Fakta
- 6 stk. 2.269,50
Santenay Blanc
- 6 stk. 2.269,50
445,-
593,33 pr. l.
6 stk.
2.269,50
378,25 pr stk.
Spar 400,50
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
89-90
Jasper Morris - Oktober 2023
Vinous by Antonio Galloni
85-87
Neal Martin - November 2023
Beskrivelse
2022 er den 3. årgang for vinmageren William Waterkeyn siden han blev forfremmet til at stå alene i spidsen for Domaine Jessiaume efter hans chef og makker, den amerikanske Megan McClune, forlod posten kort tid efter at Sir David Murray havde solgt domænet til den parisiske læge Jean-François Le Bigot. Og William har midt i en omskiftelig tid formået at forblive fuldt fokuseret og producerer nu som før nogle af de fineste og eleganteste vine i de respektive appellationer som han høster eller køber druer fra.
Noget de mange anmeldelser, der efterhånden går Domaine Jessiaumes vej, til fulde bekræfter, og så gør det jo ikke noget, at det med ankomsten af Jean-François Le Bigot er slut med at frasælge en del af del af høsten, ligesom William også har fået frie hænder til at udvide portofølgende efterhånden som han får adgang til frugt, som han kan forvandle til vine, der begejstrer. Mens produktionen tidligere sjældent passerede de 70.000 flasker er den således nu i de gavmilde år på vej op mod de 120.000. Eneste problem er, at efterspørgslen er vokset endnu mere og flere af vinene er reservere og udsolgt ved frigivelsen.
En af de fine vine er denne Santenay Blanc, der kom på programmet i 2017, da det lykkedes at indgå en aftale med en vinbonde, der har 2 små parceller på til sammen knap 1/2 ha. på ”En Foulot”, der ligger mellem det berømte Clos Rousseau og skoven oppe på Montagne des Trois Croix.
Her blev druerne i 2022 plukket den 2. september af William Waterkeyn ’s egne folk med en soignering både oppe i vinmarken og igen ved ankomsten til kælderen. Herefter direkte presning af de hele drueklaser og dekantering til rustfrit stål, hvor mosten fik lov til at sætte sig uden svovl, inden den blev fyldt på overvejende brugte fade, hvor gæringen naturligt kom i gang uden tilsætning af fremmede gærstammer. Herefter modning i 12 måneder i de samme fade frem mod sammenstik af den endelige cuvée og yderligere 4 måneders modning i neutralt stål frem mod aftapningen på flaske uden filtrering den 16. januar 2024.
En elskelig hvid Santenay med en dejlig duft domineret af moden citrus og hvide blomster akkompagneret af diskrete, velafstemte søde krydderier fra fadene. Fyldig, men hele tiden til den elegante side. Blid og silkeagtig, men takket være den underliggende syre både forfriskende og vedvarende.
Når det er sæson, så prøv den sammen med en ultrasimpel gang pivfriske og stadig sprøde asparges med brunet smør, citron og fint snittet ramsløg.
Producent
Det er ikke den sædvanlige Bourgogne-fortælling, der præger Domaine Jessiaume. Jo, frem til 2006 var der tale om overlevering fra generation til generation siden domainet blev grundlagt tilbage i 1850, men så tog driften af dette lille domaine i Santenay, som betegnes som en af appellationens fineste, en drejning, og i 2020 fulgte endnu en.
Familien solgte til den skotske forretningsmand og ejer af Glasgows Rangers Football Club David Murray mod, at brødrene Marc og Pascal Jessiaume fik lov til at drive vinproduktionen videre, mens David Murray funderede over hvad fremtiden skulle bringe. Disse overvejelser sluttede efter høsten i 2013 hvor David Murray meddelte, at han ønskede at sætte et helt nyt hold som skulle revitalisere produktionen og løfte Domaine Jessiaume op blandt de bedste domainer, ikke bare i Santenay, men i hele Côtes de Beaune. Dermed blev sidste kapitel skrevet i familiens Jessiaume mere end 160 år lange historie i Santenay.
Til manges overraskelse ansatte David Murray en amerikansk kvinde, Megan McClune, som direktør, og hun havde fra start meget klare visioner for domainet og kunne se, at der skulle gøres noget med kvaliteten ovenpå de svære og skuffende årgange 2011, 2012 og 2013. Hun ansatte den unge franskmand, William Waterkyn som ny vinmager og indikerede dermed kraftigt, at hun ønskede en helt ny dagsorden. Han var blevet færdig som ønolog blot et år inden ansættelsen på Jessiaume, og hans ambitiøse, men samtidig frie sind tiltalte McClune og passede til hendes mission om at skrive ny historie på Domaine Jessiaume.
Den gamle sang om at ”det har vi altid gjort og derfor gør vi det igen” skulle ophøre, og hun var klar til at gå til yderligheder for at revitalisere produktionen. Kælderen blev kraftigt opgraderet med nyt, tidssvarende udstyr og gennemgik, som McClune selv udtrykte det ”a good thorough cleaning”, dog uden ambitioner om at skabe et laboratorium, for som McClune ligeledes har udtrykt det, så ”skaber et sterilt vineri kedelige sterile vine” og det var bestemt ikke intentionen.
