Fakta
- 6 stk. 777,-
Soave Classico
- 6 stk. 777,-
185,-
246,67 pr. l.
6 stk.
777,-
129,50 pr stk.
Spar 333,-
Anbefalinger
Falstaff Magazin
91
Othmar Kiem & Simon Staffler - Oktober 2024
James Suckling
90
Ned Goodwin MW - Maj 2024
Beskrivelse
Stefano Inama har med sin dedikation til detaljerne og sine konsekvent lave udbytter utvivlsomt været en af stjernerne i Soave, næsten lige siden han debuterede sammen med sin far i 1991. Med fravalget af andre druer end den klassiske Garganega, med sin konsekvente insisteren på, at vinstokkene skulle opbindes i pergolaer og dyrkes efter økologiske principper, blev han en ledestjerne for en hel generation af unge vinmagere, som vendte ryggen til den laveste fællesnævner og i fællesskab genskabte respekten for den klassiske Soave.
Der har aldrig været så mange dejlige Soave-vine som nu, og førerfeltet er vokset fra en lille håndfuld til en flok, som kunne stille hold og spille fodbold mod hinanden, hvis det var det, de ville. Det har fået Stefano til at overveje, hvad der skulle være ”next step”, og han nåede frem til den erkendelse, at han ikke alene kunne tilføre sine vine yderligere finesse og delikatesse.
Det var nødvendigt med ekspertise og erfaring udefra, og derfor ansatte han i 2015 to nye legekammerater. Dels Lorenzo Manfreda, en af Italiens førende agronomer, dels ønologen Alessandro Sterchele, som havde sin store andel i, at Soave vinene fra Monte Tondo var strøget helt til tops i de toneangivende italienske vinguider.
Her er den Inamas vigtige signaturvin skabt på håndhøstet frugt fra 30-35 år gamle Garganega-vinstokke, hvoraf hovedparten står med rødderne i basaltlava på forskelle sydøst og sydvest vendte parceller på skråningerne af den berømte udslukte vulkan Monte Foscarino. Druerne køres i små plastkasser de 5 km. over til vingården, der ligger på den ”forkerte” side af motorvejen mellem Verona til Venedig. Vel fremme fjernes alle stilke forud for presningen, hvorefter mosten uden svovling trækker med drueskinnet i 3-8 timer og derpå får lov til at sætte sig i 24 timer eller mere inden den egentlige gæring uden fremmede gærstammer går i gang ved 16-18°C. Efter gæringen modner vinen 6 måneder ”sur Lie” i de samme tanke, inden den filtreres og tappes på flaske.
Som altid diskret duft af kamille, iris, saftige hvide ferskner, akaciehonning, citron, mandarin. Derpå tør og behagelig i munden hvor gule blommer og en snert af bitre urter og søde mandler bidrager til den fine afslutning. Et dejligt afdæmpet på sin vis luksuriøst alternativ til tiden mange Sauvignon Blanc og Riesling-vine.
Producent
"Jeg mødte Stefano Inama foran hans topmoderne vinhus uden for den lille by San Bonifacio lige syd for de udslukte vulkaner, der danner rammerne for Soave Classico.
Efter en kort rundvisning og besigtigelse af de obligate egefade og ståltanke, kørte vi en kort tur nordpå for at se hans vinmarker. Det var isnende koldt, og rimfrosten lå over de smukke vinstokke, som stod bundet op i espalier. Jeg kunne ikke lade være med at rose det smukke syn, men det skulle jeg aldrig have gjort.
Dette var ikke Soave Classico, det var bare Soave, et nymodens distrikt, der havde ødelagt navnet for den rigtige Soave, der kun kan gro i lava af basalt. Espalierer var en grådig og dum opfindelse, som gav et stort udbytte, men ringe kvalitet.
Stefano indrømmede imidlertid, at han selv havde marker med espalier, men det var meget gamle stokke, og de gamle stokke udgjorde et dilemma. De havde lavt udbytte, men en intens smag, så han mente de skulle blive stående men når han planter nye, bliver det med guyot ikke espalier.
Talen om kvalitet, jorden og markens eksponering fortsatte, indtil vi sad på et af Soaves lokale Enoteca med hans medbragte vine, pasta med knust ansjos, komaver i tomat og rosmarin, oste og creme catalan og så går vi over til at snakke om samarbejdet."
Christian Grønlykke i 2006
Oprindelse
Region
Veneto er en stor og betydningsfuld vinregion i det nordøstlige Italien. Regionen er rig på vintyper, og har gennem de seneste årtier nydt voksende anderkendelse. Der produceres en bred vifte af rødvine fra de lette Bardolinoer ved Gardasøen til de kraftige og alkoholrige Amarone vine fra Valpolicella. I nordøst produceres den mousserende Prosecco på Glera druen, og Soave har for længst slået sit navn fast for blomstrende, friske hvidvine på Garganega og Trebbiano. Der dyrkes i stigende grad internationale sorter som Cabernet Sauvignon, Merlot og Pinot Noir.Distrikt
Soave er et vindistrikt i Veneto i den nordøstlige del af Italien. Druerne dyrkes i bakkerne øst for Verona, og udelukkende grønne druer anvendes til at lave hovedsageligt stille, tørre hvidvine. En lille del af produktionen udgøres af mousserende, spumante, og en sød udgave under DOCG Recioto di Soave. Garganega er hoveddruen og skal udgøre min 70% med tilskud af Chardonnay og Trebbiano di Soave for resten. Den centrale del af regionen kendes som Soave Classico, og markerne er her i højere grad placeret på skråninger end på det flade land.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter