Fakta
- 6 stk. 831,30
Vouvray Sec Coeur de Silex
- 6 stk. 831,30
163,-
217,33 pr. l.
6 stk.
831,30
138,55 pr stk.
Spar 146,70
Beskrivelse
Bernard Fouquet var en mester, og hvis han havde spillet skak, ville vi have kaldt ham en stormester. Lige siden vi svingede forbi for første gang for 20 år siden, har han leveret med usvigelig sikkerhed og levet op til sit eget mantra om, at der ikke findes dårlige årgange.
Bernard indrømmede gerne, at hvert eneste år bød på større eller mindre udfordringer, men hvis bare vinbonden ”var flittig ude i vinmarken og ikke alt for grådig i kælderen, vil det altid være muligt at skabe glædelige vine.”
En herlig filosofi som Bernard gerne ville overlevere til next generation, men sådan skulle det ikke blive. Hans datter Guillemette har skabt sig en meget succesrig karriere som pædiatrisk hæmato-onkolog i Bordeaux, og hans søn Victor har fordybet sig så dybt i jurastudierne, at han heller ikke kommer hjem til gården. Derfor tilbød Bernard sin højre hånd og assisterende vinmager siden 2019 Charles Lesaffre at overtage domænet, når den tid kom, og de fandt ud af, hvorledes de skulle tackle franske arve og beskatningsregulativer. Planen var at de skulle arbejde skulder ved skulder i nogle år, men så kom Covid-19 forbi, og under høsten i 2020 lå Bernard Fouquet og svævede mellem liv og død, mens Charles Lesaffre fik sin ilddåb.
Heldigvis blev Bernard Fouquet rask, men da han kom tilbage, var høsten i hus, druerne presset og mosten forvandlet til vin, og herefter fandt hverken Bernard eller Charles, at der var grund til at se sig tilbage, hvorefter den formelde overdragelse af Domaine des Aubuisières faldt på plads i 2023.
Denne Vouvray Sec Cuvée de Silex 2023 er således den 4., som bærer den unge Charles Lesaffres signatur, og med vinen i glasset synes Domaine des Aubuisières i den grad at være videre, selvom overdragelsen kom hurtigere end planlagt.
Cuvée Silex er skabt på et sammenstik af frugt fra de mest flint og kiselholdige parceller på Les Girardières, og det forunderlige er, at det overvejende er parceller, som Charles Lesaffres bedsteforældre solgte til Bernard Fouquets far i 1978. Så på den måde er ringen sluttet.
Høsten er maskinel, og fremme på vingården ryger druerne direkte i den pneumatisk presse. Mosten får lov til at sætte sig under kulsyre tryk (for at undgå oxidation og for at reducere den senere tilsætning svovl) i 3-5 dage hvorefter gæringen uden fremmede gærstammer og den efterfølgende modning sur Lie sker i Thermo reguleret rustfrit stål og glaseret beton frem til aftapningen på flaske i april måned.
Som altid en herlig Vouvray hvor den lille restsødme på lidt mere end 8g. vidunderligt balanceres, ja vel nærmest forsvinder, bag frisk læskende syre og kridtagtig mineralitet. Flot defineret og rigt blomstrende såvel i næsen som i munden, hvor hvide ferskner, kvæder og moden citrus charmerer. Bare cremet, charmerende og svært vanedannende!
Nyd den som aperitif, til fisk og skaldyr med og uden sauce eller sammen med modne gedeoste fra Loire.
Producent
Siden starten i 1980 har Bernard Fouquet stille og roligt bevæget sig fra at være en af de unge og lovende løver, der formåede at tilføre sine vine det der ekstra, der løftede dem ud over den ”old school feeling”, som ellers dominerede i Vouvray, til at være en etableret stjerne.
Ovenpå de vanskelige årgange 1981, 83 og 84 leverede Bernard i 1989 og 1990 på et niveau, som var i øjenhøjde med forbillederne Foreau og Huet. Siden har han i 3 årtier befundet sig i denne verdens absolutte superliga, når det drejer sig om producenter, der har funderet deres virke på druen Chenin Blanc, og hvert eneste år har han med usvigelig sikkerhed og levet op til sit eget mantra om, at der ikke findes dårlige årgange.
Bernard indrømmede gerne, at hvert eneste år bød på større eller mindre udfordringer, men hvis bare vinbonden ”var flittig ude i vinmarken og ikke alt for grådig i kælderen, vil det altid være muligt at skabe glædelige vine.”