Tværtimod handlede det om at accentuere vinenes individualitet, og derfor blev der allerede i forbindelse med 2014 høsten skåret i udbytterne ligesom frugten fra flere parceller med 1. Cru status blev de klassificeret til Domaine Jessiaume mindre vine eller solgt til anden side, og allerede i foråret 2015 tog man de første skridt frem mod en omlægning til økologisk produktion. En omlægning som hvad angår frugten fra egne parceller, var fuldt gennemført inden høsten gik i gang i 2019, hvorefter vinene en efter en fik myndighedernes økologiske stempel selvom vinstokkene ifølge William Waterkyn stadig behøver adskillige ekstra år før sporene fra efterkrigstidens såkaldte konventionelle landbrug er helt borte.
I 2020 forlod Megan McClune posten og det nåede næsten kun lige at komme frem at Sir David Murray havde sat Domaine Jessiaume til salg før det også blev offentliggjort at ejendommen nu tilhørte Jean-François Le Bigot, en læge med speciale i biokemisk farmakologi, der havde gjort karriere i farmaceutisk forskning og netop havde solgt sit livsværk - den internationale BIO koncern CiToxLAB - for at koncentrere sig om Oncovita, en mindre virksomhed, der har specialiseret i vira, der dræber kræftceller, og så nu også hans livslange passion for ægte, autentisk Bourgogne.
Jean-François Le Bigot udtalte i forbindelse med overtagelsen, at han så "en sammenhæng mellem farmaceutisk forskning og vin. Begge dele er langsigtede anliggender. Man skal eksperimentere, og man skal være klar over at der nogle gange går adskillige år før resultaterne begynder at viser sig." Samtidigt bedyrede Jean-François Le Bigot, at han så det som sin fornemste opgave at støtte og forstærke den fine udvikling Domaine Jessiaume allerede var inde i blandt ved at fokusere på vinene skabt på frugt fra egne vinmarker frem for vinene skabt på negociant frugt, og han indikerede at Domaine Jessiaume nu ville få musklerne til at opkøbe interessante parceller efterhånden som de kom til salg, således at produktionen i de kommende år kan vokse via lancering af nye cuvéer uden at der gås på kompromis med kvaliteten. Et projekt som William Waterkyn nu står alene i spidsen for.
Domaine Jessiaume råder over 17 ha. hvoraf knap de 14 er tilplantet med vinstokke og i produktion. Hovedparten ligger i Santenay og tæller nogle af kommunens fineste Premier Cru-marker. Derudover ejes også parceller i Auxey-Duresses, Volnay, Pommard og Beaune, hvoraf nogle af dem er ganske små, og produktionen er derfor er yderst begrænset.
Domaine Jessiaume egne parceller var i efteråret 2024 fordelt som følger:
- Santenay Les Gravières 1. Cru - 3,80 ha.
- Santenay Les Gravières Blanc 1. Cru - 1,25 ha.
- Santenay Beauregard Blanc 1. Cru – 0,18 ha.
- Santenay La Comme 1. Cru - 0,18 ha.
- Santenay Clos Genet (Lieux-dits) - 0,53 ha.
- Santenay, La Cassière – 2,00 ha.
- Santenay Vieilles Vignes – 0,40 ha.
- Auxey-Duresses Les Ecussaux 1. Cru - 0,41 ha.
- Auxey-Duresses Les Ecussaux Blanc 1. Cru - 0,31 ha.
- Auxey-Duresses - 0,25 ha.
- Volnay Les Brouillards 1. Cru - 0,26 ha.
- Pommard La Combotte (Lieux-dits) - 0,18 ha.
- Beaune Les Cents Vignes 1. Cru - 1,16 ha.
- Bourgogne Blanc Les Perrières – 1,00 ha.
- Bourgogne Rouge Les Perrières – 1,00 ha.
Dertil kommer købte druer, som gør det muligt at producere Bourgogne Rouge, Bourgogne Blanc. Volnay, Santenay Blanc, Rully Blanc, Auxey-Duresses Blanc, Meursault, Pommard og sågar også Corton-Charlemagne. Og disse 9 vine markedsføres under navnet Maison Jessiaume mens vinene funderet på egen frugt markedsføres under domaine navnet.
Domaine Jessiaume har været en del af Løgismose familien siden efteråret 2018. Du kan se vores aktuelle sortiment her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Santenay er den sydligste kommuneappellation på Cote de Beaune i Bourgogne. Syd for Santenay starter Cote Chalonnaise, og den sydlige del af Santenay har jordbundsforhold, som er meget lig dem, man finder på Cote Chalonnaise med store forekomster af mergelsten. Nord for Santenay ligger Chassagne-Montrachet, og kommunens Premier Cru marker er centreret i den nordlige del. Santenay dækker ca 330 ha vinmarker og heraf har ca 130 Premier Cru status fordelt på 12 marker. Der produceres både hvidvin på Chardonnay og rødvin på Pinot noir. Sidstnævnte står for ca 80% og anses for at læne sig mere mod det rustikke i retning af rødvinene fra Cote Chalonnaise.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter