Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 15.274,50
Ribera del Duero Carravilla
- 6 stk. 15.274,50
2.995,-
3.993,33 pr. l.
6 stk.
15.274,50
2.545,75 pr stk.
Spar 2.695,50
Anbefalinger
Tim Atkin - Master of Wine
97
Carravilla is a south-facing, pre-phylloxera parcel on limestone soils in the eastern part of Atauta that's planted with Tinto Fino and 5% Albillo Mayor. Made as a single vineyard wine for the first time in 2019, it's an extraordinary wine, with dark berry fruit, notes of orange zest, palate-cleansing acidity, fine oak, understated power and minerality to spare. Spain Top 100 Ribera del Duero 2021 - Tim Atkin - November 2021
Robert Parker - The Wine Advocate
94-95
Luis Gutiérrez - Juni 2021
James Suckling
95
James Suckling - Oktober 2021
Beskrivelse
Franskmanden Bertrand Sourdais fortsætter sin søgen efter de ypperste parceller med Tempranillo vinstokke i de mest afsidesliggende og uudforskede kroge af Ribera del Duero, og med de seneste vine fra det projekt, som har fået navnet Dominio de Es, udfordrer han selveste Peter Sisseck og Pingus.
Den første vin var 2011-årgangen af Viñas Viejas de Soria skabt på frugten fra de første højt placerede parceller orkestreret af masser af sand og kalksten som Bertrand Sourdais erhvervede i Valdegatiles, Llanos del Almendro og La Mala alle i Atauta-dalen. Med 2012-årgangen fulgte den nu allerede ikoniske La Diva fra en lille ekstrem muromkranset vinmark. Sammen med 2016-årgangen fulgte La Mata fra en revitaliseret parcel tilplantet helt tilbage i 1904, og nu kommer så denne Corravilla.
En verdenspremiere skabt på frugten fra tilsammen 0,2 ha. fra en sydvendt meget kalkrig parcel med gamle hovedsageligt Tempranillo vinstokke, som Bertrand Sourdais og hans hustru Olga Escudero under revitaliseringen blev klar over, angiveligt var en særlig klon med en lidt mere “løssluppen” frugtprofil i sin ugærede druesaft, og i løbet af 2018 modnede tankerne om, at frugten ikke længere skulle udviskes i Viñas Viejas de Soria.
Bertrand Sourdais kalder selv vinen for “Un punto salvaje, prehistórico. Un diamante en bruto”, eller på dansk “En usleben diamant fra et vildt forhistorisk sted”, og vor tids måske største Ribera del Duero ekspert Tim Atkin, der for 5. gang har udarbejdet sin "Ribera del Duero Top-100 2021" på foranledning af det lokale Consejo Regulador, er slet ikke uenig. Corravilla - der i Spanien forbindes med en seriøs, spirituel og intuitiv person - susede direkte op forbi Flor de Pingus og ånder i debutårgangen selveste Pingus i nakken.
Høsten er naturligvis manuel og de erfarne høstarbejdere sørger for at den nødvendige soignering af klaserne sker oppe på skråningen således at der ikke er nogen “lig i lasten” når den gamle pick-up sætter kursen ned mod Bodegaen i San Esteban de Gomez. Alle stilke fjernes hvorefter druerne - blå som grønne - går direkte op i et åbent lodretstående egefad på 1.500 liter hvor de med fodtrap, manuelle omrøringer, uden temperaturregulering og uden tilsætning af fremmede gærstammer forvandles til vin i løbet af 16 dage. I januar 2020 er vinen hældt på to brugte Bourgogne fade, hvor vinen er modnet i 19 måneder frem mod aftapningen på flaske, der skete direkte fra fadet uden klaring eller filtrering.
En utrolig aromatisk og formfuldendt debutant hvor fadet synes perfekt integreret og hvor frugten allerede omfavner og charmerer. Friskheden, der vel er ved at blive Bertrand Sourdais signatur, er indlysende. Tim Atkin kalder vinen for “ekstraordinær”. Ja, mon ikke!
Bertrand Sourdais har de sidste år valgt at inkludere Margarethe Chapelle i sit projekt, og derfor har vi medtaget et lidt underligt, men også smukt billede af vinen. Margarethe er især i biodynamiske og naturvins kredse blevet for sit arbejde med den såkaldte krystallisationsteknik hvor hun inddamper vinen således at vines krystaller bliver synlige som herefter kan analyseres og "sladre" om vinens tilblivelse, sundhedstilstand og udviklingsmuligheder. Lidt ligesom en blodprøve uden sammenligning i øvrigt. Behøver vi tilføje at Margarethe Chapelles analyser viser at vinene fra Dominio de Es er i topform?
Producent
Bodegas Antídoto y Dominio de Es er navnet på den franske vinmager Bertrand Sourdais første egen vingård, som han kunne slå dørene op til i sensommeren 2016 efter et forunderligt jointventure med den spanske agronom David Hernando.
Bertrand blev oprindeligt hentet til Ribera del Duero fra Chateau Mouton-Rothschild af den spanske vinhandler og investor Miguel Sanchez, der tilbage i 1999 var i fuld færd med at opkøbe og revitaliserede oldgamle vinstokke i den øverste og østligste del af regionen. Et område som stort set ikke var blevet omfavnet af den moderne vinindustri, men da de sammen skabte vinen Domino de Atauta ændrede området status nærmest fra den ene dag til den anden.