Christian Grønlykke, Løgismoses direktør frem til 2015, var da også svært begejstret, da han besøgte Bernard Fouquet første gang i foråret 2007 kort efter Løgismose, havde sikret sig eneforhandlingen af vinene fra Domaine des Aubuisières. "Vi blev modtaget af en alvorlig mand, der førte os ind i noget, der udefra mest mindede om et fransk autoværksted - et sted man kun nødtvungent ville aflevere sin bil. Indenfor var alt dog pænt og ryddeligt. Efter vi ceremonielt og uden smalltalk havde smagt hans utrolige vine, kørte vi op til gårdens smukke vinmarker. Her tøede han op. Han slog smilende ud med armene og forklarede entusiastisk om sit arbejde i marken. Bernard Fouquet er helt klart et udendørsmenneske, men hjemme i kælderen skaber han enestående, ja, jeg tøver ikke med at sige fabelagtige vine”.
Bernard Fouquet ville naturligvis gerne give sit livsværk videre til next generation, men sådan skulle det ikke blive. Hans datter Guillemette havde skabt sig en meget succesrig karriere som pædiatrisk hæmato-onkolog i Bordeaux, og hans søn Victor havde fordybet sig så dybt i jurastudierne, at han til sidst meddelte at han heller ikke kommer hjem til gården.
Derfor allierede Bernard Fouquet sig i 2019 med den unge Charles Lesaffre som havde arbejdet som rådgiver for Groupement Le Mousquetaires og siden Vignobles Feray (Château Moncontour og en håndfuld andre Vouvray-domæner). Der var tale om en slags partnerskab og tanken var at Bernard i løbet af nogle år skulle overdrage driften og siden sælge domænet til Charles, når de fandt ud af, hvorledes de skulle tackle franske arve og beskatningsregulativer.
Så kom Covid-19 forbi, og under høsten i 2020 lå Bernard Fouquet og svævede mellem liv og død, mens Charles Lesaffre fik sin ilddåb. Heldigvis blev Bernard Fouquet rask, men da han kom tilbage, var høsten i hus, druerne presset og mosten forvandlet til vin, og herefter fandt hverken Bernard eller Charles, at der var grund til at se sig tilbage.
Den formelle overdragelse af Domaine des Aubuisières faldt på plads i efteråret 2021 og Bernard Fouquet, der stadig bor lidt længere nede af Rue de la Vallée de Nouy, kalder sig nu for ”den pensionerede konsulent”. På forunderlig vis er ringen dermed sluttet, idet Charles Lesaffres bedsteforældre tilbage i 1978 solgte 8 ha. til Bernard Fouquets far.
Domaine des Aubuisières - eller Domaine Bernard Fouquet som vi skal lære at kalde det - disponerer i dag over 30 ha. som udelukkende er tilplantet med Chenin Blanc. Hovedparten af parcellerne ligger lidt længere oppe ad vejen og der er tale om det klassiske terroir i Vouvray, det vil sige kalksten og overfladisk flint (Silex), flint indlejret i ler (Perruches) og så den kalksten blandet med ler og tuffeau (Aubuis), som domænet er opkaldt efter.
Bernard Fouquet undgik i alle årene at blande sine terroirs i vinene og specialiserede sig stedspecifikke cuvéer eller terroir specifikke cuvéer og Charles Lesaffre vil formodentlig ikke ændre på dette. Derimod er der allerede forandringer på vej med hensyn til kultiveringen af vinstokkene. Mens Bernard i alle årene fastholdt sin konventionelle indstilling (lutte raisonnée) og aldrig følte sig fristet til at bevæge sig ned ad den økologiske og biodynamiske sti, så er det netop den vej Domaine des Aubuisières nu skal:
“I want to work the soils more, and work with more organic products. The first step is level three of the Haute Valeur Environnementale certification, after that I wish to move more towards organic methods. I am already doing some of this work, and will introduce more plant infusions as treatments. We used some essential oils in 2021, especially orange oil, against the mildew – it is expensive but I find it to be effective”. (Charles Lesaffre - Marts 2022)
Domaine des Aubuisières og nu Bernard Fouquet har været en del af Løgismose familien siden september 2006, og du kan lære mere om de vine vi aktuelt har i sortiment her
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Distrikt
Vouvray ligger i distriktet Touraine i Loire dalen på nordsiden af Loire floden. Appellationen anses for at være en flagskib for Chenin Blanc druen, som er den eneste tilladte drue. Jordbunden er domineret af tuffeau, en kalkholdig, porøs stentype som også findes i Saumur længere mod vest. Vinmarksarealet er på ca 2000 ha. Vouvray kan være alt fra mousserende (Vouvray Mousseux) til stille og fra tør til sød (sec, demi-sec, moelleux og doux) og i varme år produceres mere sød vine end tør. De fleste producenter laver dog som regel flere typer indenfor samme år og høster derfor løbende frem til slutningen af november.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter