Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 354.450,-
Savigny-les-Beaune Les Narbantons 1. Cru
- 6 stk. 354.450,-
69.500,-
92.666,67 pr. l.
6 stk.
354.450,-
59.075,- pr stk.
Spar 62.550,-
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
92
Smoke-, humus-, iodine-, blond tobacco- and wet-stone-inflected aromas in Leroy’s 2005 Savigny-les-Beaune Les Narbantons suggest the almost Medoc-like elements that can accrue to wines from this site. With that usually goes plenty of structure, and the present example will disappoint no one in this regard, as there are abundant albeit fine tannins to chew on. Almost inevitably though, from stem to stern, this has the trademark Leroy sweetness and richness of in this case black cherry, and the plushness covering the tannins. It finishes with formidable cling of sweet fruit, tobacco, roasted meats, and wet stones. David Schildknecht - Juni 2007
Allen Meadows - Burghound
90-93
Allen Meadows - Januar 2007
Beskrivelse
Domaine Leroy behøver ikke nogen introduktion, og dem der bare har snuset til et par af vinene, vil vide, at vi her er oppe at kysse stjernerne og i audiens hos en legende.
Det er stadig Madame Lalou Bize-Leroy, som står i spidsen for det ikoniske Domaine, og selvom hun efterhånden er blevet en gammel og skrøbelig dame, er hun fortsat 100% til stede i kælderen og fortsat i gang med sin søgen efter det ultimative i Bourgogne. Læg dertil et talent for markedsføring som er af en anden verden og vupti. Vinene fra Leroy er blevet samlerobjekter og en del af dannelsesrejsen for de Bourgogne aficionados, som spinker og sparer for at få råd til et par flasker, og for dem der bare er født med en guldske i munden.
Madame Lalou Bize-Leroy har på mange måder været forud for sin tid. Hun fik tidligt blik for biodiversitet og indså før de fleste andre, at den tiltagende anvendelse af forebyggelses- og bekæmpelsesmidler var et misbrug, som i sidste ende straffede vinbønderne på kvaliteten. Derfor gik hun tildigt biodynamisk til værks, og hun har gang på gang plæderet for, at en Bourgogne kun kan vise sit sande terroir hvis vinbonden først bekymrer sig både om det der foregår over og under jordens overflade og senere lader de naturlige gærceller regere i kælderen, således at de kan bidrage med netop det særpræg, som de bærer med sig fra den enkelte vinmark.
Her er der tale om frugten fra de 0,81 ha., som Madame Lalou Bize-Leroy har købt på Premier Cru marken Les Narbantons overfor industrikvarteret i Savigny-les-Beaune. På papiret måske ikke det mest prestigiøse, men man må ikke glemme at der er udsigt over med Corton’s berømte silhuet, der ligger 3 km. længere mod nordøst. Druerne høstes med en omhyggelig soignering af klaserne allerede i vinmarken hvorefter de transporteres frem til vingården i kølevogne til endnu en soignering inden de hele klaser lægges i åbne egefade, hvor gæringen langsom får lov til at gå i gang. Madame Lalou Bize-Leroy har ingen regler for nedstandsning eller overpumpning og siger: ”Her er ingen regler. Det hele er intuition, det gælder bare om at følge med og sørge for, at det, der skal gøres, bliver gjort. Sådan er det bare. Vinfremstilling er ingen videnskab.”
Efter den alkoholiske gæring forsvinder vinene ned i 100 % nye egefade "ikke fordi jeg leder efter smagen af egetræ, men fordi jeg skylder mine vinstokke det bedste". Vinene omstikkes en enkelt gang efter at den malolaktiske gæring er veloverstået, og herefter følger - afhængig af årgangens beskaffenhed og hvilken Cru der er tale om - 12-16 måneders modning, hvorefter vinene tappes direkte fra fadene uden klaring eller filtrering.
Gamle vinstokke kombineret med ekstremt lave udbytter (4 klaser druer pr. vinstok) resulterer i frugtige, fyldige og naturligt koncentrerede vine, som tidligt byder sig til med en raffineret næsten lystig balance. De virker aldrig anmassende, og med tiden følger en dybde, som retfærdiggør vinenes kultstatus.
Madame Lalou Bize-Leroy er kendt og respekteret for at frigive sine vine over en årrække for på den måde at sikre, at vinverdenen forbliver forvissede om vinenes unikke holdbarhed. Nærværende flasker stammer fra et af disse såkaldte ”late releases”, og de har derfor været opbevaret under optimale betingelser.
Vi lægger normalt en ære i at smage alle vores vine og temperere vores beskrivelser derefter. Sådan er det ikke her. Vinens prispunkt betyder, at vi ikke har "musklerne" til at smage alle vinene i de udbudte årgange, og vi henviser i stedet til de tilgængelige ekspertbedømmelser, for eksempel vor tids største Bourgogne ekspert Allen Meadows, som besøgte Lalou Bize-Leroy i januar 2007 og smagte mange af vinene lige før de blev tappet på flaske.
I den forbindelse udtalte Lalou Bize-Leroy: "2005 is an excellent millésime in both colors. There is a harmony to this vintage that speaks of la grande classe and you can feel it in the quality of the tannins, which are refined and very ripe. The level of phenolic ripeness in this vintage is really something yet there is absolutely no sense of surmaturité or heaviness. Overall, including the Bourgogne, we brought in just under 20 hl/ha, which for us is a good yield. Sugars were excellent at between 13 and 13.5% as were the acidities and the post malo pHs were also terrific at around 3.4. Overall, the vintage really has no direct parallel but I suppose it reminds me somewhat of 1996 or perhaps 1999."