Det skete i foråret 2004, da en af Frankrigs mest kendte kritikere Michel Bettane sammen med Spanien legendariske vinjournalist, Jose Peñín, satte sig for blindt at smage de tredive bedste vine fra Frankrig og Spanien plus et enkelt wildcard, som gik til netop Dominio de Atauta angiveligt fordi vinen qua spansk frugt og en fransk vinmager udtrykte et jointventure mellem Spanien og Frankrig. Og da "Dominio de Atauta" løb med alle roserne foran notabiliteter som Vega Sicilia 1994 og Chateau Latour 2000, blev der skrevet historie.
Desværre blev Miguel Sanchez fanget af den spanske recession, og sent i 2009 måtte han opgive at føre Dominio de Atauta videre, og da Bertrand Sourdais ikke kunne enes med de nye ejere om det fremadrettede ambitionsniveau, valgte han at rejse hjem til forældrenes vingård i Chinon.
Bertrand Sourdais kunne imidlertid ikke slippe sin fascination af de gamle vinstokke i Soria-provinsen, så lige så snart finansieringen kom på plads, var han tilbage i Spanien, hvor han skabte vinen ”Antídoto” på noget af den frugt, der tidligere var endt hos Dominio de Atauta og nogle druer, som vennen og partneren David Hernando købte ind til projektet.
Vinen modnede i lånte fade i et hjørne af vinkælderen hos nogle af venner i Ribera del Duero, og da den straks blev en succes, banede den vejen for, at Bertrand og David kunne investere i og/eller leje flere små spændende parceller med gamle Tempranillo kloner, hvoraf flere stadig stod/står på deres oprindelige europæiske rødder, fordi vinlusen aldrig nåede helt op i den øvre Dourodal, og slet ikke ned i den fattige og sandrige klippegrund.
Dette banede vejen for en overbygning, der fik navnet Dominio de Es. Den første vin var 2011-årgangen af Viñas Viejas de Soria skabt på frugten fra højt placerede parceller orkestreret af masser af sand og kalksten, som Bertrand og David havde erhvervet i Valdegatiles, Llanos del Almendro og La Mala alle i Atauta-dalen. Med 2012-årgangen fulgte den nu allerede ikoniske La Diva fra en lille ekstrem muromkranset vinmark. Med 2016-årgangen fulgte La Mata fra en revitaliseret parcel, som optegnelser i de lokale arkiver dokumenterede allerede stod med gamle vinstokke tilbage i 1904.
Endelig fulgte sammen med 2019-årgangen La Corravilla, som er det foreløbig seneste skud på stammen. En vin skabt på frugten fra en kalkrig parcel med gamle hovedsageligt Tempranillo vinstokke, som Bertrand Sourdais og hans hustru Olga Escudero under revitaliseringen var blevet klar over, angiveligt var en særlig klon, som Bertrand kunne veksle til en vin med en lidt mere “løssluppen” frugtprofil, eller som Bertrand har formuleret det: “Un punto salvaje, prehistórico. Un diamante en bruto”. Eller på dansk: “En usleben diamant fra et vildt forhistorisk sted”.
Alle 5 vine produceres i så stærkt begrænsede mængder, at de er nærmest uopdrivelige, og Bertrand Sourdais ambition er da også at bide skeer med Peter Sisseck. En ambition som angiveligt allerede er indfriet. I hvert fald hvis man lader vor tids måske største Ribera del Duero ekspert Tim Atkin holde målestokken. Således har Tim Atkin i de seneste 5 udgaver af sin "Ribera del Duero Special Report” ladet Dominio de Es indtage en eller flere af podiepladserne ved siden af Dominio de Pingus og Vega Sicilia.
Bertrand Sourdais er således ikke længere bare en vinbonde blandt mange andre. Han er trods sit franske ophav blevet en af de lokale helte. ”Bebert” og ”El Vigneron de las Tierras de Soria” kalder de ham. Altså ikke ”bare” en vinbonde, men selve vinbonden fra Soria! En titel som Bertrand Sourdais naturligvis er stolt over, og derfor er ”El Vigneron de las Tierras de Soria” også navnet på den lille rørende vistnok første tegneserie om en vinbonde, som den spanske tegner José Ramón Inchausti har illustreret og som Bertrand Sourdais selv har leveret manus til.
Dominio de Es har været en del af Løgismose familien siden efteråret 2014.
Se vores aktuelle vine fra Dominio de Es her
Oprindelse
Region
Castilla Y León ligger nordvest for Madrid og er den største af Spaniens 17 regioner. Klimaet er kontinentalt med store udsving i temperaturen mellem dag og nat. Regionen dækker over 9 DO'er her iblandt nogle af Spaniens højst estimerede. Den langt overvejende del af produktionen er rødvin og Tempranillo regerer i Ribera del Duero og Toro, mens Mencia har sin højborg i Bierzo. Mest kendt for hvidvin er Rueda, hvor der dyrkes både Verdejo, Viura og Sauvignon Blanc.Distrikt
Ribera del Duero ligger i regionen Castilla Y Leon i det nordlige Spanien og anses for at være en af landets bedste vindistrikter. Vinmarkerne spreder sig på hver side af Duero floden på et plateau mellem 500 og 900 moh. Klimaet er ekstremt kontinentalt med varme og tørre somre og råkolde vintre. Stort set hele produktionen udgøres af rødvin med hovedvægt på Tempranillo ledsaget af små mængder Albillo og Garnacha samt Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Garnacha bruges også til at lave små mængder rosévin.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter