Franskmanden Bertrand Sourdais fortsætter sin søgen efter de ypperste parceller med Tempranillo vinstokke i de mest afsidesliggende og uudforskede kroge af Ribera del Duero, og med de seneste vine fra det projekt, som har fået navnet Dominio de Es, udfordrer han selveste Peter Sisseck og Pingus.
Den første vin var 2011-årgangen af Viñas Viejas de Soria skabt på frugten fra de første højt placerede parceller orkestreret af masser af sand og kalksten som Bertrand Sourdais erhvervede i Valdegatiles, Llanos del Almendro og La Mala alle i Atauta-dalen. Med 2012-årgangen fulgte den nu allerede ikoniske La Diva fra en lille ekstrem muromkranset vinmark. Sammen med 2016-årgangen fulgte La Mata fra en revitaliseret parcel tilplantet helt tilbage i 1904, og nu kommer så denne Corravilla.
En verdenspremiere skabt på frugten fra tilsammen 0,2 ha. fra en sydvendt meget kalkrig parcel med gamle hovedsageligt Tempranillo vinstokke, som Bertrand Sourdais og hans hustru Olga Escudero under revitaliseringen blev klar over, angiveligt var en særlig klon med en lidt mere “løssluppen” frugtprofil i sin ugærede druesaft, og i løbet af 2018 modnede tankerne om, at frugten ikke længere skulle udviskes i Viñas Viejas de Soria.
Bertrand Sourdais kalder selv vinen for “Un punto salvaje, prehistórico. Un diamante en bruto”, eller på dansk “En usleben diamant fra et vildt forhistorisk sted”, og vor tids måske største Ribera del Duero ekspert Tim Atkin, der for 5. gang har udarbejdet sin "Ribera del Duero Top-100 2021" på foranledning af det lokale Consejo Regulador, er slet ikke uenig. Corravilla - der i Spanien forbindes med en seriøs, spirituel og intuitiv person - susede direkte op forbi Flor de Pingus og ånder i debutårgangen selveste Pingus i nakken.
Høsten er naturligvis manuel og de erfarne høstarbejdere sørger for at den nødvendige soignering af klaserne sker oppe på skråningen således at der ikke er nogen “lig i lasten” når den gamle pick-up sætter kursen ned mod Bodegaen i San Esteban de Gomez. Alle stilke fjernes hvorefter druerne - blå som grønne - går direkte op i et åbent lodretstående egefad på 1.500 liter hvor de med fodtrap, manuelle omrøringer, uden temperaturregulering og uden tilsætning af fremmede gærstammer forvandles til vin i løbet af 16 dage. I januar 2020 er vinen hældt på to brugte Bourgogne fade, hvor vinen er modnet i 19 måneder frem mod aftapningen på flaske, der skete direkte fra fadet uden klaring eller filtrering.
En utrolig aromatisk og formfuldendt debutant hvor fadet synes perfekt integreret og hvor frugten allerede omfavner og charmerer. Friskheden, der vel er ved at blive Bertrand Sourdais signatur, er indlysende. Tim Atkin kalder vinen for “ekstraordinær”. Ja, mon ikke!
Bertrand Sourdais har de sidste år valgt at inkludere Margarethe Chapelle i sit projekt, og derfor har vi medtaget et lidt underligt, men også smukt billede af vinen. Margarethe er især i biodynamiske og naturvins kredse blevet for sit arbejde med den såkaldte krystallisationsteknik hvor hun inddamper vinen således at vines krystaller bliver synlige som herefter kan analyseres og "sladre" om vinens tilblivelse, sundhedstilstand og udviklingsmuligheder. Lidt ligesom en blodprøve uden sammenligning i øvrigt. Behøver vi tilføje at Margarethe Chapelles analyser viser at vinene fra Dominio de Es er i topform?