Domaine Leroy behøver ikke nogen introduktion, og dem der bare har snuset til et par af vinene, vil vide, at vi her er oppe at kysse stjernerne og i audiens hos en legende. Kun få andre Bourgogner er lige så prestigefyldte, og Grand Cru vinene er sjældne, absurd dyre og ofte storslåede. Denne Romanée Saint-Vivant er måske den mest raffinerede og delikate af dem alle.
Det er stadig Madame Lalou Bize-Leroy, som står i spidsen for det ikoniske Domaine, og selvom hun efterhånden er blevet en gammel og skrøbelig dame, er hun fortsat 100% til stede i kælderen og fortsat i gang med sin søgen efter det ultimative i Bourgogne. Læg dertil et talent for markedsføring som er af en anden verden og vupti. Vinene fra Leroy er blevet samlerobjekter og en del af dannelsesrejsen for de Bourgogne aficionados, som spinker og sparer for at få råd til et par flasker, og for dem der bare er født med en guldske i munden.
Madame Lalou Bize-Leroy har på mange måder været forud for sin tid. Hun fik tidligt blik for biodiversitet og indså før de fleste andre, at den tiltagende anvendelse af forebyggelses- og bekæmpelsesmidler var et misbrug, som i sidste ende straffede vinbønderne på kvaliteten. Derfor gik hun tildigt biodynamisk til værks, og hun har gang på gang plæderet for, at en Bourgogne kun kan vise sit sande terroir hvis vinbonden først bekymrer sig både om det der foregår over og under jordens overflade og senere lader de naturlige gærceller regere i kælderen, således at de kan bidrage med netop det særpræg, som de bærer med sig fra den enkelte vinmark.
Domaine Leroy ejer 0,99 ha. af de knap 10 ha. på denne næsten mytiske Grand Cru hvor Domaine de la Romanée Conti med 5,25 ha. dominerer og hvor Louis Latour, Jean-Jacques Confuron, familien Poisot, Hudelot-Noellat, Robert Arnoux, Axa-Group, Sylvain Cathiard og Wilfred Jaeger sørger for at ejerkredsen kommer op på 10. Madame Lalou Bize-Leroy erhvervede sin parcel der ligger på den øverste del helt op til vejen der adskiller Romanée Saint-Vivant fra Richebourg, da hun købte Domaine Charles Nöellat i 1988. Egentlig var der tale om 1,6 ha., men for at få handelen i hus måtte hun slippe et par rækker med vinstokke til Charles Nöellats barnebarn Andee Nöellat, således at hun og hendes mand Jean-Jacques Confuron kunne forblive repræsenteret på den prestigiøse Grand Cru.
Druerne høstes med en omhyggelig soignering af klaserne allerede i vinmarken hvorefter de transporteres frem til vingården til endnu en soignering inden de hele klaser lægges i åbne egefade, hvor gæringen langsom får lov til at gå i gang. Madame Lalou Bize-Leroy har ingen faste rutiner for nedstandsning eller overpumpning og siger: ”Her er ingen regler. Det hele er intuition, det gælder bare om at følge med og sørge for, at det, der skal gøres, bliver gjort. Sådan er det bare. Vinfremstilling er ingen videnskab.”
Efter den alkoholiske gæring forsvinder vinene ned i 100 % nye egefade "ikke fordi jeg leder efter smagen af egetræ, men fordi jeg skylder mine vinstokke det bedste". Vinene omstikkes en enkelt gang efter at den malolaktiske gæring er vel overstået, og herefter følger afhængig af årgangens beskaffenhed 16-18 måneders modning, hvorefter vinen tappes direkte fra fadene uden klaring eller filtrering.
Gamle vinstokke kombineret med ekstremt lave udbytter (4 klaser druer pr. vinstok) resulterer i frugtige, fyldige og naturligt koncentrerede vine, som tidligt byder sig til med en raffineret næsten lystig balance. De virker aldrig anmassende, og med tiden følger en dybde, som retfærdiggør vinenes kultstatus.
Madame Lalou Bize-Leroy er kendt og respekteret for at frigive sine vine over en årrække for på den måde at sikre, at vinverdenen forbliver forvissede om vinenes unikke holdbarhed. Vi lægger normalt en ære i at smage alle vores vine og temperere vores beskrivelser derefter. Sådan er det ikke her. Vinens prispunkt betyder, at vi ikke har "muskler" til at smage alle vinene i de udbudte årgange, og vi henviser i stedet til de tilgængelige ekspertbedømmelser.