Producent
Hvis talen falder på levende legender i vinens verden er et af de første navne, der dukker op, madame Lalou Bize-Leroy. Hun er født i 1932 og overtog sin fars Henry Leroys négociant forretning i 1955, og næsten lige siden har hun været en af de mest indflydelsesrige og skarpeste businesses kvinder i Bourgogne.
Fra 1974 var hun medejer af og ansvarlig for markedsføringen af Domaine de la Romanée-Conti (DRC). Sammen med Aubert de Villaine var hun med til med at brande DRCs bedste vine og lykkedes med at gøre dem til nogle af de mest efterspurgte vine i verden. En række uenigheder, som så småt startede allerede i 1976 da Lalou Bize-Leroy utilfredshed med at Aubert de Villaine sagde ja-tak til at deltage i Steven Spurrier smagninger i Paris, de såkaldte ”Judgment of Paris”, udviklede sig til en lang opslidende tvist om strategien, og i 1992 kom det endelige brud, da Aubert de Villaine ikke længe kunne acceptere, at Lalou Bize-Leroy brugte mere og mere tid på sine egne forretninger.
Angiveligt var det hendes køb af Charles Noëllat i Vosne-Romanée og Philippe-Rémy i Gevrey-Chambertin i 1988, som hun omdøbte til Domaine Leroy, der blev begyndelsen til enden, og efter bruddet valgte hun at spendere en del af sin nu betydelige formue på systematiske opkøb af yderligere parceller på en række af de mest berømte skråninger. Lalou Bize-Leroy er derfor med sine efterhånden mere end 23 ha. en af de større spillere i Bourgogne selv hvis man ikke tæller Domaine d’Auvenay i Saint-Romain med.
Vinene fra Domaine Leroy produceres udelukkende på frugten fra egne parceller. Står der Maison Leroy på flaskerne er der tale om vine fra den oprindelige négociant forretning.
"I have said it so many times, that it may seem redundant, Lalou Bize-Leroy stands virtually alone at the top of Burgundy's quality hierarchy." Robert Parker - Januar 1990
“At Auxey-Duresses, I recommend for all the wine afficionados, and the curious, to take an appointment with Madame Bize-Leroy. At Maison Leroy are the best of Burgundy and the depth and bredth of her cellar is immense. This is the place for Burgundy, I’d compare it with the Bibliotheque Nationale”. Jean Lenoir i "Le Nez du Vin" - 1981
“Wine is inspired from the cosmos; it tastes of the world itself.” Lalou Bize-Leroy
Le Domaine Leroy er repræsenteret i følgende appellationer:
9 Bourgogne Grands Crus:
- Corton-Charlemagne Grand Cru — 0,43 ha.
- Corton-Renardes Grand Cru — 0,51 ha.
- Richebourg Grand Cru — 0,78 ha.
- Romanée-Saint-Vivant Grand Cru — 0,99 ha.
- Clos de Vougeot Grand Cru — 1,91 ha.
- Musigny Grand Cru — 0,27 ha.
- Clos de la Roche Grand Cru — 0,67 ha.
- Latricières-Chambertin Grand Cru — 0,57 ha.
- Chambertin Grand Cru — 0,70 ha.
8 Bourgogne Premiers Crus:
- Volnay Santenots du Milieu 1. Cru — 0,35 ha.
- Savigny Les Beaune Les Narbantons 1. Cru — 0,81 ha.
- Nuits-Saint-Georges Aux Vignerondes 1. Cru — 0,38 ha.
- Nuits-Saint-Georges Aux Boudots 1. Cru — 1,20 ha.
- Vosne-Romanée Aux Brûlées 1. Cru — 0,27 ha.
- Vosne-Romanée Les Beaux Monts 1. Cru — 2,61 ha.
- Chambolle-Musigny Les Charmes 1. Cru — 0,23 ha.
- Gevrey Chambertin Les Combottes 1. Cru — 0,46 ha.
9 Bourgogne Villages:
- Auxey-Duresses Les Lavières — 0,24 ha.
- Pommard Les Trois Follots — 0,07 ha.
- Pommard Les Vignots — 1,26 ha.
- Nuits-Saint-Georges Aux Allots — 0,52 ha.
- Nuits-Saint-Georges Aux Lavières — 0,69 ha.
- Nuits-Saint-Georges Bas de Combe — 0,15 ha.
- Vosne-Romanée Genaivrières — 1,23 ha.
- Chambolle Musigny « Les Fremières — 0,35 ha.
- Gevrey Chambertin — 0,11 ha.
5 Bourgogne génériques:
- Bourgogne Aligoté — 2,58 ha.
- Bourgogne Blanc — 0,35 ha.
- Bourgogne Rouge — 0,74 ha.
- Côteaux Bourguignons Blanc — 0,26 ha.
- Côteaux Bourguignons Rouge — 0,52 ha.
Se vores aktuelle udvalg af vine og årgange fra Domaine Leroy her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Savigny-Les-Beaune er en appellation på Cote de Beaune i Bourgogne vest for byen Beaune. Appellationen dækker både rødvin på Pinot Noir og hvidvin på Chardonnay (Pinot BLanc er også tilladt, men den bruges sjældent). Hovedparten udgøres af rødvin, ca 85%, og der findes ingen Grand Cru marker i Savigny-Les-Beaune. Knap 350 ha er beplantet med vinstokke indenfor appellationsgrænsen hvoraf ca 150 ha er klassificeret som Premier Cru. Området er mindre under radaren end feks Pommard og Volnay og priserne er som regel lavere end både dem og rødvinene fra Cote de Nuits.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter