt, men det påvirker på ingen måde kvaliteten. Siden 2012 har det været slut med købt frugt fra Oltrepo Pavese og i stedet er der tale om tidlig høst fra en række parceller i Cassinasco, Canelli, loazzolo og Costigliole d'Asti og der er blandt anmelderne bred enighed, om at Rivetti-brødrene nu har løftet Contratto helt op i den italienske superliga.
Der er udelukkende tale om håndhøstede druer, og frugten fra de forskellige parceller blive holdt adskilte i vineriet, hvor de bliver kølet ned forud for presningen, og kun den fritløbende most finder vej til det rustfri stål, hvor der gæres uden fremmede gærstammer. De forskellige vine modner herefter frem til maj måned hvor den endelige cuvée sammenstikkes og fyldes på flasker sammen med opformeret naturlig gær og lidt rørsukker. Herefter gærer og modner vinen i samfulde 60 måneder inden flaskerne by hand drejes og rejses til lodret inden bundfaldet skydes bort og der efterfyldes med vin fra andre flasker inden Champagneproppen skydes på plads.
En fyldig og elegant Spumante med masser af brioche og delikate frugt noter, der bliver afleveret i en cremet mousse og på en bund af dirrende frisk citrus. En spumante som for hver ny årgang tager endnu et lille step opad, og nu skal tælles med blandt de bedste mousserende vine i Italien. Så enkelt er det!
Contratto er et af Italiens historiske vinhuse og det første, der producerede mousserende vine på samme måde som i Champagne; Det italienerne i dag kalder Metodo Classico. I 1993 kastede familien bag handsken i ringen efter 126 års business og solgte herligheden til byens berømte grappa destillatør Carlo Bocchino, som nåede at bruge et tocifret millionbeløb inden han indså at hans bagland ikke brændte helt nok for projektet.
Det førte i 2007 til forhandlinger med Giorgio Rivetti, den berømteste af brødrene fra La Spinetta (vinhuset med de berømte næsehorns vine), men fordi Giorgio Rivetti ønskede at gøre det ordentligt, blandt andet via opkøb af top parceller i Piemontes nye distrikt for mousserende vine Alta Langa, skal vi helt frem til efteråret 2011, før Contratto officielt blev indrulleret i den succes ombruste Rivetti-familie.
Siden er der blevet arbejdet målrettet med at optimere høsttidspunktet og kvaliteten i druerne, således at man kunne nå det første delmål om udelukkende at producere årgangsvine ”Pas dosé”. Altså vine, der reflekterede de vekslende vækstvilkår og alligevel ikke behøvede at blive sminket med likør, når bundfaldet blev skudt af.
Bemærk at vi endnu ikke har et foto af den smukke store flaske.